Achteruitrijdetectie is een van de snufjes die vanaf nu verplicht zijn in nieuwe auto's.
Volledig scherm
PREMIUM
Achteruitrijdetectie is een van de snufjes die vanaf nu verplicht zijn in nieuwe auto's. © Shutterstock/ rv

“Rij je met cruisecontrol, dan mag je auto meteen afremmen wanneer je te snel rijdt”: vanaf nu zijn deze veiligheidssnufjes verplicht op nieuwe wagens

Vanaf vandaag moeten alle (compleet) nieuwe auto’s verplicht voorzien zijn van extra veiligheidssnufjes. De meeste van die nieuwe veiligheidssnufjes zijn actieve systemen. Slimmer, sneller en hopelijk veiliger. Tenminste, dat is de theorie. Onze mobiliteitsspecialist Brecht Vanhaelewyn overloopt wat ze zijn en hoe ze werken.

  1. Hoeveel kosten de extra’s van je nieuwe wagen écht? Mobiliteitsexpert werpt kritische blik op de optiepolitiek: “Zo bespaar je geld”
    PREMIUM

    Hoeveel kosten de extra’s van je nieuwe wagen écht? Mobili­teits­ex­pert werpt kritische blik op de optiepoli­tiek: “Zo bespaar je geld”

    Nieuwe auto’s worden in een recordtempo duurder. Daar valt niet aan te ontsnappen. Inflatie, schaarste en steeds strengere normen zijn slechts enkele oorzaken daarvan. Besparen is dus essentieel. “En dat kan je door grondig te kijken naar de opties, die je op een auto neemt”, zegt onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn. Maar op welke opties kan je dan besparen? En hoe komt het dat we bijvoorbeeld meer voor grijze lak dan voor rode betalen?