Nederlands label maakt hipsterversie van de klassieke klomp. Maar ‘haute clogs’ kosten je wel 400 euro
Klompen, ze doen denken aan de Nederlandse boerenbuiten in de middeleeuwen. Het houten (en vooral lompe) schoeisel is zelfs Unesco-erfgoed. Maar binnenkort zijn ze misschien wel de nieuwste trend aan je voeten, of toch als je het aan modelabel Sine & Cosine vraagt. NINA’s moderedacteur David Devriendt kadert waarom de ouderwetse schoen nu een revival meemaakt.
Amsterdams ontwerpersduo Robert Pans en Felix Koopmans zijn al lang weg uit de Nederlandse boerendorpen waar ze hun jeugd doorbrachten. Maar de boerenmentaliteit is duidelijk nog niet uit de mannen. Met hun nieuwe uniseks modelabel ‘Sine & Cosine’ willen ze een eigentijdse twist geven aan de traditionele Nederlandse klederdracht.
De boerenbuiten naar de stad
Het eerste stuk dat er aan mag geloven is het oer-Hollandse icoon bij uitstek: de klomp. Omgedoopt tot de ‘haute clog’, brengt het merk als debuutcollectie drie lederen versies uit van de robuuste houten schoen. Geheel toepasselijk zal de moderne en elegante klomp verkrijgbaar zijn in cow black (‘koeienzwart’), milk white (‘melkwit’) en – hoe kan het anders - tulip orange (‘tulpenoranje’).
En hoewel de schoen ooit een symbool was voor de hardwerkende boerenklasse, kost zijn verstedelijkte broertje een flinke duit. De ‘Hannes Clog’ in het zwart en wit hebben een prijskaartje van 380 euro. Voor de oranje versie betaal je net iets meer: zo'n 400 euro. Robert & Felix kozen namelijk bewust voor een eerlijke productie in Portugal, in socio-maatschappelijk verantwoorde omstandigheden. Daarbovenop is de schoen vervaardigd uit hoog kwaliatief Europees leder.
(Lees verder onder de foto.)
Onze moderedacteur David Devriendt bevestigt dat de oerhollandse stappers terug zijn van weggeweest. “Soms zie je ze nog in traditionele vorm, met een houten leest en textiel zoals leder of velvet. Al heb je ze tegenwoordig ook in plastic, nylon of gerecycleerd materiaal. De opties zijn eindeloos.”
Deze herrijzenis komt niet uit de lucht gevallen, meent David. “Ugly footwear is al jarenlang een dingetje. Klompen passen bij die tendens. Ze zijn ongeveer ‘even elegant’ als Crocs of Birkenstocks. Bovendien is onze nood aan comfortabele kledij en schoenen nog vergroot sinds de pandemie.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Daarnaast beweren trendwatchers al een hele tijd dat we hunkeren naar simpelere tijden en de natuur. We zijn begaan met het klimaat, halen massaal urban jungles in huis, en we dragen dus ook graag klompen. Ze stralen folklore uit en doen denken aan cottagecore (een esthetiek die een geïdealiseerd plattelandsleven viert, red.) en sympathieke boerinnen die begaan zijn met groen”, aldus David.
“Plus, het is een feministische schoen. We dragen niet langer stiletto’s om ons te profileren als een sexy vrouw. Wel trekken we bewust schoenen aan omdat we die zelf comfortabel en leuk vinden. Met andere woorden: klompen dragen we voor onszelf, niet voor iemand anders. Dat sluit mooi aan bij onze hedendaagse tijdgeest.”
De ‘Hannes Clog’ is vanaf eind maart verkrijgbaar bij sinecosine.nl
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Clogs zijn opnieuw hip: moderedacteur David legt uit hoe je klompen het best draagt
Enkele jaren geleden zouden we er onze neus voor ophalen, nu zijn ze ontzettend hip. Sinds de lockdown maken klompen een verrassende comeback. Modemerken brengen collecties uit met het plompe schoeisel en op straat zien we stijlvolle vrouwen ermee rondlopen. Hoe dat komt? Onze modejournalist David Devriendt verklaart: “We hunkeren naar simpelere tijden en de natuur.” -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
-
Binnenkort één parfum in de kast dat man én vrouw dragen? “Meer dan de helft van de nieuwe parfums is uniseks”
Bloemenparfums zijn voor vrouwen, houtgeuren voor mannen. Dat was lange tijd vanzelfsprekend. Tot nu, want het genderneutrale geurtje rukt op: één flesje voor hem én haar. Beautyredactrice Sophie zoekt uit of ‘mannen-’ en ‘vrouwengeurtjes’ dan echt quatsch zijn en geeft advies om samen het perfecte parfum uit te kiezen. “In het Midden-Oosten dragen mannen traditioneel zware bloemengeuren zoals jasmijn of rozenextract.” -
‘Chersace’ is de liefdesbaby van Cher en Versace en een ode aan al wie LGBTQ+ is
Zangeres Cher (76) is al jaren een belangrijk icoon voor de LGBTQ+-gemeenschap. Nu spreekt ze opnieuw haar steun uit door samen met ontwerpster Donatella Versace — een goede vriendin van de zangeres — een collectie uit te brengen ter ere van Pride Month. Die collectie kreeg ook nog eens een erg toepasselijke naam: ‘Chersace’. Het pronkstuk? Een gesigneerd glittershirt van 3.000 euro. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
PREMIUM
Wie hip wil zijn, draagt tegenwoordig maar beter parels. “Onder jonge generaties hebben ze een nieuw imago”
Rihanna droeg ze bij haar nu al iconische ‘baby bump look’, de collecties van grote designers barsten ervan en op het Met Gala droegen sterren ze zelfs tot op hun oren. Parels lijken nog geliefder dan vroeger, en maken deel uit van kettingen, kleding, make-up én manicures. Waarom grijpen jonge millennials en Generation Z’ers massaal terug naar het omajuweel bij uitstek? Mode-expert David Devriendt verklaart de nieuwe appeal van de parel. “Het zit er al tien jaar aan te komen.”