Polestar presenteert nieuwe elektrische SUV met een vanafprijs van 75.000 euro: wat heeft de Polestar 3 allemaal te bieden?
Polestar, het Zweeds-Chinese dochtermerk van Volvo en Geely heeft een nieuw model klaar. De eerste SUV van het merk. Daarmee wil het merk zijn positie als premium EV-merk bestendigen. Nuja, klaar… de productie start halverwege volgend jaar en de eerste leveringen zijn in kwartaal vier voorzien.
Een elektrische Volvo?
Volvo had ze klaar: een exotische plug-in hybride en een elektrische auto. En net toen waaide daar een nieuwe wind. Uit het oosten. De Chinese leenheer kwam immers op het idee om die nieuwe producten onder te brengen onder een nieuw merk. Lekker trendy: nieuwe ev-merken uit de hoed toveren. De naam werd opgekocht bij de huistuner van Volvo, want die klonk goed.
De strooptocht bij Volvo leverde twee modellen op: een coupé die een stekkerhybride was en waar slechts een handvol van gemaakt zouden worden: de 1. De auto-industrie vind zo’n exoot ideaal om een nieuw merk aan op te hangen. De tweede was een eerder conventionele vijfzitter, een beetje hoger dan een normale sedan met strakke lijnen: de 2. In ons land zijn er sinds de lancering van het merk in 2020 ongeveer 2.500 van verkocht.
Het merk jaagt een ondubbelzinnige premium-positionering na. Ook het nieuwe en Chinese BYD en Nio mikken op de hogere segmenten.
Betaalbaar is relatief
Voor betaalbare e-mobiliteit moet je niet bij Polestar zijn. Hebben ze geen interesse in. Het merk jaagt een ondubbelzinnige premium-positionering na. Daar tekent zich trouwens stilaan een trend af, want ook het nieuwe en Chinese BYD en Nio mikken op de hogere segmenten. Een Polestar 2 kost je momenteel meer dan 40.000 euro. De vanafprijs van deze nieuwe Polestar 3 wordt al meteen 75.000 euro. De lanceereditie flirt zelfs met 90.000 euro. Het dubbele, zeg maar. “Het is nog altijd een betaalbare auto”, zegt Thomas Ingenlath, de baas van Polestar erover. Het is al even geleden dat die rond moest komen met een arbeiders- of ambtenarenloon.
Meer van een hoge break
Maar wat is die Polestar 3 eigenlijk, en hoe verklaart die de forse prijs-stap ten aanzien van de 2? Wel, om te beginnen is de 3 groter: zo’n 20 centimeter langer, 14 centimeter hoger en een forse 10 centimeter breder dan het reeds gekende model. De propagandamachine heeft het hier over een SUV, maar eigenlijk schurkt het model op vlak van proporties dichter aan tegen een hoge break - zij het met een aflopende daklijn. Die is nodig voor de aerodynamische efficiëntie - van levensbelang voor een EV. Polestar introduceert daarvoor zelfs een in de neus ingewerkte vleugel. Die gladde vorm helpt het rijbereik (waarover straks meer), maar die daklijn hypothekeert de zichtbaarheid rondom. Alles is een compromis.
De 3 komt er met meer binnenruimte die je vooral achteraan mag verwachten, al blijft je er in een stuikhouding gedwongen worden. En natuurlijk ook meer kofferruimte: 405 liter voor de Polestar 2 en 484 liter voor z’n grote broer (inclusief 90 onder de vloer). Het verschil bekijk je best als het volume voor twee luchthaventrolleys. Er is ook nog een koffertje vooraan (een ‘frunk’) van 32 liter.
