Aquaplaning en zomergladheid kunnen voor levensgevaarlijke situaties op onze wegen zorgen.
Volledig scherm
Aquaplaning en zomergladheid kunnen voor levensgevaarlijke situaties op onze wegen zorgen. © Thinkstock

Waarom je ook best in de zomer oppast voor gladde wegen

Veel mensen denken bij gladde wegen automatisch aan de winter. Het koudste seizoen is dan ook geducht om zijn vele regen, ijs en sneeuw. Maar ook in de zomers kan je maar beter oppassen voor een slippertje. HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit waarom je ook nu waakzaam moet blijven achter het stuur, en hoe je een ongeval door gladheid kan vermijden.

 1. Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddeltjes voor passagiers?

  Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddel­tjes voor passagiers?

  De vakantie nadert en daarmee ook het reisseizoen. Misschien ben jij de auto zelfs al aan het inladen voor een lange rit naar een exotischer oord. Of behoor jij tot de reizigers van wie de maag al omkeert bij de gedachte aan een hobbelige bergrit? In dat geval wordt het hoog tijd om je wagenziekte aan te pakken. Hoe je dat doet? Wij vroegen het aan HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters.
 2. Verkeersexpert geeft gouden tip voor zwart verkeersweekend: "Vertrek niét 's ochtends vroeg”
  Play

  Verkeersex­pert geeft gouden tip voor zwart verkeers­week­end: "Vertrek niét 's ochtends vroeg”

  VAB waarschuwt voor een tweede zwart weekend op de weg deze zomer. Vooral in Frankrijk worden problemen verwacht, maar ook andere landen blijven niet gespaard. Stijn Smets van mobiliteitsorganisatie VAB legt bij HLN LIVE uit waar de grootste files worden verwacht én geeft ook een gouden tip. “Het klinkt misschien raar, maar je vertrekt beter niet vroeg in de ochtend”, aldus de verkeersexpert.
 3. “1 op de 4 ongevallen gebeurt in juli en augustus”: zo vertrek je veilig met je motorhome op vakantie
  PREMIUM

  “1 op de 4 ongevallen gebeurt in juli en augustus”: zo vertrek je veilig met je motorhome op vakantie

  Op vakantie gaan met een motorhome is steeds populairder bij de Belgen. De verkoop ervan is in tien jaar verdubbeld. Spijtig genoeg zorgt dat ook voor meer ongevallen, vooral in de maanden juli en augustus. Verkeerscentrum VIAS geeft daarom tips om een zorgeloze vakantie te beleven met je motorhome: “Vergrendel alles binnenin. Een vallend voorwerp kan de bestuurder uit zijn concentratie halen.”