Tweedehandswagen: kopen bij een particulier of bij een garage? En welke documenten mag je zeker niet vergeten?
IndependerWie geen budget heeft voor een nieuwe auto, vindt in ons land een ruim aanbod aan tweedehandswagens. Vorig jaar werden er maar liefst 642.669 ingeschreven. Maar waarop moet je zeker letten bij aankoop? En hoe verzeker je je auto het best? Met deze handige checklist van Independer.be zie je niets over het hoofd.
Stap 1: zo kies je de beste auto
Ga je voor een directiewagen bij een professionele autohandelaar/garage of een auto van een particulier? Het advies is niet eenduidig, want het hangt af van je persoonlijke situatie.
Heb je het nodige budget, ga dan zeker voor een directiewagen. Je betaalt wel wat meer, maar vaak gaat het dan om een wagen die maar een beperkt aantal kilometers gereden heeft. Bovendien heb je recht op één jaar wettelijke garantie.
Zit je wat krapper bij kas, dan ben je het voordeligst af als je een auto koopt van een particulier. Maar het risico is ook veel groter. Je hebt namelijk enkel het document van de technische keuring en de verplichte Car-Pass als ‘garantie’. In stap 2 meer daarover.
Hou in je autobudget ook rekening met de kosten van de jaarlijkse verzekering: bereken hier hoeveel die voor jouw (toekomstige) wagen bedragen.
Stap 2: controleer alle documenten voor verkoop
Voor je een verkoopcontract ondertekent, moet je zeker de volgende documenten hebben ingezien:
• Het ‘roze document’: is het formulier ‘aanvraag tot inschrijving voertuig’, dat de verkoper ontvangt na de technische keuring en dat je nodig hebt om je tweedehandswagen in te schrijven bij de DIV. Let op: dit document is slechts twee maanden geldig!
• Het onderhoudsboekje van de wagen
• Het gelijkvormigheidsattest of het bewijs van de technische keuring
• Het inschrijvingsbewijs van het voertuig
• Het tweedehandsrapport van de technische keuring
• De Car-Pass: dit verplichte document mag eveneens niet ouder zijn dan twee maanden en geeft de kilometerstand weer op verschillende data. Hoe meer kilometerstanden er vermeld staan, hoe meer zicht je hebt op het verleden van de auto. Laat het document een plotselinge daling zien? Dan kan dat wijzen op geknoei met de teller. Stel dus de nodige kritische vragen aan de verkoper.
• Het verkoopcontract zelf: dit is niet verplicht, maar beschermt je als koper. Het vermeldt zowel de gegevens van verkoper en koper, de details van het voertuig, de prijs als de (eventuele) garantieperiode.
Hoe bekom je een Car-Pass? Je leest het hier.
Stap 3: let extra goed op de garantieperiode
Als je een tweedehandsauto koopt bij een professionele autohandelaar/garage, dan heb je in principe recht op minstens één jaar en soms zelf twee jaar wettelijke garantie. Net zoals bij een nieuwe wagen dus.
Als je al binnen de eerste zes maanden na aankoop een beroep moet doet op de garantie, dan krijgt de verkoper eerst de kans om de wagen te herstellen of om te ruilen. Lukt dat niet, dan kun je de verkoop laten annuleren en je geld terugvragen.
Opgelet: bij een verkoop tussen twee particulieren geldt de garantiewetgeving niet.
Van ‘onzichtbare’ roestplekken tot kleurverschillen in het koetswerk: hoe controleer je of je geen kat in een zak koopt?
Stap 4: deze verzekeringen heb je nodig
Net zoals een nieuwe auto, moet je je tweedehandsauto zo goed mogelijk laten verzekeren. Naast de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) kun je opteren voor een mini-omnium of een full omnium. Ook een rechtsbijstandsverzekering motorrijvoertuigen is interessant, want ze geeft je recht op juridisch advies en rechtshulp als er een conflict is over een schadegeval met je auto.
Ga je voor BA, mini-omnium of full omnium? Wat betekenen deze termen? En wat verzekeren zo'n autocontracten precies?
Stap 5: heeft een full omnium zin voor een occasie?
Dat hangt ervan af hoe oud de auto is. Voor wagens tot en met 4 à 5 jaar is een full omnium zeker een meerwaarde, omdat ook een tweedehandswagen dan nog een behoorlijke waarde heeft.
Hoe oud je auto ook is: als er geen total loss is, dan dekt een full omnium de volledige herstellingskosten. Bij een ongeval kunnen die kosten makkelijk hoog oplopen, dus ook die overweging moet meespelen in je beslissing.
Als alternatief kun je ook een mini-omnium overwegen, die je verzekert tegen brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm en hagel en andere natuurkrachten.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht! -
Ruitensproeiervloeistof bevat te veel giftige methanol
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de ruitensproeiervloeistof van het merk Mullrose. Het goedje blijkt een te hoog gehalte van het giftige methanol te bevatten. -
Eurostar rijdt door Brexit opzettelijk met honderden lege zitplekken
Voor heel wat mensen is de Eurostar dé ideale manier om naar Londen te reizen. Toch zijn er op de treinen van Londen naar Parijs vaak honderden lege zitplekken. De treinen die vanuit Amsterdam vertrekken, zijn voor meer dan driekwart leeg. De oorzaak? Sommige stations hebben geen ruimte om de grenscontroles – die sinds de Brexit van kracht zijn – degelijk uit te voeren. En daarom worden opzettelijk duizenden zitplaatsen niet verkocht. -
-
Is dit hét moment om een nieuwe fiets te kopen? “Handelaars hebben een gezonde stock, en sommigen verkopen zelfs met korting”
De eerste koersen van het jaar zijn gereden en velen van ons kijken al uit naar de lente. Maar als je een nieuwe fiets wil kopen, moet je dan nog altijd zo lang wachten als in coronatijden? En is dit dan een goed moment om een koopje te doen? Filip Rylant van mobiliteitskoepel Traxio geeft de stand van zaken. “Er is één segment van de markt dat onder druk staat, en daar kan je mogelijk mooie koopjes doen.” -
Opvallende verschuivingen op de automarkt: VW Golf is na 14 jaar op kop niet langer Europa’s populairste auto
In Europa werden vorig jaar in totaal 11,31 miljoen nieuwe auto’s aan de man gebracht. Dat is het laagste aantal in tijden. En ook traditionele zekerheden op de automarkt lijken stilaan af te brokkelen. Zo was de Volkswagen Golf jarenlang de meest geliefde auto op het continent, maar die is nu, na veertien jaar, van zijn troon gestoten. -
Onderzoek naar “misleidende” uitspraken Elon Musk over zelfrijdende auto’s
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet opnieuw onderzoek naar Elon Musk, de topman van Tesla. Deze keer draait het om zijn rol bij claims op het gebied van zelfrijdende auto’s. Volgens ingewijden onderzoekt de toezichthouder of Musk onjuiste uitspraken deed over het zogeheten Autopilot-systeem. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.