Modejournalist over de evolutie van Fashion Week: “Eerste shows waren in kelders van grootwarenhuizen”
Afgelopen weken waren New York en Londen aan de beurt, deze week Milaan en dan Parijs: momenteel tonen alle luxemerken hun collecties voor het najaar. Een fenomeen dat tonnen geld en organisatie vergt en bekendstaat als Fashion Week. Maar sinds wanneer en waarom organiseren we die in feite, en hebben ze in deze digitale tijden nog wel nut? Moderedacteur David Devriend legt uit. “Aan shows die gemiddeld maar zo’n 35 minuten duren, wordt gigantisch veel geld uitgegeven. Denk maar aan Chanel, dat enkele jaren geleden een skidorp nabouwde.”
Fashionista’s kijken reikhalzend uit naar de modeweken, alsook de glitter and glamour die ermee gepaard gaat. Maar oorspronkelijk zagen Fashion Weeks er helemaal anders uit, en hadden ze als enige doel: de kledij tot leven brengen. David Devriendt: “Elke designer ontwerpt met echte vrouwen in zijn hoofd, en weet dat zijn kleren niet volledig tot hun recht komen op een paspop.”
Neerkijken op Amerika
Het idee van een ‘modeshow’ komt van Charles Frederick Worth, de Brit die de haute couture heeft uitgevonden. Hij liet zijn vrouw voor hem model staan in zijn ontwerpen, omdat hij vond dat het beter oogde dan een paspop. Dat was aan het einde van de negentiende eeuw. In 1943 werd de allereerste modeshow georganiseerd in New York. Het concept stond niet zo ver af van de modeshow anno 2022: kledingstukken een paar maanden voor ze in de winkels lagen tonen aan inkopers, magazines, journalisten, kortom: het hele ecosysteem van de mode.”
Hoewel Amerika de eerste was om een modeweek te organiseren, is New York Fashion Week vandaag lang niet de bekendste. “Iedereen denkt altijd meteen aan Parijs, terwijl zij pas veel later, in de jaren 50, gevolgd zijn. Vervolgens kwam Milaan in de jaren 70, en Londen in de jaren 80. Wel is Parijs de bakermat van de grote couturemerken, terwijl op de Amerikaanse mode altijd enorm werd neergekeken. Er is ooit zelfs een battle geweest tussen Frankrijk en de Verenigde Staten in het paleis van Versailles om te zien wie de beste mode had.”
(Lees verder onder de foto.)
Connectie tussen mode, sport, film en muziek
Die allereerste modeshows waren geen spektakels zoals nu. Integendeel. “Vaak vonden ze plaats in de kelder van een grootwarenhuis, waar je als shoppende, vaak welgestelde vrouw een minishowtje kreeg. Ook in de salons van grote merken, zoals Dior en Chanel, kregen de allerbeste klanten - de elite - een minishow. Maar dat was nog voor de allereerste modeshow in Parijs georganiseerd werd.”
Model zijn was niet glamoureus en zelfs een schimmig beroep.
“Pas in de jaren 60 en 70 evolueerden de modeweken naar een aangelegenheid met wat meer poespas en lichteffecten. Model zijn was destijds lang niet zo glamoureus en zelfs een schimmig beroep: zo moesten ze hun eigen make-up doen. Vanaf de jaren 80 evolueerden de shows van iets heel kleinschaligs naar de echt grote events, zoals we ze vandaag kennen. Je zag bijvoorbeeld steeds meer celebrities verschijnen in het publiek. Dankzij nachtclub Studio 54 kon de modewereld connecties leggen en andere sectoren zoals muziek, film en sport bereiken.”
(Lees verder onder de foto.)
(Lees verder onder het kaderstukje.)
Meer dan één Fashion Week
In feite zijn er verschillende modeweken, verspreid over het hele jaar. In februari krijgen we de collecties voor de volgende herfst en winter te zien, in september smullen we van die voor het voorjaar. Maar dan is er in april ook nog Bridal Fashion Week in New York. De Fashion Weeks voor mannenmode in Londen en Parijs, die in juni plaatsvinden. Een Fashion Week volledig gewijd aan haute couture in Parijs, een maandje later. En sinds kort organiseren ook opkomende steden zoals Stockholm ook hun eigen Fashion Week.
Modemoment creëren
Tot op de dag van vandaag blijft de functie hetzelfde als van weleer: de kledij tot leven brengen. Maar daarnaast wordt tegenwoordig ook echt verwacht dat je een ‘modemoment’ creëert. “Aan shows die gemiddeld maar zo’n 35 minuten duren, wordt gigantisch veel geld uitgegeven. Denk maar aan Chanel, dat enkele jaren geleden een skidorp nabouwde. Dat geld wordt niet enkel gespendeerd voor het plezier van de toeschouwers, maar voor de visibiliteit van het merk. Beelden van modeshows gaan namelijk de hele wereld rond en worden het hele seizoen lang gebruikt door journalisten in modeartikels. Omdat iédereen sinds social media kan meegenieten, zijn de kosten van shows nog groter geworden.”
