Het is vandaag Ugly Christmas Sweater Day. Moderedacteur David over de evolutie van het omstreden kledingstuk
Rood met donkergroen of donkerblauw, mét of zonder coltrui, bedrukt met sneeuwvlokken, rendieren, kerstbomen, geometrische vormen of een of ander kitscherig motief: de kersttrui heeft vele gedaantes. Geen wonder dus dat het controversiële kledingstuk ook evenveel vijanden heeft als fans en zélfs een eigen feestdag. Om dat te eren bespreken wij met moderedacteur David de geschiedenis van de lelijke kersttrui. Want, raar maar waar: de kersttrui zoals we ‘m vandaag kennen is niet zomaar plots uit de schoorsteen komen vallen.
De eindejaarsfeesten komen eraan. Ben je op zoek naar cadeautips, wil je het beste halen uit je kerstboom of heb je inspiratie nodig voor een kerstmenu? In onze kerstgids vind je alles om er het beste feest van te maken.
Wist je dat het beruchte kledingstuk voortgroeide uit een Scandinavische traditie die dateert van héél lang geleden, nog voor de industriële revolutie? In feite was het werkkledij voor vissers, meer specifiek een manier om lijken te kunnen identificeren. Brave echtgenotes van vissers breiden dikke truien voor hen met opvallende motieven. Geen enkele was exact hetzelfde, zodat men meteen zou weten om welke visser het ging als er een ongeval gebeurde op zee en geliefden herkend konden worden.
Jingle Bell Sweater
Moderedacteur David Devriendt: “Een hele tijd later evolueerde het tot de gekende Fair Isle Sweater die bekendheid vergaarde in de jaren twintig dankzij Britse royalty. Ook een favoriet van prinses Diana in de nineties trouwens.”
(Lees verder onder de foto.)
“Vanaf de jaren vijftig kreeg het kledingstuk een Amerikaanse update en werd het aanzienlijk populairder. Niet toevallig het moment dat Kerstmis een steeds commerciëlere aangelegenheid werd, mede omdat Coca Cola de kerstman steeds vaker begon in te zetten in hun advertenties. In Amerika werd het kledingstuk ‘Jingle Bell Sweater’ gedoopt.”
Als je zo’n trui droeg, betekende dat dat je jezelf niet te serieus nam.
“Aanvankelijk werd er op de trui neergekeken: hij werd als ‘fout’ bestempeld. Het was goed genoeg om te dragen naar kerstfeestjes, maar daar bleef het dan ook bij. Pas gaandeweg sijpelde het stuk door in de populaire cultuur, ongeveer vanaf de jaren zeventig à tachtig. In de eighties was alles over the top, en de lelijke kersttrui past perfect in dat plaatje. Vanaf dat moment zag je de tacky trui (soms inclusief lampjes en bellen) steeds vaker opduiken in series en op televisie. Zo was het een van de favorieten van Bill Cosby van de überpopulaire Bill Cosby Show. Cosby is momenteel minder geliefd (hij werd door meer dan zestig vrouwen beschuldigd voor seksueel misbruik), maar destijds zag je de trui plotseling overal, ook bij andere celebrities.”
(Lees verder onder de foto.)
Niet mainstream
“In de jaren negentig begon de status van de kersttrui opnieuw te kantelen. Het was niet echt een stuk dat mainstream gedragen werd, maar men vond het wel charmant, het paste in de tijdsgeest van Kerstmis. De trui was ook te zien in series zoals The Fresh Prince of Bel-Air. Vanaf de jaren 2000 brak er een glamourperiode aan met veel roze en bling-bling, de kersttrui paste niet in het plaatje van de mode van dat moment. En werd écht als fout beschouwd toen. Hij werd weer een aantal jaren opgeborgen.”
(Lees verder onder de foto.)
“Iedereen herinnert zich nog het iconische moment uit de film Bridget Jones Diary uit 2001. Bridget wandelt een kerstfeest binnen, en ziet daar tot haar grote gruwel tegenspeler Mark met een opzichtige kersttrui met een rendier op. Vanaf dat moment begon men de trui stilaan terug grappig te vinden. Als je zo’n trui droeg, betekende dat dat je jezelf niet te serieus nam. In shows kwam er steeds meer aandacht voor, er zijn boeken over geschreven, er is een hele beweging rond ontstaan.”
(Lees verder onder de foto.)
Periode van kitsch
“De trui werd jarenlang als het tegenovergestelde van fashionable beschouwd, maar vanaf de jaren 2008 à 2010 zag je ook designers met het stuk uitpakken in hun collecties. Van Stella McCartney tot Dior en Chanel. Niet dat dat bepalende momenten waren voor de kersttrui, maar vanaf dan kreeg het wel de goedkeuring van modekenners.”
(Lees verder onder de foto.)
“De dag van vandaag is het een item dat bij de gezelligheid van de feestdagen hoort. Het staat symbool voor humor, nostalgie, traditie en past perfect bij de periode waarin kitsch gevierd mag worden. Je ziet elke celebrity erin, van Katy Perry tot Beyoncé. Toch is het een stuk dat blijft verdelen. Er zijn heel wat mensen die blijven zeggen: ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden.”
Poll
Draag jij dit jaar een lelijke kersttrui?
-
Ja (56%)
-
Nee (44%)
Hieronder kan je enkele celebs in het beruchte stuk spotten.
Lees ook :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
Nog op zoek naar een lekker, feestelijk kerstmenu? Voor NINA bedacht foodstylist en culinair meesterbrein Sonja Peeters een voor-, hoofd- en nagerecht dat je makkelijk vooraf klaarmaakt, en tegelijk stijlvol en kindvriendelijk is: een cappuccino van broccoli, een gevulde rollade van kalkoen en een cake van chocolade met rood fruit. Drie parels voor op de feestdis, die je bovendien met een kleine twist vegetarisch maakt. -
Angèle schittert hele tour lang in op maat gemaakte outfits van Chanel: “Kinderdroom die uitkomt”
Onze eigenste Angèle is aan de wereldtour van haar nieuwe album begonnen. En schitteren zal de blondine ongetwijfeld doen op het podium: alle outfits die ze zal dragen zijn op maat gemaakt door Chanel. “Dankzij deze collectie heb ik mijn complex over mijn benen kunnen overwinnen”, getuigt de zangeres. Benieuwd naar haar outfits? Wij mogen alvast een voorproefje geven. -
-
Ho ho Hollywood! Van chignon chic tot vurig rood: 6 klassieke feestlooks voor aan de kersttafel
Na een lange periode van gedwongen beauty-minimalisme (bedankt, corona) is retroglamour helemaal terug van weggeweest. Denk: zwierige eyeliner, dieprode lippen en golvende lokken. Beautyredactrice Sophie blikt terug op de gouden jaren van Hollywood. Ze toont hoe je enkele makkelijke looks kunt kopiëren en welke producten je daarvoor nodig hebt. Oftewel: hoe je de Marilyn Monroe in jezelf naar boven kunt halen. “Ben je eerder bleek? Dan staat een roodtint met blauwe ondertoon je wellicht fantastisch.” -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren.