De Roeselaarse EJ, met flattwists, een afro puff en braids.
Volledig scherm
PREMIUM
De Roeselaarse EJ, met flattwists, een afro puff en braids. © EJ

Het taboe op afro haar verdwijnt langzaam: “Zwarte vrouwen die hun natuurlijke lokken omarmen, zijn nu iets om naar op te kijken”

“Het haar van witte mensen groeit naar beneden. Ons haar groeit omhoog, naar de zon toe. Maar met sluik haar word je meer geaccepteerd.” Op de laatste dag van de Black History Month vieren we een belangrijk aspect van de zwarte cultuur: haar. Want afro haar is net zo politiek geladen als veelzijdig. Moest het er vroeger zo Europeaans mogelijk uitzien, dan kiezen donkere vrouwen nu vaker voor hun natuurlijke lokken. Dat moedigen ze ook aan in de Belgische ‘Curls and Fro’s’-community. 

 1. Black History Month: hoe je als wit persoon een goede bondgenoot kan zijn. “Verwacht niet dat alle zwarte mensen er zijn om jou te onderrichten”

  Black History Month: hoe je als wit persoon een goede bondgenoot kan zijn. “Verwacht niet dat alle zwarte mensen er zijn om jou te onderrich­ten”

  Maart is Black History Month in België. Een maand om de zwarte cultuur en geschiedenis te vieren en onderdrukking tegen te gaan. Want zoals de Black Lives Matter-beweging toont: er is, wat dat betreft, nog veel werk te verrichten. Als wit persoon kan je daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Maar eerst moet je een paar essentiële begrippen begrijpen. We lijsten ze op samen met politicologe Nadia Nsayi, zodat je bewust en geïnformeerd een bondgenoot kan zijn.
 1. De bruid mag (erg) kortgerokt zijn dit jaar. “Vrouwen willen meer buiten de lijntjes kleuren tegenwoordig”

  De bruid mag (erg) kortgerokt zijn dit jaar. “Vrouwen willen meer buiten de lijntjes kleuren tegenwoor­dig”

  Dit weekend stapte realityster Kourtney Kardashian (43) in het huwelijksbootje met muzikant Travis Barker (46), in een witte mini-jurk van Dolce & Gabbana. Kardashian kroont zich daarmee niet alleen tot mevrouw Barker, maar ook tot trendsetter. Korte trouwjurken zijn erg populair, ook in Belgische bruidwinkels. “We zien al een tijdje dat de vraag naar korte kleedjes stijgt. En dankzij Kourtney zal die vraag nog meer toenemen.”
 2. Vlaamse advocate over de sobere kleding van Amber Heard en Johnny Depp: “Het lijkt meer op een theaterstuk”

  Vlaamse advocate over de sobere kleding van Amber Heard en Johnny Depp: “Het lijkt meer op een theater­stuk”

  Sinds begin april neemt de zaak Johnny Depp versus Amber Heard alle media in beslag. Opvallend is hun kledingkeuze gedurende heel het proces: strak en sober. Zowel Depp als Heard proberen de jury te imponeren met hun kostuums en strakke kapsels. Of hun verschijning een invloed heeft op de zaak? Advocate Claudia Van de Velde legt uit en vertelt wat voor advies ze geeft aan haar eigen cliënten.