Wat moet je weten als je een speedpedelec wil kopen? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Wat moet je weten als je een speedpedelec wil kopen? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft advies. © Getty Images/ rv

Verkoop speedpedelecs stijgt met bijna 40%: dit zijn de beste modellen van 2022 en dit moet je weten bij aankoop

In november waren er 1.287 nieuwe inschrijvingen voor speedpedelecs, 39,6 procent meer dan het jaar voordien. De snelle e-bikes zijn erg populair, vooral voor langeafstandsritten. Maar wat moet je weten als je er eentje wil kopen? En kun je er zomaar de weg mee op? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft uitleg: “Volgens de wegcode is een speedpedelec geen ‘fiets’, maar wel een ‘bromfiets klasse P’.” We geven ook een overzicht van de beste speedpedelecs van 2022, getest door VAB.

  1. “Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdletsel met liefst 60 procent”: waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n helm?

    “Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdlet­sel met liefst 60 procent”: waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n helm?

    Een helm is in België niet verplicht op een gewone fiets. Nochtans zijn hersenletsels een van de belangrijkste verwondingen bij fietsers. Zo viel er donderdagochtend nog een dodelijk slachtoffer bij een botsing tussen twee speedpedelecs. Verkeersinstituut VIAS vertelt hoe een helm miserie kan voorkomen en waar je concreet op moet letten bij de aankoop. “Je moet onder meer kijken naar het CE-logo.”