Je oldtimer elektrificeren? Brecht Vanhaelewyn beantwoordt tien prangende vragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Je oldtimer elektrificeren? Brecht Vanhaelewyn beantwoordt tien prangende vragen. © Noortje Blokland Photography/ Florian Van Eenoo - Photo News

Van je oldtimer een elektrisch voertuig maken? “Het kan, maar je moet een achterpoortje gebruiken”

Wie kijkt er niet op als die op de weg een mooie oldtimer ziet passeren? Maar wat doe je met die oldtimer als er in de toekomst enkel nog elektrische auto’s mogen rijden? Zal die nog van een uitzondering kunnen genieten? En wat als je je klassieker zou (laten) ombouwen tot elektrische oldtimer? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn geeft in 10 vragen en evenveel antwoorden een overzicht van hoe je dat best aanpakt en wat dat dan moet kosten.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Topchirurg en zoon sleutelen na drukke job samen aan oldtimers in atelier: “Ja, ik gebruik hier al eens een chirurgisch instrument”
  PREMIUM
  Melle/Destelbergen/Gent

  Topchirurg en zoon sleutelen na drukke job samen aan oldtimers in atelier: “Ja, ik gebruik hier al eens een chirur­gisch instrument”

  Naast een drukke baan delen Koen De Smet (59) en zoon Gianni (24) uit Heusden een passie voor oldtimers. Met ‘Resurf’ startten ze een atelier op in Melle waar ze dagelijks aan oude wagens sleutelen. Liefhebbers kunnen er ook gebruik maken van de infrastructuur en auto’s kopen en verkopen. Wij gingen langs in het atelier met gezellige bar. “Als ik van de OK naar hier rij, valt alle stress van me af.”
 3. MOTORTEST. Ducati Multistrada V4S: “De old boys die vroeger op supersports rondreden willen nu wat extra comfort en luxe”
  PREMIUM

  MOTORTEST. Ducati Multistra­da V4S: “De old boys die vroeger op super­sports rondreden willen nu wat extra comfort en luxe”

  De Ducati Multistrada is al jarenlang een topper in het Ducati gamma. Wat ooit begon als een vreemd buitenbeentje, groeide uit tot het ultieme vlaggenschip. De vorige 1260 generatie stond al bekend als een kanon op wielen en met de overstap naar het 1.158cc V4 motorblok werd de Duc er niet tammer op. Ook onze motorexpert Arno Jaspers was onder de indruk: “Met zo’n krachtige en comfortabele toermotoren vraag je je af waarom merken überhaupt nog supersports bouwen?”
 4. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.