Waarom parkeer je bij hitte best niet in lang gras? Onze expert legt het uit.
Volledig scherm
Waarom parkeer je bij hitte best niet in lang gras? Onze expert legt het uit. © Shutterstock

Waarom je bij hitte beter niet in lang gras parkeert: Onze autokenner legt het uit

Gisteren brandde vijf auto’s volledig uit in de duinen van De Haan. Hoe het vuur is ontstaan zullen we volgens de brandweer nooit met zekerheid weten. Een mogelijke oorzaak is droog gras. Dat kan in contact met hete auto-onderdelen in brand vliegen. Maar hoe is zoiets mogelijk? Wij vroegen raad aan onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn. 

 1. Ongevallen met speedpedelecs nemen toe, maar blijven redelijk beperkt: “8 op 10 slachtoffers zijn mannen tijdens woon-werkverkeer”

  Ongevallen met speedpede­lecs nemen toe, maar blijven redelijk beperkt: “8 op 10 slachtof­fers zijn mannen tijdens woon-werkver­keer”

  Het aantal ongevallen met speedpedelecs ligt erg laag, zo blijkt uit een analyse van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. Hoewel deze snelle elektrische fietsen hun reputatie tegen hebben, waren ze in 2021 betrokken bij amper 0,7 procent van alle ongevallen met letsel. Bij de slachtoffers blijkt de overgrote meerderheid mannen tijdens hun woon-werkverkeer te zijn.
 2. Waarom rij je best niet met een gewone fietshelm op een speedpedelec?
  HLN Shop

  Waarom rij je best niet met een gewone fietshelm op een speedpede­lec?

  Steeds meer Belgen ruilen hun auto in voor een speedpedelec. Sinds de eerste speedpedelec in 2015 verscheen, groeide het totale Belgische park tot ongeveer 50.000 stuks vandaag. Anders dan een gewone elektrische fiets waar je maximaal 25 km/u mee bereikt, haalt deze superfiets snelheden tot wel 45 km/u. Dat brengt natuurlijk ook een hoger risico met zich mee, waardoor een aangepaste fietshelm een must is. HLN Shop overloopt hoe je de juiste beschermende helm voor op je speedpedelec uitkiest.