Geavanceerd onderstel, grote batterij
Onderhuids is er nog meer aan de hand, want het onderstel (de ophanging en aandrijflijn) is veel geavanceerder dan dat van de 2. Wanneer er straks mee gereden wordt, moet dat een gesofisticeerder rijgevoel opleveren. Lees: een strak maar comfortabel weggedrag, dankzij onder meer gestuurde dempers en luchtophanging. De batterij zit zoals steeds tussen beide assen en is groter: nu al 111 kWh (waarvan 107 kWh bruikbaar). Traag laden kan tot 11 kW, snelladen tot 250 kW. Goed voor een maximaal rijbereik tot 610 km (WLTP), al kijk je beter naar de Amerikaanse EPA-schatting van 480 km. In de praktijk veel realistischer.
Nog een laatste truc om de prijs verteerbaar te maken: de prestaties opkrikken. Onder het rechterpedaal zit al meteen 360 kW (490 pk) en 840 Nm. Genoeg om de minstens 2,5 ton zware koets in vijf tellen over de 100km/uur-drempel te tillen. Voor nog eens 6.600 euro extra wordt het nog gekker: 380 kW (517 pk) en 910 Nm en nog eens drie tienden vlotter. En kijk, de Polestar 3 kan ook slepen - nog steeds een zeldzaamheid onder EVs. Aan de trekhaak kan 2,2 ton.
Primeur voor Autosalon van Brussel
Het grote publiek zal voor het eerst kennis kunnen maken met de Polestar 3 op het aanstormende Autosalon van Brussel, waar het model zijn werelddebuut maakt. Zustermerk Volvo komt niet, Polestar heeft er een première.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKnokke-Heist
Zo exclusief wordt Zoute Grand Prix Club in Knokke: “Vrije toegang voor het publiek zal er niet zijn. Enkel op uitnodiging kom je binnen”
De voorbereidingen voor de Zoute Grand Prix 2023 draaien nú al op volle toeren, maar dat betekent niet dat de broers Bourgoo voor de rest stilzitten. Tegen de zomer moet de Zoute Grand Prix Club de deuren openen langs de Sluisstraat in Knokke. Een exclusieve privéclub voor de partners van de Zoute Grand Prix. Het doel? Dé referentie worden voor automerken wereldwijd. “Als merken hun nieuwste model willen voorstellen, moet dat het hele jaar door in Knokke-Heist kunnen”, zegt Filip Bourgoo, die de ambitieuze plannen uit de doeken doet. -
Icoon uit de Amerikaanse autohistorie is eindelijk klaar voor de elektrische revolutie: Corvette stelt zijn eerste hybride voor
Met de E-Ray toont General Motors dat het de Corvette wil klaarstomen voor het elektrische tijdperk. Toch heeft het nieuwe exemplaar geen stekker. “De E-Ray werd een hybride, met een extra accu in de middentunnel.” Voldoende om de prestaties weer op een hoger niveau te leggen, en dat voor een redelijke prijs.” -
PREMIUM
Opladen met zonnepanelen en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken”
Eindelijk is de eerste laadpaal gehomologeerd waarmee een particulier zijn elektrische wagen als extra krachtige thuisbatterij kan gebruiken. Zo kan je niet alleen zonnepanelen optimaal inzetten, maar ook stroom op het werk opladen en thuis verbruiken, mits je baas dat toelaat en je over de juiste technologie beschikt. Aan Tim Briers van Watt’s Next, dat zo’n laadpalen installeert, vragen we hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Met 5.000 Watt kan je al wel een en ander van elektriciteit voorzien, doorgaans is dat zelfs voldoende voor een gemiddeld gezin.” -
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
PREMIUM
“Een rijbereik van bijna 883 kilometer, dat doet geen enkele concurrent hem na”: bij dit automerk vinden ze zelfs de snelste Tesla's en Porsches een lachertje
-
Grootste en zwaarste caravan ter wereld staat te koop, het prijskaartje is minstens even indrukwekkend
Kleine caravans zijn steeds meer in opmars, maar in de Verenigde Staten houden ze blijkbaar nog altijd van ‘hoe groter hoe beter’. Daar wordt binnenkort een 23.000 kilo wegende en 21,3 meter lange caravan geveild. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor.