Wat moet je weten als je een speedpedelec wil kopen? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Wat moet je weten als je een speedpedelec wil kopen? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft advies. © Getty Images/ rv

Verkoop speedpedelecs stijgt met bijna 40%: dit zijn de beste modellen van 2022 en dit moet je weten bij aankoop

In november waren er 1.287 nieuwe inschrijvingen voor speedpedelecs, 39,6 procent meer dan het jaar voordien. De snelle e-bikes zijn erg populair, vooral voor langeafstandsritten. Maar wat moet je weten als je er eentje wil kopen? En kun je er zomaar de weg mee op? Mich Vergauwen van mobiliteitsorganisatie VAB geeft uitleg: “Volgens de wegcode is een speedpedelec geen ‘fiets’, maar wel een ‘bromfiets klasse P’.” We geven ook een overzicht van de beste speedpedelecs van 2022, getest door VAB.

 1. Fiscaal expert waarschuwt voor belastingen op woon-werkverkeer: “Wie straks voor ander vervoermiddel dan auto kiest, kan veel besparen”
  PREMIUM

  Fiscaal expert waarschuwt voor belastin­gen op woon-werkver­keer: “Wie straks voor ander vervoermid­del dan auto kiest, kan veel besparen”

  “Wie niet kiest voor Koning Auto, kan tot duizenden euro’s besparen.” Volgens onze belastingexpert Michel Maus zijn velen niet op de hoogte van de belastingen op hun woon-werkverkeer. Nochtans kan de keuze van je vervoersmiddel grote gevolgen hebben op hoeveel kosten je fiscaal in mindering kan brengen. De belastingexpert ontwart het fiscale kluwen en legt uit hoe je zoveel mogelijk kan besparen zodra je weer naar het werk mag gaan.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 3. “Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdletsel met liefst 60 procent”: waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n helm?

  “Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdlet­sel met liefst 60 procent”: waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n helm?

  Een helm is in België niet verplicht op een gewone fiets. Nochtans zijn hersenletsels een van de belangrijkste verwondingen bij fietsers. Zo viel er donderdagochtend nog een dodelijk slachtoffer bij een botsing tussen twee speedpedelecs. Verkeersinstituut VIAS vertelt hoe een helm miserie kan voorkomen en waar je concreet op moet letten bij de aankoop. “Je moet onder meer kijken naar het CE-logo.”