De Honda Dax ST125 was een echte hype rond de eeuwwisseling, nu komt er een nieuwe versie op de markt.
Volledig scherm
PREMIUM
De Honda Dax ST125 was een echte hype rond de eeuwwisseling, nu komt er een nieuwe versie op de markt. © rv

Onze motorexpert reed met de Honda Dax ST125: “Het lage verbruik en nostalgische vibes zijn grote troeven, maar die prijs...”

GetestWeinig bromfietsen hebben een meer iconische status dan de Honda Dax. Wat ooit begon als een minibike voor in de camper, groeide snel uit tot een cultbrommer. Maar het was pas rond de eeuwwisseling dat het kleine - en vaak ook luide - brommertje een hype werd in de lage landen, al dan niet onder invloed van talloze Chinese kopieën. Nu Honda met een nieuwe Dax op de proppen komt, stond onze motorexpert Arno Jaspers op de eerste rij voor een test: “De Dax werd een stuk volwassener, maar met zo’n prijskaartje mocht hij wel iets meer het karakter van zijn voorlopers hebben.”

  1. Onze motorexpert bejubelt de Kawasaki Z650 en Ninja 650: “Als (her)opstapper kan je weinig meer van een motor verlangen”
    PREMIUM

    Onze motorex­pert bejubelt de Kawasaki Z650 en Ninja 650: “Als (her)opstapper kan je weinig meer van een motor verlangen”

    Kawasaki’s 650-reeks is al jaar en dag een succes in de middenklasse. De nakedbike is geliefd bij rijscholen voor z’n lichte stuurkarakter, terwijl de Ninja dan weer in de smaak valt door zijn sportieve looks en betere windbescherming. Wie op zoek is naar een pretpakket rond de 8.000 euro komt bijna automatisch bij deze Kawa’s uit, die er in 2023 tractiecontrole bijkregen. Onze motorexpert Arno Jaspers trok op pad voor een primeurtest en was onder de indruk. “Echte prijstoppers in de middenklasse.”