Vanaf 1 januari moet je verplicht naar de keuring met je motorfiets als je hem wil verkopen of na reparatie na een ongeval.
Volledig scherm
PREMIUM
Vanaf 1 januari moet je verplicht naar de keuring met je motorfiets als je hem wil verkopen of na reparatie na een ongeval. © Getty Images

Verplicht naar de keuring met je motorfiets vanaf 1 januari: “Er zijn maar 15 stations waar je terecht kan”

Op 1 januari gaat de technische keuring voor motorfietsen van start. Voortaan moeten motorfietsen boven de 125cc een keuring bij verkoop ondergaan, of een keuring bij reparatie na een ongeval. Wat zijn de aandachtspunten voor de keuring? En hoeveel kost het? Onze motorexpert Arno Jaspers laat zijn licht schijnen over de nieuwe wet, die niet bij iedereen in goede aarde valt. “Deze keuring is enkel het gevolg van lobbywerk door de keuringsbedrijven.”

 1. Elektronische rijhulpjes op motorfietsen: “Fabrikanten doen àlles om hun motorfietsen als ‘veiliger’ aan te prijzen. Uiteraard zit er ook een hoop onzin bij”
  PREMIUM

  Elektroni­sche rijhulpjes op motorfiet­sen: “Fabrikan­ten doen àlles om hun motorfiet­sen als ‘veiliger’ aan te prijzen. Uiteraard zit er ook een hoop onzin bij”

  Je kan vandaag de dag geen motorfiets meer kopen zonder elektronische hulpmiddeltjes. Sinds de introductie van de Euro5-norm werd ABS zelfs verplicht op 125cc-motoren en da’s nog niets in vergelijking met de geavanceerde snufjes die we zien op de duurste vlaggenschepen van de motormerken. Onze motorexpert Arno Jaspers overloopt de zin en onzin van de belangrijkste elektronica. “Op privéterrein zijn er al 100 procent zelfrijdende motorfietsen. Maar of dat nu echt zoveel veiliger is…?”
 2. GELDFLATER. “Ze zouden eerst een offerte maken”: Marieke moest 100 euro ophoesten voor een kleine herstelling én werd beledigd door de garagist

  GELDFLATER. “Ze zouden eerst een offerte maken”: Marieke moest 100 euro ophoesten voor een kleine herstel­ling én werd beledigd door de garagist

  Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Marieke Steinkamp (45), die zonder eerst een offerte te krijgen 100 euro kwijt was aan een eenvoudige reparatie aan haar auto én er een vrouwonvriendelijke behandeling gratis bovenop kreeg.
 1. “Tot 50 keer veiliger dan gewone motorkledij”: onze expert bespreekt de zin en onzin van motorairbags
  PREMIUM

  “Tot 50 keer veiliger dan gewone motorkle­dij”: onze expert bespreekt de zin en onzin van motorair­bags

  Motorrijden wordt steeds veiliger. Toch zijn er nog steeds veel ongevallen met dodelijke afloop of serieuze letselongevallen door gebrek aan een optimale bescherming. Sinds enkele jaren brengen gespecialiseerde airbagvesten hier verandering in. Onze motorexpert Arno Jaspers trok op onderzoek: “Deze vesten verhogen de veiligheid spectaculair, al laat het gebruiksgemak nog te wensen over.”