Kan het kwaad om de batterij en/of brandstoftank van je plug-inhybride leeg te rijden? Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn schetst de gevolgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Kan het kwaad om de batterij en/of brandstoftank van je plug-inhybride leeg te rijden? Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn schetst de gevolgen. © Getty Images/ rv

Wat als je een plug-inhybride leegrijdt? “Je merkt niet dat je gaat stilvallen. Het gebeurt gewoon, plots”

Plug-inhybrides zijn aan een stevige opmars bezig, niet alleen bij zelfstandigen en zakelijke rijders maar ook bij steeds meer particulieren. Maar zijn er ook dingen waar je extra op moet letten? Hoe zit het met de batterij en brandstof? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn geeft advies en legt drie scenario’s voor: “Bijna alle plug-inhybrides en elektrische auto’s gebruiken een zogenaamd watervalsysteem, waarbij vermogen en snelheid steeds verder beperkt worden naarmate de beschikbare energie slinkt.”

 1. Getest in primeur: BMW iX5 Hydrogen. “Waterstof maakt komaf met dé achilleshiel van elektrisch rijden”
  PREMIUM

  Getest in primeur: BMW iX5 Hydrogen. “Waterstof maakt komaf met dé achilles­hiel van elektrisch rijden”

  Onlangs kon je hier alles lezen over waterstof als brandstof voor de auto. Nu mocht onze autospecialist Joost Bolle ook daadwerkelijk met zo’n ‘H2-auto’ rijden. Hij gaat na waarom we (al dan niet) moeten hopen dat meer merken deze technologie gaan gebruiken. “Als je een waterstofauto wil beoordelen, dan moet je hem vergelijken met een elektrische auto. En niet met benzine- of dieselwagens.”
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.