Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/EyeEm

Hoe groen is ‘ecologische’ denim echt? “Jeans is pas duurzaam als het niet meer geproduceerd wordt”

Lee Cooper, C&A, & Other Stories: het ene na het andere modemerk komt met ecologische denim op de proppen. En ze maken grote beloftes: 2 liter water per jeans in plaats van 100, 50 procent minder chemische stoffen. Verkooppraatjes of werkelijke goede intenties? Twee experts onthullen hoe groen ‘ecologische denim’ echt is en gidsen je richting duurzamere aankopen. “Voor één broek is zo’n 8.000 tot 10.000 liter water nodig.”

 1. Sneakers van paddenstoelen of van appels? Steeds meer merken gebruiken voedselresten als materiaal
  PREMIUM

  Sneakers van paddenstoe­len of van appels? Steeds meer merken gebruiken voedselres­ten als materiaal

  De klimaattop in Glasgow is in volle gang. Afgevaardigden van bijna 200 landen zoeken naarstig naar oplossingen voor een duurzamere en leefbare toekomst. Een missie die ook in de modewereld steeds belangrijker wordt. “Net daarom gebruiken steeds meer merken plantaardige materialen”, zegt VUB-onderzoekster Elise Elsacker. Geen leer, zijde of plastic, wel vernieuwende biomaterialen met champignons, appelsienen of maïs: dit zijn de stoffen van de toekomst. Duurzaamheidsexpert Jo Van Landeghem vertelt hoe je tegelijk kritisch blijft voor ‘greenwashing’.
 2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Vintagelabel ‘Le Freddie’ slaat als eerste Belgisch merk handen in elkaar met H&M: “Wij willen tonen dat tweedehands niet altijd stinkend, vuil, oubollig of saai moet zijn”
  PREMIUM

  Vintagela­bel ‘Le Freddie’ slaat als eerste Belgisch merk handen in elkaar met H&M: “Wij willen tonen dat tweede­hands niet altijd stinkend, vuil, oubollig of saai moet zijn”

  Donderdag 3 februari is er voor het eerst tweedehandsmode te koop bij H&M. De eer is weggelegd voor het succesvolle Antwerpse vintagelabel Le Freddie. Voor geselecteerde winkels in Antwerpen, Brussel en Gent kozen oprichtsters Els Keymeulen en Kristin Stoffels 450 topstuks uit voor een scherp prijsje. “Tweedehands was vroeger voor alternatieve types. Nu zien we dat het doorgesijpeld is naar de bredere bevolking.”
 3. “Ik heb korte benen. Waar ben ik mooi in?” Onze ‘fashionfixer’ helpt 8 vrouwen met hun modeprobleem
  PREMIUM

  “Ik heb korte benen. Waar ben ik mooi in?” Onze ‘fashion­fixer’ helpt 8 vrouwen met hun modepro­bleem

  We staan allemaal weleens met de handen in het haar voor de kleerkast. Onze journaliste Kato worstelt met haar korte benen. Journaliste Roxanne wil spannendere outfits en collega Chloë vraagt zich af hoe ze de gehate skinny jeans nog kan stylen. Onze ‘fashion fixer’ David Devriendt geeft 8 keer gericht advies op modevragen die iedereen zich stelt. “Zo maak je de skinny jeans chic en vrouwelijk.”