Doet elke crème wat hij belooft? 2 experts vertellen voor welke beautyingrediënten je beter uitkijkt
In een wereld waarin ‘clean beauty’ hoogtij viert, is het steeds moeilijker te bepalen wat je mag smeren en wat niet. Maar is het allemaal zo zwart-wit? Onderzoeksarts Jetske Ultee en ervaringsdeskundige Tiffany Masterson lichten toe welke ingrediënten je het beste vermijdt. “Parfum is agressief en neemt de plek in van ingrediënten die net wél goed zijn voor de huid.”
Als we het internet geloven, zit cosmetica boordevol toxische stoffen. Klopt natuurlijk niet, maar feit is wel dat veel producten ingrediënten bevatten die niets goeds doen, bevestigt onderzoeksarts Jetske Ultee. “En ja, soms ook stoffen die uiteindelijk zelfs schadelijk kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze irritatie geven. En van chronische irritatie wordt je huid sneller oud.”
Ervaringsdeskundige is Tiffany Masterson. Na jarenlange huidproblemen, ontwikkelde ze zelf een merk dat alle twijfelachtige ingrediënten schrapte. Het was het begin van Drunk Elephant, en daar zat de wereld duidelijk op te wachten, want haar geesteskind werd in een mum van tijd razend populair. Zelf spreekt ze liever niet over ‘slecht’ of ‘toxisch’ maar van ‘suspicious’: niet veroordeeld, wel verdacht. “Die stoffen zijn niet per se gevaarlijk, maar kunnen de beschermingslaag of functies van de huid verstoren. Is dat echter altijd en bij iedereen zo? Nee.” Zie het als een FODMAP-dieet: door (tijdelijk) bepaalde ingrediënten te bannen, ontdek je waar je niet tegen kan en kan je je huid transformeren. Alleen, welke ingrediënten zijn dat, en zijn ze per definitie problematisch?
(Lees verder onder de foto.)
1. Essentiële oliën
Essentiële oliën hebben behalve hun geur geen voordeel. Integendeel, het enige waar ze goed in zijn, is irriteren, vertelt Tiffany Masterson. “Van 79 essentiële oliën is inmiddels omschreven dat ze vervelende reacties kunnen uitlokken”, bevestigt Jetske Ultee. “Bovendien zijn citrusvarianten fototoxisch: wanneer je ermee in de zon komt, kunnen ze onzichtbare schade veroorzaken.”
Vervangen? Hoe minder, hoe beter. Uitzondering is tea tree oil. Jetske: “Deze werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en gistdodend. Maar wees er echt voorzichtig mee en gebruik het altijd verdund!”
2. Alcohol
Tiffany: “Alcohol denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol drogen de huid uit.” Alcohol verdampt snel, waardoor je huid uitdroogt, verklaart Jetske. “Ook lost het de natuurlijke vetten op in je beschermlaagje. En juist die natuurlijke vetten voorkomen dat vocht uit de huid ontsnapt en dat irriterende stoffen je huid kunnen beschadigen. Vaak worden ze gebruikt in reinigers en toners speciaal voor de vette huid met puistjes. Zo jammer! Het enige dat je bereikt is dat de huid juist gevoeliger wordt voor onrust.”
Vervangen? Je hebt alcohol en alcohol, glimlacht Jetske Ultee: “Er bestaan ook vettige alcoholen en die doen precies het omgekeerde. Ze houden juist het vocht vast in de huid waardoor deze zachter wordt. Cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, benehyl alcohol en stearyl alcohol mag je met een gerust hart smeren.”
Mensen denken dat minerale filters uv-stralen ‘fysiek’ tegenhouden als een schild terwijl chemische filters de straling absorberen.
3. Siliconen
Van siliconen hoor je dat ze de huid verstoppen en zo puistjes veroorzaken. Ook Tiffany Masterson schrapte ze resoluut van de ingrediëntenlijst. Volgens Jetske Ultee hebben ze echter vooral een imagoprobleem. “Siliconen leggen inderdaad een laagje over de huid, maar ze smeren je huid niet dicht. Ze zijn niet-comedogeen - wat wil zeggen dat ze de talgklieren niet verstoppen - en hebben een structuur die je nog het beste kan vergelijken met die van een gaasje. Door die opbouw zijn ze nooit helemaal dekkend of sluitend. Niet voor niets worden siliconen ook gebruikt bij de behandeling van brandwonden: ze beschermen, houden vocht vast en verlagen de kans op infecties. En heel belangrijk: ze irriteren de huid niet. In make-up zorgen siliconen dat alles mooi met de huid samensmelt voor een egaal en glad effect.”
Vervangen? Dat hoeft niet voor je huid. Jetske Ultee: “Wel goed reinigen om te voorkomen dat vuil en talg op de huid blijven liggen, en poriën zo verstoppen. Maar dat geldt eigenlijk altijd, ook als je niets zou gebruiken.”
4. Chemische filters
Chemische zonnecrèmes horen volgens Tiffany op het lijstje der voorzichtigheid: “Meestal vormen ze geen probleem, maar bij acne, rosacea of een gevoelige huid, is mineraal beter.”
Zo stellig kan je dat niet zeggen, vindt Jetske Ultee. In beide categorieën zijn goede en minder goede filters. “Mensen denken dat minerale filters uv-stralen ‘fysiek’ tegenhouden als een schild terwijl chemische filters de straling absorberen. Vandaar het idee dat een gevoelige huid beter af is met een minerale crème. Maar dat klopt niet: de werking van fysische en chemische filters verschilt eigenlijk niet zo gek veel. Ook minerale filters absorberen straling, zij het door metaaloxide in plaats van koolstof. Daarnaast kunnen ze ook nog uv-straling reflecteren, maar in feite absorberen ze dus meer.”
Vervangen? Sommige zonnefilters skip je beter. Jetske Ultee: “Er zijn filters die gek genoeg niet goed tegen zonlicht kunnen en zo voor huidproblemen zorgen. Andere kunnen vrijeradicaalvorming of huidirritatie veroorzaken. En er zijn oude zonnefilters waarvan we inmiddels weten dat ze te ver doordringen in je lichaam en mogelijk hormoonverstorend werken. Afgeraden zijn: oxybenzone, sulisobenzone, enzacamene, homosalate, oxtinoxate, octocrylene, padimate O en amiloxate.”
Parfum is agressief en neemt de plek in van ingrediënten die net wél goed zijn voor de huid.
5. Parfum
Tiffany Masterson: “Parfum is agressief en neemt de plek in van ingrediënten die net wél goed zijn voor de huid.” Dat fijne geurtje is de nummer één in het veroorzaken van allergieën, beaamt Jetske Ultee. “Als je regelmatig producten gebruikt met parfum loop je risico op irritatie, allergische reacties en contacteczeem. Daarnaast kunnen geurstoffen reageren met zonlicht en zo de huid versneld verouderen of pigmentvlekken veroorzaken. Je vindt ze op de ingrediëntenlijst terug als ‘parfum’ of ‘fragrance’. Producenten hoeven niet aan te geven welke geurstoffen ze hebben toegevoegd omdat de lijst dan te lang zou worden. In één klein potje kan dus een enorme hoeveelheid parfum zitten.”
Vervangen? Ja, óók natuurlijke parfums. Jetske Ultee: “Groene geurstoffen - zoals lavendel of jasmijn - kunnen de huid evengoed irriteren.”
6. SLS
Tiffany Masterson: “SLS - bekend als Sodium Lauryl Sulfate - is een agressieve wasstof die je huid stript, inflammatie veroorzaakt en de huidbarrière beschadigt.” Jetske Ultee: “Van alle wasstoffen geeft deze wellicht de meeste problemen.” SLS is zo irriterend dat het wordt gebruikt in onderzoeken om kleine stukjes huid aan te tasten, zodat daarna het kalmerende effect van een ander product getest kan worden.
Vervangen? Ja, maar niet verwarren met SLES of Sodium Laureth Sulfate. Jetske Ultee: “Het scheelt slechts een lettertje, maar dat ingrediënt is meteen een stuk milder.”
Stof tot nadenken?
Als stoffen problematisch zijn, waarom zitten ze dan in onze crème? Jetske Ultee: “Om de houdbaarheid te verlengen of om ingrediënten op te lossen, of om simpelweg de kosten te drukken. Soms maken ze de huid expres een beetje stuk zodat andere werkzame bestanddelen dieper kunnen indringen. En soms word je bewust gefopt. Crèmes die beloven kraaienpootjes in een keer glad te trekken, bevatten lijmachtige stoffen - die ook worden gebruikt om betonnen vloeren of bloempotten waterdicht te maken - voor een verstrakkend effect. Dat is echter tijdelijk en bovendien bijzonder slecht.”
Deze toppers zijn helemaal veilig:
1. Paula’s Choice, Peptide Booster, 59 euro bij paulaschoice.be
2. By dr. Jetske Ultee, Moisturizer, 49,95 euro bij dr-jetskeultee-skincare.be
3. Zeitschild, Active Relief Serum, 69 euro bij de apotheek
4. Drunk Elephant, T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum, 87 euro bij ICI PARIS XL
5. Bioderma, Sensibio Defensive, 19,99 euro bij de apotheek
6. Naïf, Herstellende alles-in-één crème, 12,95 euro bij naifcare.com
7. The Ordinary, Natural Moisturizing Factors + HA, 6,50 euro bij ICI PARIS XL
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen prijzen op sociale media deze simpele truc voor gezonde lokken aan. “Haal geen 20 shampoos in huis”
Wie echt een gezonde en glanzende haardos wil, heeft thuis niet één, maar meerdere flessen shampoo in de badkamer staan. ‘Hair cycling’ heet de nieuwe haartrend die viraal gaat op sociale media: shampoos afwisselen is hét geheim. Is het werkelijk zo simpel? Een haarstyliste reageert. -
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
Match je handtas met je manicure: 3 keer inspiratie voor deze geliefde stijltruc voor de lente
Knalgroen, levendig magenta en elektrisch blauw: in 2023 mogen we helemaal losgaan met kleur. Zachte nude tinten op je nagels blijven het goed doen, maar wie écht mee wil zijn kiest dit voorjaar voor een knallende manicure. Een tas die bij je nagels past maakt je look compleet. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Deze keten lanceert een collectie in het teken van de Ramadan
Eind deze maand, op 22 maart, start de Ramadan, het religieuze vastenfeest dat in het teken staat van zelfreflectie. Ook modeketens laten dat niet onopgemerkt voorbij gaan. Het populaire &Other Stories lanceert een collectie die gewijd is aan deze vastenmaand. Spoiler: ze zijn lang niet alleen. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
Beautyredactrice test de favoriete schoonheidsproducten van de sterren: “Het is efficiënt én betaalbaar”
Het lijkt alsof ze de genenloterij gewonnen hebben, maar bij het gros van de beau monde in Hollywood komen die mooie huid, egale teint en glanzende haardos ook gewoon uit een potje. Het enige dat wij willen weten is: wélk? En vooral: wat kost het en werkt het ook voor ons? Beautyredactrice Sophie deed de test. “Dit product wil ik voor altijd op mijn wastafel hebben staan.”