Snelladen wel drie keer duurder dan laadpaal thuis: met deze tips rijd je goedkoper met je elektrische wagen
Eigenaars van elektrische wagens laten te vaak kansen om goedkoper te laden aan zich voorbij gaan. Zo zou meer dan 40 procent van de ondervraagden niet over een eigen oplaadpunt beschikken. Dat blijkt uit een studie van energieconsulent Delta-Ee in acht Europese landen. Wij geven daarom vijf tips om jouw wagen goedkoper te laden.
1. Kies voor een thuislader
Een oplaadpaal in je huis blijft nog altijd de goedkoopste manier om je wagen te laden. De installatie ervan kost gemiddeld 1.500 euro, maar op lange termijn zal het je goedkoper uitkomen dan een publieke laadpaal. Ook blijft het een stuk voordeliger dan snelladen. Dat is over het algemeen drie keer duurder dan een laadpaal bij je thuis. Het verschil is natuurlijk erg afhankelijk van de elektriciteitsprijs en de efficiëntie van je wagen. Maar ga ervan uit dat het ongeveer 6 euro per 100 kilometer kost om thuis te laden, en 17 euro per 100 kilometer om naar de snellader te gaan met dezelfde wagen.
Heb je geen plaats om een thuislader te installeren, omdat je in een appartement woont? Dan kan je altijd met de eigenaar van het gebouw overleggen om toch voor een oplaadpunt te zorgen. De installatie van een laadpunt weigeren of een veto stellen tegen een privélaadpaal is namelijk niet mogelijk.
2. Laad tijdens de daluren
Probeer je elektrische auto tijdens de daluren op te laden. Van 22.00 tot 07.00 uur zijn de tarieven het laagst. Tijdens die periode gebruiken veel minder mensen elektriciteit, waardoor het goedkoper wordt. Volgens het onderzoek van Delta-Ee zou maar de helft van de mensen dit doen.
3. Kies voor een abonnement
Laad je je wagen vaak op bij een publieke laadpaal? Neem dan een abonnement. Dat is doorgaans goedkoper. Tenminste, als je de prijs per individuele tankbeurt bekijkt. Want op langere termijn moet je natuurlijk ook je abonnementskost in rekening brengen (12 tot 18 euro per maand is courant), en delen door wat je in totaal ‘getankt’ hebt. Het is dan ook belangrijk dat je bij deze tip zelf goed bekijkt of het abonnement voor jou de moeite waard is, en of je er voldoende winst uit haalt.
4. Gebruik een slimme laadpaal
Amper 13 procent van de eigenaars van een elektrische auto maakt gebruik van een slimme laadpaal. Zo’n laadpaal past zich aan aan de omstandigheden. Stel dat je om zes uur ‘s avonds je auto aan je eigen laadpaal hangt en dat er acht uur geladen moet worden om het accupakket vol te krijgen. Bij een normale laadpaal zou de accu om 2 uur ‘s nachts vol zijn. Een slimme laadpaal weet dat je tussen tien uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends tegen daltarief kunt laden én dat er dan precies genoeg tijd is om de accu weer helemaal vol te laden. Daardoor bespaar je op energiekosten. Als je zonnepanelen hebt, is er bovendien nog een bijkomend voordeel: je kan via de laadpaal overtollige stroom wegtrekken naar de elektrische wagen. Daarmee kan je opnieuw grote besparingen verwezenlijken.
Een slimme laadpaal kost al gauw zo'n 1.000 meer dan een gewone laadpaal. Je betaalt er 2.000 à 2.500 euro voor, inclusief levering, plaatsing en keuring. Als je de laadpaal nu laat installeren dan kun je 45 procent van de totale kost, met een maximum van 1.500 euro, aftrekken van je personenbelasting. Dat komt dus neer op een premie van 675 euro voor wie dit jaar nog een laadpaal installeert.
5. Laad gratis
Beter dan goedkoper laden, is natuurlijk gratis laden. In verschillende Europese landen zijn er winkels, parkings, hotels en musea waar je je wagen gratis kan opladen. Bij supermarkt Lidl is dat bijvoorbeeld het geval. Je moet daar zelfs geen pasje gebruiken. Gewoon de stekker insteken, gaan winkelen en na een halfuurtje is je auto volgeladen. Ook andere ketens zoals Delhaize en Ikea investeren meer en meer in gratis oplaadpunten voor hun klanten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van trager rijden tot ’s nachts vertrekken: deze trucs helpen (niet) om met je elektrische auto zuinig op je reisbestemming te raken
Met almaar meer zijn ze, gebruikers van een elektrische wagen. En dat betekent ook dat er straks meer elektrische auto’s dan ooit tevoren op weg zijn naar een reisbestemming. Wat de gevolgen zijn voor je budget, kan je hier lezen. Praktische tips om zo efficiënt mogelijk ter plekke te raken, doet onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn je hier uit de doeken. “Door trager te rijden kan je volgens allerlei tests minstens 20 tot zelfs 36 procent energie uitsparen.” -
PREMIUM
GETEST. Heeft Nissan met E-Power dé oplossing voor comfortabel elektrisch rijden? "Eerste keer dat een motor met die technologie bij ons te koop is”
Met de nieuwe Qashqai E-Power van Nissan rij je elektrisch maar tank je toch gewoon benzine. Een ideale tussenstap naar de elektrische wagen, of vooral een creatieve technische oplossing zonder veel echte voordelen? Onze mobiliteitsspecialist Brecht Vanhaelewyn licht het concept en de auto door. “Qua verbruik en emissie is dit geen mirakeloplossing.” -
PREMIUM
“Het enige waar zelfrijdende wagens toe leiden – als het al ooit gebeurt – is een slecht soort openbaar vervoer”: waarom komt de zelfrijdende auto er niet?
-
-
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg. -
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.