Joost Bolle bespreekt feiten en fabels over winterbanden.
Volledig scherm
PREMIUM
Joost Bolle bespreekt feiten en fabels over winterbanden. © rv/ Pieter-Jan Vanstockstraeten

Winterband of vierseizoenenband? En wat is het effect op remafstand en verbruik? Onze auto-expert bespreekt feiten en fabels over winterbanden

Hoewel heel wat mensen tegenwoordig kiezen voor vierseizoenenbanden, blijft de winterband populair. Niet alleen voor wie een bedrijfswagen heeft, maar ook voor particulieren. En daar zijn wel degelijk goede argumenten voor, zegt autokenner Joost Bolle, die zin en onzin over winterbanden van elkaar onderscheidt. “Het rubber waarmee zomerbanden gemaakt zijn, gaat serieus verharden zodra de thermometer onder zeven graden duikt.”

 1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 2. Onze motorexpert reed met de Honda Dax ST125: “Het lage verbruik en nostalgische vibes zijn grote troeven, maar die prijs...”
  PREMIUM
  Getest

  Onze motorex­pert reed met de Honda Dax ST125: “Het lage verbruik en nostalgi­sche vibes zijn grote troeven, maar die prijs...”

  Weinig bromfietsen hebben een meer iconische status dan de Honda Dax. Wat ooit begon als een minibike voor in de camper, groeide snel uit tot een cultbrommer. Maar het was pas rond de eeuwwisseling dat het kleine - en vaak ook luide - brommertje een hype werd in de lage landen, al dan niet onder invloed van talloze Chinese kopieën. Nu Honda met een nieuwe Dax op de proppen komt, stond onze motorexpert Arno Jaspers op de eerste rij voor een test: “De Dax werd een stuk volwassener, maar met zo’n prijskaartje mocht hij wel iets meer het karakter van zijn voorlopers hebben.”
 3. Autokeuring is strenger geworden: “Mankementjes die vroeger een ‘opmerking’ waren, krijgen nu een rode kaart”
  PREMIUM

  Autokeu­ring is strenger geworden: “Mankement­jes die vroeger een ‘opmerking’ waren, krijgen nu een rode kaart”

  We kennen ze allemaal: de groene “uitnodiging” die elk jaar in de bus valt als het weer tijd is om met de auto naar de technische keuring te gaan. Voor velen met de vrees of hun auto wel door ‘de schouwing’ zal raken? Zeker nu die keuring strenger is geworden, want vanaf 1 oktober krijg je een ‘rode kaart’ voor mankementen die tot nu toe alleen een ‘opmerking’ opleverden. Wat dat precies inhoudt en hoe je je het best kan voorbereiden, vertelt onze auto-expert Joost Bolle.
 1. Vliegen we ooit op waterstof naar onze droombestemming? Onderzoeker: “ Die vliegtuigen zullen er mogelijk helemaal anders uitzien”
  PREMIUM

  Vliegen we ooit op waterstof naar onze droombe­stem­ming? Onderzoe­ker: “ Die vliegtui­gen zullen er mogelijk helemaal anders uitzien”

  Luchtvaartmaatschappijen zullen de komende jaren moeten dokken voor hun CO2-uitstoot. Om de vervuiling in de sector te verlagen, zijn tal van knappe koppen bezig met de ontwikkeling van alternatieve manieren om te vliegen. Een motor op waterstof is een van hun meest veelbelovende pistes. Dr. Ivan Langella van de Technische Universiteit Delft is een van de hoofdrolspelers in dit onderzoek. “Vliegen op waterstof komt er, maar we moeten nog enkele grote uitdagingen oplossen.”