Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn legt uit waarom extra voorzichtigheid is geboden bij elektrische auto's.
Volledig scherm
PREMIUM
Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn legt uit waarom extra voorzichtigheid is geboden bij elektrische auto's. © Getty Images / Florian Van Eenoo

“Probeer de batterij vooral niet zelf te blussen”: expert legt uit wat je moet doen als je elektrische wagen in brand staat én hoe je dat kan voorkomen

Neen, elektrische auto’s branden niet vaker dan klassieke modellen op diesel of benzine. Maar als ze branden, heb je een serieus probleem. De brandweer trouwens ook. Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn legt uit hoe dat komt, en welke voorzorgen je zelf kan nemen.

 1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
 2. Nieuwe wagen kopen in het buitenland is vaak tot 13.000 euro goedkoper, maar is het ook veilig? Onze mobiliteitsexpert over de voordelen én valkuilen
  PREMIUM

  Nieuwe wagen kopen in het buitenland is vaak tot 13.000 euro goedkoper, maar is het ook veilig? Onze mobili­teits­ex­pert over de voordelen én valkuilen

  Auto’s worden niet alleen duurder, de jaar na jaar aangescherpte CO2-doelstellingen hebben nog een eigenaardig effect: het auto-aanbod in verschillende landen loopt steeds verder uit elkaar. Zijn auto’s in andere landen dan wel eens goedkoper? En kan je daar ook zomaar een wagen kopen en ermee naar huis rijden? HLN-Mobiliteitsspecialist Brecht Vanhaelewyn legt uit: “Je kan fors besparen, maar let ook op voor zaken zoals de BTW en logistieke kosten.”
 1. Elektrische versus gewone auto: wat zijn nu de échte verschillen? Onze auto-expert licht toe: “Een EV schiet als een raket uit de startblokken”
  PREMIUM

  Elektri­sche versus gewone auto: wat zijn nu de échte verschil­len? Onze au­to-ex­pert licht toe: “Een EV schiet als een raket uit de startblok­ken”

  Hoewel we volop aangemoedigd worden om een elektrische wagen te kopen, blijkt de Belgische consument er nog niet warm voor te krijgen. Maar als je de overstap dan toch maakt, zal je merken dat elektrisch rijden een stevige aanpassing vergt. “Rijden met een ‘EV’ is helemaal anders dan met een klassieke benzine- of dieselauto. Niet alleen rijtechnisch, ook mentaal”, zegt onze autokenner Joost Bolle. Hij zet de meest opvallende verschillen op een rij.
 2. GETEST. De Dacia Spring: “De perfecte auto voor wie de sprong naar elektrisch rijden wil wagen”
  PREMIUM
  Getest

  GETEST. De Dacia Spring: “De perfecte auto voor wie de sprong naar elektrisch rijden wil wagen”

  Met zijn Spring bewijst Dacia wat we in deze rubriek al meermaals schreven: dat het concept van de ‘EV’ veel geschikter is als tweede gezinswagen voor om en bij de deur, dan als eerste en grote auto in het gezin. En dat de prijsstijgingen in de autosector pijn doen. “Toch is dit volgens mij het geknipte model voor wie de stap naar elektrisch rijden wil zetten,” vindt onze autospecialist Joost Bolle.
 3. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.