Renault en Nissan redden hun huwelijk en zetten hun alliantie verder met gelijke participatie
Renault en Nissan blijven alliantiepartners, alleen zullen beide autobouwers voortaan op voet van gelijkheid staan. De tijd dat de Fransen het voor het zeggen hadden in Tokio is voorbij.
Eind vorige eeuw redde Renault Nissan nog van de ondergang. Het Franse bedrijf stopte het bedrijf niet alleen geld toe, het plaatste toen ook Carlos Ghosn aan het hoofd van de Japanse autobouwer. En die kreeg het bedrijf weer op de rails. Nissan werd opnieuw een florerend autobedrijf. Na enkele jaren verkocht het zelfs meer wagens dan Renault. In 2021 eindigde de teller bij Nissan zelfs op 4 miljoen voertuigen, terwijl Renault niet verder raakte dan 2,7 miljoen stuks.
Intussen bouwde Renault een belang van 43% op in Nissan. En via dat merk opende het in 2017 ook de deur naar Mitsubishi. Daardoor bleef het in de alliantie met drie de plak zwaaien. Omgekeerd had Nissan een belang van 15% in Renault. Het kwam erop neer dat Renault een grote invloed had bij Nissan, terwijl de Japanners bij Renault weinig in de pap te brokken hadden. Bovendien had de Franse staat via zijn belang in Renault ook een belangrijke stem in Tokio, wat daar niet in goede aarde viel.
Toen topman Ghosn in 2018 in Japan werd aangehouden wegens belastingfraude barstte de bom. De Japanners zagen er een hefboom in om de Franse invloed in hun bedrijf te verminderen.
Na jaren van bakkeleien, is er nu een akkoord om de alliantie voor vijftien jaar verder te zetten. Maar dan wel op voet van gelijkheid, kwamen de topluis Luca De Meo (Renault) en Makoto Uchida (Nissan) overeen. De Fransen en Japanners behouden een belang van 15% in elkaars bedrijf. Dat betekent dat Renault zijn participatie in Nissan gevoelig moet laten dalen. De overeenstemmende aandelen worden daartoe ondergebracht in een apart Frans bedrijf om nadien gecontroleerd te worden verkocht. Nissan zou daarbij een voorkooprecht krijgen of een koper mogen aanduiden.
De samenwerking gaat verder dan louter financieel. Nissan wil ook een kleine wagen bouwen op het Renault-platform.
Daarnaast beloofde Nissan te investeren in Ampere, de onderneming waarin Renault zijn elektrische voertuigen onderbrengt en die een aparte beursnotering krijgt. De Japanners beogen ook in die divisie een participatie van 15%. Maar de samenwerking gaat verder dan louter financieel. Nissan wil ook een kleine wagen bouwen op het Renault-platform. Voorts plannen beide merken om voor de Europese markt ook een gemeenschappelijk familie van elektrische voertuigen in het middensegment uit te tekenen.
Tegelijk blijven de twee merken ook op andere vlakken operationeel mekaar ondersteunen. Zo gaan ze gezamenlijk onderdelen aankopen. En in een fabriek van Nissan in Mexico zullen Renaults worden gebouwd.
Nissan waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat de productie van elektrische wagens er te duur is. In de fabriek in Sunderland werken 6.000 mensen.
Opmerkelijk is ook dat Nissan intussen het Verenigd Koninkrijk waarschuwt dat het niet langer competitief is voor de productie van elektrische auto’s. De kosten voor de Juke en Qashqai, die in Sunderland worden gebouwd, liggen volgens het bedrijf te hoog. In die vestiging van de Japanse autobouwer werken meer dan 6.000 mensen.
Mitsubish keert terug
Ook Mitsubishi blijft als derde partner bij de alliantie betrokken. Het plant een terugkeer naar Europa met twee kleine stadsauto’s die gebaseerd worden op respectievelijk de Clio en de Captur van Renault. Ze worden wellicht ook via het distributienet van het Franse merk vermarkt.
De betrokkenheid van Mitsubishi kan er ook toe leiden dat het merk eveneens een participatie neemt in het toekomstige Ampere.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Wie handig is, kan zijn gewone fiets zelf ombouwen tot een elektrische”: fietsenmaker legt uit hoe je dat aanpakt en hoeveel dat dan kost
Misschien had je toch liever een elektrische fiets dan een ‘gewone’. Of je conditie is wat minder geworden en je kan wel wat ondersteuning van een batterij gebruiken. Geen probleem: je kunt van je eigen conventionele fiets zélf een elektrische maken. Maar zo’n klus vergt behoorlijk wat inzicht. En dus vroeg onze verslaggever, een man met twee linkerhanden, raad aan fietsenmaker Dirk Van Bever van D&S Bikes. “Je fiets tot in de puntjes laten ombouwen zal zo’n 800 euro kosten.” -
PREMIUM
Ex-veldritkampioen bespreekt veel voorkomende fietsproblemen én oplossingen: “Zet je zadel goed en neem een busje schuim mee”
Nu de temperaturen eindelijk stijgen, is een ontspannende fietstocht een geweldige manier om je zaterdag- of zondagmiddag sportief in te vullen. Maar wat als je stalen ros het onderweg begeeft? We klopten aan bij niemand minder dan Klaas Vantornout. De ex-veldritkampioen leert je de kneepjes van het vak: bekijk hier hoe je snel een band vervangt of je ketting er weer op legt zonder je handen al te vuil te maken. -
PREMIUM
“De grootste deugd? De instapprijs van nog geen 25.000 euro”: onze auto-expert testte de eerste hybride wagen van Dacia
Onze autospecialist Joost Bolle ging rijden met eerste hybride auto van Dacia, het bekende budgetmerk. “Je moet er vijfduizend euro meer voor ophoesten dan voor een gewone benzineversie. Maar je krijgt in deze Jogger dan wel een zeer moderne motor.” -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
In welke gevallen mag de politie je auto takelen? En wat moet je dan doen?
Als je auto niet meer staat waar je hem parkeerde, dan is hij mogelijk gestolen. Andere optie: de politie is ermee vandoor. Jazeker, in sommige gevallen mag de politie je auto laten takelen. Maar wanneer mag dat, wat doe je dan en hoeveel gaat dat kosten?