Er is steeds meer vraag naar juwelen met moedermelk. “Mensen willen sieraden met een emotionele betekenis”
In Amerika, Engeland en Nederland is het al langer een ding: juwelen gemaakt van moedermelk. Ook bij ons worden ze steeds populairder. Omdat het vandaag World Breast Pumping Day is, legt goudsmid An Stevens uit hoe ze juist te werk gaat. “Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je wel zeggen: dan moet de melk een lange tocht afleggen.”
Een medaillon met moedermelk erin verwerkt. Een ring met een geboortesteen én een melksteen. Borstvoedingshangertjes in de vorm van een hart, druppel of driehoek. De opties zijn eindeloos, maar een ding staat vast: de bestellingen zijn amper bij te houden. “Drie jaar geleden startte ik met de verkoop van moedermelkjuwelen”, vertelt An van de winkel Moms and Monkeys. In het buitenland waren dit type sieraden bezig aan een opmars. In België was zij een van de eersten die het op de markt bracht. “In het begin kreeg ik twee à drie bestellingen per week. Nu zijn het er te veel om alleen te verwerken en heb ik zes partners in Vlaanderen die ook moedermelkjuwelen verkopen onder mijn label.”
Erfstuk
Het is natuurlijk een erg intiem aandenken aan de eerste maanden met een pasgeboren baby. An: “Ik heb de indruk dat zulke zaken belangrijker geworden zijn sinds corona. Mensen willen momenten koesteren, zoals het moment dat ze een kindje krijgen of stoppen met borstvoeding geven. Ze willen dan ook sieraden met een emotionele betekenis. Ze willen niet gewoon een ding dat mooi is, ze willen een familiestuk dat ze later kunnen doorgeven.”
(Lees verder onder de foto.)
Voor An was het niet eenvoudig om het juiste proces te ontwikkelen. “Aanvankelijk stuurden we gewone spuitjes naar klanten, die ze gevuld mochten terugsturen. Dat ging heel goed, maar de post was er niet zo blij mee. Nu zijn we dus overgeschakeld naar pakketjes met waterdichte zakjes.”
Geheime techniek
Hoe zit het met de houdbaarheid, vraag je je af? “Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je wel zeggen: dan moet de moedermelk een lange tocht afleggen. Eens de melk bij mij toekomt, verwerk ik het tot poeder. Simpel gezegd: ik doe er chemische elementen bij die alle slechte dingen zoals schimmels uit de melk halen”, legt An uit. “Ik heb lang gezocht naar de juiste techniek en mix van ingrediënten, dus mijn exacte werkwijze hou ik liever geheim.”
“Het poeder laat ik twee weken rusten om het dan met epoxyhars te verwerken, dat is een soort vloeibare kunststof. Wanneer de hars hard wordt, krijg je het effect van een steen.” Wie een juweel met moedermelk in handen krijgt, is dus zeker dat het uniek én persoonlijk is.
(Lees verder onder de foto.)
An geeft haar klanten telkens tips mee om het juweel correct te bewaren. “Idealiter kom je met het sieraad niet te veel in water”, zegt ze. “En is het buiten dertig graden? Ga er dan niet mee in de zon liggen. Zo zorg je ervoor dat de epoxyhars mooi wit blijft en niet verkleurt. Als je het juweel niet draagt, bewaar je het best in een doosje of op een donkere plek.”
De prijzen voor een moedermelkjuweel kunnen flink schommelen. Voor een zilveren hangertje betaal je minstens 120 euro. Voor gouden accessoires kan het prijskaartje oplopen tot meer dan 1.000 euro. “Het is echt afhankelijk van wat de klant wil. Mensen kunnen een juweel kiezen uit onze webshop, maar kunnen ook een uniek ontwerp samenstellen met geboortesteentjes en andere details. Op onze site zijn we heel transparant over de prijzen per element, zodat mensen kunnen puzzelen tot ze hun droomdesign gevonden hebben.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
Livios
Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
-
Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
In de media en online zien we amper realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered. -
-
“All boobs welcome here.” Nieuwe ‘Breast Places sticker’ toont horecazaken die borstvoedingsvriendelijk zijn
Borstvoeding geven in het openbaar is nog altijd een dingetje. Waar ben ik welkom? Het blijft een onderwerp waar mama’s over stressen, want volle borsten en hongerige kindjes wachten niet tot je weer thuis in je cocon zit. Om borstvoeding in het openbaar makkelijker te maken voor ouders en kindjes, lanceert femtechmerk Elvie de Breast Places sticker met sprekende bovenkop: All boobs welcome here. -
Mannen, zet jullie schrap: de gevreesde ‘speedo’ is terug van weggeweest
Lang werd hij gebannen — en door verschillende hotelketens en resorts zelfs verboden. Maar nu lijkt de piepkleine zwemslip of ‘speedo’ weer op het toneel te verschijnen. Styliste Sarah Roelstraete merkt de trend ook op en verklaart waarom de gevreesde ‘ballenknijper’ terug is. Wie durft? -
“Waren zichtbare tepels maar normaler.” Vrouwen zeggen de stijve, alles verhullende beugelbeha vaarwel
Een knellende push-up voor meer decolleté: kan dat nog door de beugel? Steeds meer vrouwen bedanken ervoor. Ze geven nu de voorkeur aan zachte, comfortabele en niet-voorgevormde lingerie. “Vrouwen kiezen zelf en voor zichzelf, niet meer om anderen te ‘plezieren’ met hun looks”, leggen lingerieontwerpster Ophelia Debisschop en trendwatcher Hilde Francq uit. -
Vtwonen
Zo krijg je je barbecue in geen tijd weer brandschoon
De temperaturen gaan weer in stijgende lijn: tijd om je barbecue boven te halen dus! Het enige wat je misschien tegenhoudt, is het schoonmaken ervan. Dat is een vervelende klus, die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Vtwonen.be springt echter te hulp en voorziet je van een rits slimme tips waarmee je je barbecue snel én goed schoonmaakt.