(Lees verder onder de foto’s.)
David: “Natuurlijk wordt de haute couture die getoond wordt alleen aangekocht door celebrities en de allerrijkste cliënten. Maar toch is het niet de elite die het meeste geld opbrengt voor grote luxemerken. Als je kijkt naar hun verdienmodel zie je dat deze labels het allermeeste verdienen aan accessoires en parfums. De ‘doorsnee' mens die geurtjes, een portefeuille of oorbellen van Chanel koopt: dat is de grootste groep die het meeste opbrengt. Eigenlijk moet je die modeshows gewoon zien als een groot reclamebord voor het merk, los van de kleren.”
Ook belangrijk om te weten: “Niet alle kleren die getoond worden gaan in productie, en de kans is klein dat je een stuk uit een modeshow op straat zal tegenkomen”, aldus Devriendt. “Maar de modeshows van gigamerken zoals Chanel zijn wél toonaangevend voor winkels zoals Mango en Zara. De stukken die fastfashion-ketens uitbrengen kan je vaak rechtstreeks van de catwalks herkennen, vooral dan accessoires zoals handtassen. Iedereen heeft zijn ogen gericht op de grote luxemerken en maakt een eigen versie van hun stukken. In feite dragen zij het hele modesysteem, en ook daarom zijn hun shows heel belangrijk.”
De toekomst van Fashion Week
Natuurlijk is er veel kritiek op modeshows. Al dat geld dat eraan gespendeerd wordt, de gasten die ervoor invliegen: we willen niet weten wat de ecologische voetafdruk daarvan is. Zouden digitale shows aan de hand van video’s, zoals tijdens corona, de toekomst kunnen zijn? “De catwalk heeft een unieke, interactieve vibe die je met een video niet kan vervangen. Dat hebben de cijfers van tijdens de pandemie aangetoond.”
“Het gaat trouwens verder dan de loopplank alleen: ook alles errond is belangrijk. De streetstyle en influencers die aanwezig zijn, zijn een essentieel onderdeel van de Fashion Weeks. Veel magazines berichtten hoofdzakelijk en alleen daarover. Ontwerpers werken vaak samen met influencers door hen outfits aan te leveren om naar de show te dragen, waardoor je de modeshow ook buiten de locatie trekt.”
“Het is en blijft een waardevolle aangelegenheid, maar wat ik mij afvraag: moét het zo’n spektakel zijn, en moét iedereen daarbij zijn? Waarom maken we het niet nog exclusiever voor een heel select groepje dat de collecties écht moet zien, want dankzij social media zien we het toch allemaal. In hoeverre moeten merken hun verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu nemen? Het is een moeilijke discussie.”
De modeweek in Milaan duurt nog tot 28 februari, van 28 februari tot 8 maart is het Paris Fashion Week.
Lees ook :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Scrunchie 2.0? Dit wordt het haaraccessoire van de zomer (en het is ideaal voor deze hitte)
Sinds de scrunchie vorig jaar onze haardos en harten (her)veroverde, zie je de gekleurde haarwokkels overal. Leuk, maar met een staart of knotje houden de mogelijkheden op. Enter: de ‘bandana twist’. Een soort van haarband en scrunchie in één, te gebruiken op honderd-en-een verschillende manieren. En het beste nieuws: ze zijn allemaal even geschikt voor het warme weer. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
-
PREMIUM
Is er nog een plaats voor haute couture in onze samenleving? “Het is bijna obsceen hoeveel geld sommige stukken kosten”
Deze week stelden de grootste designers hun haute-couture-ontwerpen voor op de catwalks. Alleen de allerrijksten kunnen ze betalen, en je kan ze eigenlijk ook alleen dragen naar de allergrootste evenementen. Die momenteel niet kunnen doorgaan. Daarnaast maken de meeste modehuizen verlies op de exuberante designs. Heeft deze verheven vorm van mode de dag van vandaag eigenlijk nog wel een functie of plaats in onze maatschappij? Wij vroegen het aan onze modejournalist David Devriendt. “Haute couture heeft een stoffig imago, daarnaast is het heel luxueus en te exclusief. Maar, het is slow fashion.” -
PREMIUM
De hele dag zweetvrij voor een prikje? Onze beautyredactrice test deo’s van 3 tot 27 euro. “Deze krijgt 10 op 10"
-
‘Pheromone perfumes’ zijn een hype op sociale media: “Het zou je onweerstaanbaar maken.” Parfumeur licht toe
Liefde gaat door de maag, zo luidt het gezegde. Maar volgens de nieuwste hype op sociale media klaarblijkelijk ook door de neus. ‘Pheromone perfume’ is dé geurtrend van deze zomer. Als je die ene crush wil aantrekken, moet je slechts een flesje van dit wondermiddel kopen, klinkt het. Of het ook echt werkt? Parfumeur Kristof Lefebre licht toe: “Feromonen zijn lichaamseigen geuren die binnen de aantrekkingskracht tussen mensen een belangrijke rol zouden kunnen spelen.” -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit.