Zo rijd je de motor van je auto goed warm, ook met een ‘lastige’ plug-inhybride
MobiliteitMoet je in de winter voorzichtig zijn met een motor en wachten tot die op bedrijfstemperatuur is? En hoe doe je dat, zeker met plug-inhybrides die vaak plotseling heel hard moeten werken?
Veel autofabrikanten beweren dat een verbrandingsmotor niet meer voorzichtig op bedrijfstemperatuur hoeft te worden gebracht. Volgens hen komt dat dankzij de hoge normen voor de fabricage van de motoren, en de materiaalkeuze. Maar als je lang van je motor wil genieten, moet je daar volgens het gerenommeerde Duitse blad ‘Autobild’ niet te veel naar luisteren.
Stroperige motorolie
Volgens het Duitse magazine moet élke motor worden opgewarmd om slijtage tot een minimum te beperken. Want hoewel het afhangt van het type olie en de viscositeit, is koude motorolie meestal veel dikker en stroperiger dan motorolie op bedrijfstemperatuur. Bij een koude start duurt het langer voordat de olie uit de carterpan naar de lagers en smeerpunten van de motor en turbocompressor wordt gepompt. Als je direct na het starten gas geeft, riskeer je onvoldoende smering op belangrijke onderdelen.
Start eerst de motor en doe dan de gordel om. Wie zich aan deze kleine regel houdt, doet veel goeds voor de motor.
Het resultaat: meer slijtage en in het ergste geval zelfs motorschade. Dit geldt natuurlijk ook voor koude starts in de zomer, maar nog meer bij winterse temperaturen. Een belangrijke tip hierbij: start eerst de motor, doe dan de gordel om. Wie zich aan deze kleine regel houdt, doet veel goeds voor de motor. Maar zelfs als de olie alle belangrijke smeerpunten in de motor of in de turbocompressor heeft bereikt, mag de motor niet meteen vol worden belast.
Een verbrandingsmotor bestaat uit meer dan duizend onderdelen die zijn gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Al die componenten gaan dan ook met verschillende snelheden uitzetten als ze warm worden. Zo worden de zuigers heel snel opgewarmd door de verbranding in de cilinder, terwijl dat langer duurt bij de cilinderwanden, die deel uitmaken van het motorblok. Daardoor wordt de speling, ofwel de afstand tussen de zuigers en de cilinderwanden, te klein en dat betekent extra slijtage.
Niet opwarmen als auto stilstaat
Ook de cilinderkop is vaak van een ander materiaal gemaakt dan het motorblok. Wanneer de componenten niet de kans krijgen om gelijkmatig uit te zetten, kunnen er in de buurt van de cilinderkoppakking lekken optreden. Ook kunnen spanningsscheuren in de cilinderkop ontstaan. Zolang de motor de bedrijfstemperatuur nog niet heeft bereikt, moeten de toerentallen in het onderste derde deel van het toerentalbereik blijven.
Tegelijkertijd is het raadzaam om geen plankgas te geven. Het opwarmen mag niet als je stilstaat. Dan kunnen niet alle componenten zo snel en goed opwarmen als zou moeten. Ook is het schadelijk voor het milieu en kun je er in een flink aantal landen een boete voor krijgen.
Hybride motor
Eerst de motor opwarmen en dan pas vol gas geven gaat lastig met een plug-inhybride. Want hoe kun je de brandstofmotor van een plug-inhybrideauto rustig warmrijden, als je vooral op de elektromotor rijdt? Maar daar hoef je volgens technisch redacteur Cornelis Kit van Autoweek niet zo bang voor te zijn.
De vraag naar vermogen valt meestal wel mee als de motor tijdens een rit wordt wakkergeschud. Hoewel de kans aanzienlijk is dat zoiets gebeurt wanneer je op een buitenweg of zelfs op de snelweg rijdt, valt de vraag naar vermogen in die situatie wel mee. Je rijdt dan immers met constante snelheid, en dan is de belasting voor de krachtbron niet extreem. In de stad met veel optrekken en afremmen, is de slijtage groter.
Katalysator op temperatuur
Wel zul je merken dat de motor vaak langer door blijft draaien als hij in principe op temperatuur is en ook de accu voor een groot deel is opgeladen. Vooral als je na een rit op de snelweg vlak na het aanslaan van de brandstofmotor in de stad rijdt en verwacht dat de auto wel weer op elektromotor verdergaat. De reden is eenvoudig: de katalysator komt op deze manier ook op bedrijfstemperatuur.
In de eerste drie minuten na een koude start stoot een voertuig meer vervuilende stoffen uit dan als je duizend kilometer met een warme motor rijdt.
Dat vergt vaak meer tijd dan het op bedrijfstemperatuur brengen van de verbrandingsmotor. Emissiecontrole werkt tot honderd keer slechter als de krachtbron koud is. In de eerste drie minuten na een koude start stoot een voertuig meer vervuilende stoffen uit dan bij het rijden van duizend kilometer met een warme motor. Je moet dus eerder de katalysator dan de plug-inhybridemotor warm rijden.
Voorzorgsmaatregelen
De ontwikkelaars van stekkerhybrides hebben volgens AutoBild diverse voorzorgsmaatregelen genomen om de levensduur van de verbrandingsmotor te verlengen. Plug-inhybrides van Audi (identiek aan veel modellen van Volkswagen) hebben onder meer gemodificeerde cilindervoeringen en zuigerveren, evenals een sensor die de kwaliteit van de olie meet. Zo kan een motor die langer stilstaat meer vocht in de olie verdragen. Zodra de motor op bedrijfstemperatuur is, zal dat vocht verdampen.
Bij normaal rijgedrag hoef je je in ieder geval niet druk te maken over het rijden met een nog koude verbrandingsmotor van een plug-inhybride.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
36
Rode kaart bij autokeuring? Open Vld wil kleine herkeuringen gewoon in de garage
Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) stelt voor om kleine herkeuringen van personenwagens in de garage te laten uitvoeren. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is bereid om het voorstel alvast te bestuderen voor afkeuringen op basis van de lichten. Dat zei ze donderdag in het parlement. -
HLN Shop
Tegen 60 km/u over het ijs vlammen: dit is dé aanrader voor wie op zoek is naar een portie winterse adrenaline
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
7
Lightyear stopt productie eerste zonnewagen
De ‘0' is nog maar twee maanden in productie. De wagen heeft ongeveer 5 vierkante meter zonnepanelen aan boord, van de motorkap over het dak tot op de koffer. HLN kon de wagen afgelopen zomer nog exclusief testen toen ook werd aangekondigd dat de productie zou starten in Finland. -
PREMIUM
Wat gebeurt er als je een plug-in hybride leegrijdt? “Geen garantie dat je na waarschuwingsmelding de afrit haalt”
Dat plug-in hybrides aan een stevige opmars bezig zijn. Terwijl eerst vooral zelfstandigen en zakelijke rijders voor zo’n flexibele stekkeroptie kozen, zetten nu ook steeds meer particulieren de stap. Want gebruik je zo’n auto op de juiste manier, maal je jouw kilometers hoofdzakelijk elektrisch. Maar zijn er ook dingen waar je extra op moet letten? Moét je de batterij bijvoorbeeld opladen? En wat als je zonder brandstof valt? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn licht toe: “Dat je gaat stilvallen, voel je niet aankomen. Het gebeurt gewoon. Plots.” -
Spaargids.be
Thuis een elektrisch laadpunt installeren? Dit zijn de gevolgen voor je brandverzekering
Tegen 2030 zullen er in ons land naar schatting twee miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat vraagt om een toenemend aantal laadpunten bij de eigenaars thuis. Maar heeft de installatie ervan ook een impact op de premie van je brandverzekering? Spaargids.be zoekt het uit.