Zo vaak mag je vriend, buur of kennis met je auto rijden zonder dat dit je dit aan je verzekeraar moet melden
IndependerDeelauto’s zijn aan een echte opmars bezig. Zo’n 200.000 Belgen gebruikt regelmatig een deelauto, en dat via verschillende aanbieders. Maar hoe goed ben je verzekerd als je een ongeval hebt? En welke invloed heeft zo’n accident op je eigen autoverzekering? Independer.be licht het toe.
Het heeft even geduurd, maar de deelauto raakt meer en meer ingeburgerd in het straatbeeld. Door het thuiswerk na corona, hoge brandstofprijzen en stevige aankoopprijzen voor een (elektrische) auto stappen meer en meer gebruikers in het deelauto-systreem. Momenteel maken 200.000 chauffeurs gebruik van een deelauto. Dat is een verzevenvoudiging op vijf jaar tijd!
Hoe kun je autodelen?
Enerzijds zijn er autodeelbedrijven met een eigen vloot, zoals het bekende Cambio of Poppy. Daarbij kun je vaak je deelauto achterlaten op een andere plek dan waar je vertrokken bent, het zogenaamde free floating autodelen. Bij roundtrip autodelen breng je je auto terug naar het ophaalpunt.
Er zijn ook autodeelorganisaties zonder eigen wagens, die een online platform hebben waarop eigenaars hun wagen kunnen verhuren. Je registreert je als auto-eigenaar op een onlineplatform, en deelt je auto met andere geïnteresseerden. Dit autodelen kun je een beetje vergelijken met AirBnB maar dan voor auto’s. Voorbeelden zijn Cozywheels, Getaround en Dégage.
Daarnaast kun je je auto natuurlijk als particulier ook gewoon delen met je buren of vrienden.
Hoe zit het met de verzekering?
Voor elk van deze manieren van autodelen is er meestal een aparte manier van verzekeren.
• De meeste autodeelbedrijven hebben een eigen verzekering. Wanneer je je registreert om hun auto’s te gebruiken, betaal je dus automatisch voor de verzekering. Omdat de deelorganisatie de verzekering afsluit en jij meestal geen wagen hebt, is er uiteraard geen invloed op je eigen verzekering.
• Cambio: Als gebruiker ben je tijdens de Cambio-ritten volledig verzekerd. Daarnaast is er ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de bestuurder en een bijstandscontract in geval van pech of ongeval.
• Poppy: deze verzekering omvat Burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstandsverzekering en bestuurdersverzekering.
Wil je je eigen autoverzekering stopzetten? Deze stappen moet je ondernemen.
Is het niet duidelijk hoe je auto verzekerd is op het deelplatform, neem dan contact op met je eigen verzekeringsmaatschappij.
Onlineplatformen om een auto te delen
Als je je eigen auto verhuurt via een deelplatform, dan moet je zeer goed de verzekeringsvoorwaarden checken. Als je je Lynk & Co-auto uitleent via het gelijknamige platform, dan zorgt het platform volledig voor de verzekering. De premie wordt betaald door de lener en is onderdeel van de huurprijs. Van zodra je je aansluit bij een autodeelorganisatie, kun je een beroep doen op speciale autodeelverzekeringen. Daardoor zijn zowel de gebruikers als je auto goed verzekerd. De aansprakelijkheid verschilt wel sterk van aanbieder tot aanbieder. Sommige autodeelorganisaties hebben bijvoorbeeld een eigen omniumsysteem, waardoor je niet verplicht bent zelf een omnium te nemen.
“Is het niet duidelijk hoe je auto verzekerd is op het deelplatform, neem dan contact op met je eigen verzekeringsmaatschappij”, raadt Birgit Verbruggen van Independer.be aan. “Uiteraard ben jij er als eigenaar verantwoordelijk voor dat de verzekering in orde is.”
Hoeveel kost een eigen autoverzekering voor jou? Simuleer het hier.
Wat als je gewoon je auto deelt met je buren?
Birgit Verbruggen van Independer: “Als je buurman of buurvrouw maar heel af en toe met je auto rijdt, dan moet je dit niet melden aan de verzekeraar. Af en toe betekent concreet: minder dan drie keer per maand. Rijdt je buurman elke week met je auto naar de supermarkt, dan moet je hem wél in je verzekeringspolis laten opnemen. Weet wel dat als hij of zij een ongeval veroorzaakt met je wagen, je bonus-malus en dus ook je verzekeringspremie stijgt.” Deel je jouw auto met je zoon of dochter die een voorlopig rijbewijs heeft? Dan zijn dit de gevolgen voor je verzekering.
Lees ook via Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de veiligste plaats in de auto?
In 2021 stierven er meer dan 500 mensen in het Belgische verkeer, waarvan 216 in de auto. Wij vroegen ons af wat de veiligste plaats in de auto is. Ben je veiliger op de bestuurdersstoel, op die van de passagier of ergens op de achterbank? We vroegen het aan Stef Willems van Verkeersinstituut VIAS. -
PREMIUM17
Waarom Tesla z'n prijzen zo gemakkelijk kan verlagen
Tesla verlaagt opnieuw de prijzen voor enkele modellen, voorlopig enkel in de Verenigde Staten. Maar de vorige daling werd ook vrij snel doorgerekend bij ons. Hoe komt het toch dat Tesla die beslissing zo gemakkelijk kan nemen, terwijl andere fabrikanten de prijzen soms verhogen en het lastig hebben om winst te maken met elektrische wagens? -
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
-
PREMIUMGetest
GETEST. De Dacia Spring: “De perfecte auto voor wie de sprong naar elektrisch rijden wil wagen”
Met zijn Spring bewijst Dacia wat we in deze rubriek al meermaals schreven: dat het concept van de ‘EV’ veel geschikter is als tweede gezinswagen voor om en bij de deur, dan als eerste en grote auto in het gezin. En dat de prijsstijgingen in de autosector pijn doen. “Toch is dit volgens mij het geknipte model voor wie de stap naar elektrisch rijden wil zetten,” vindt onze autospecialist Joost Bolle. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit.