Wat als een andere auto frontaal op je afkomt?
Volledig scherm
Wat als een andere auto frontaal op je afkomt? © Getty Images

Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt? En wat als je zélf de spookrijder bent?

Een voorligger die plots hard op de rem gaat staan, een bumperklever of een middenvakrijder. We maakten allemaal al weleens iets naars mee op de weg. Maar op een ‘ontmoeting’ met een spookrijder ben je waarschijnlijk minder goed voorbereid. Wat moet je doen als er uit de tegenovergestelde richting plots – en steeds dichterbij – een tegenligger opduikt?

 1. Onze motorexpert reed met de Honda Dax ST125: “Het lage verbruik en nostalgische vibes zijn grote troeven, maar die prijs...”
  PREMIUM
  Getest

  Onze motorex­pert reed met de Honda Dax ST125: “Het lage verbruik en nostalgi­sche vibes zijn grote troeven, maar die prijs...”

  Weinig bromfietsen hebben een meer iconische status dan de Honda Dax. Wat ooit begon als een minibike voor in de camper, groeide snel uit tot een cultbrommer. Maar het was pas rond de eeuwwisseling dat het kleine - en vaak ook luide - brommertje een hype werd in de lage landen, al dan niet onder invloed van talloze Chinese kopieën. Nu Honda met een nieuwe Dax op de proppen komt, stond onze motorexpert Arno Jaspers op de eerste rij voor een test: “De Dax werd een stuk volwassener, maar met zo’n prijskaartje mocht hij wel iets meer het karakter van zijn voorlopers hebben.”
 2. Nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur: “3 op 10 bestuurders zitten op hun gsm tijdens het rijden”

  Nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur: “3 op 10 bestuur­ders zitten op hun gsm tijdens het rijden”

  De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft een campagne gelanceerd tegen het gebruik van telefoons achter het stuur. Uit een bevraging van de VSV blijkt dat drie op de tien Vlaamse automobilisten bijna elke rit hun gsm bedienen terwijl die los in de wagen ligt. Een grotere groep, een op de drie bestuurders, gaf aan met hun telefoon bezig te zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit op het dashboard.