Arno Jaspers test de Kawasaki Z650 & Ninja 650.
Volledig scherm
PREMIUM
Arno Jaspers test de Kawasaki Z650 & Ninja 650. © rv / rv

Onze motorexpert bejubelt de Kawasaki Z650 en Ninja 650: “Als (her)opstapper kan je weinig meer van een motor verlangen”

Kawasaki’s 650-reeks is al jaar en dag een succes in de middenklasse. De nakedbike is geliefd bij rijscholen voor z’n lichte stuurkarakter, terwijl de Ninja dan weer in de smaak valt door zijn sportieve looks en betere windbescherming. Wie op zoek is naar een pretpakket rond de 8.000 euro komt bijna automatisch bij deze Kawa’s uit, die er in 2023 tractiecontrole bijkregen. Onze motorexpert Arno Jaspers trok op pad voor een primeurtest en was onder de indruk. “Echte prijstoppers in de middenklasse.”

 1. Dan toch niet verplicht elektrisch rijden tegen 2035: wat staat in het nieuwe voorstel? En wat zijn e-fuels die straks toegelaten worden?
  PREMIUM

  Dan toch niet verplicht elektrisch rijden tegen 2035: wat staat in het nieuwe voorstel? En wat zijn e-fuels die straks toegelaten worden?

  Noem het gerust een ongeziene koerswijziging: de verbrandingsmotor wordt dan toch niet verboden vanaf 2035. En omgekeerd wordt elektrisch rijden dus niet verplicht. Koop je nu best een EV of een dieselwagen? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn schetst de situatie zoals ze nu is en legt uit wat je als consument écht moet weten: “De uitzondering die Duitsland forceerde, verandert alles.”
 2. Deze tien motoren worden binnenkort onbetaalbaar: “Maar let op, er rijden veel samengeraapte of slecht onderhouden exemplaren rond”
  PREMIUM

  Deze tien motoren worden binnenkort onbetaal­baar: “Maar let op, er rijden veel samenge­raap­te of slecht onderhou­den exemplaren rond”

  Motorfietsen zijn zelden een goede investering. In tegenstelling tot auto’s, waar sommige exclusieve voertuigen in waarde stijgen nog voor ze bij de verdeler buitenrollen, zijn er amper motorfietsen die je als beleggingsobject kan bezien. Maar zoals steeds bevestigen de uitzonderingen de regel. Onze motorexpert Arno Jaspers zocht enkele buitenkansjes voor je uit. “Laat je niet vangen aan koopjes die te mooi lijken om waar te zijn, er zijn enkele zaken waar je bij aankoop best rekening mee houdt.”
 1. Michel (47) heeft een Toyota Celica uit 1993, maar kan er de weg niet mee op: “Pas vanaf 2026 kan ik genieten van de oldtimerregeling”
  PREMIUM

  Michel (47) heeft een Toyota Celica uit 1993, maar kan er de weg niet mee op: “Pas vanaf 2026 kan ik genieten van de oldtimerre­ge­ling”

  Toen Michel Meeusen inmiddels 23 jaar geleden via-via hoorde dat er een speciale Toyota Celica uit 1993 te koop stond, aarzelde hij geen seconde. Hij had al wel dertig Toyota’s gehad, maar deze kon hij niet aan zich laten voorbijgaan. De auto was niet goedkoop, maar het is toch een goede investering gebleken. “Dit is één van zo’n 5.000 exemplaren uit een programma voor het wereldrallykampioenschap (WRC).”
 2. Onze motorexpert test de BMW M 1000 R: “Peperduur, onpraktisch en toch wil je hem: dit is hét ultieme PK-speeltje”
  PREMIUM
  Getest

  Onze motorex­pert test de BMW M 1000 R: “Peperduur, onprak­tisch en toch wil je hem: dit is hét ultieme PK-speel­tje”

  BMW is sinds jaar en dag marktleider in België. Dat komt vooral dankzij het overweldigende succes van haar boxermotoren, al zit de spitstechnologie tegenwoordig in een ander platform. BMW racet immers met de S 1000 RR – vorig jaar nog kampioen tijdens de 24u van Spa-Francorchamps – en op basis van die racemotor is er nu een puristische nakedbike voor op de weg. Onze motorexpert Arno Jaspers trok met 210 pk de baan op en ontdekte dat BMW echt wel meer in petto heeft dan toermotoren voor oude venten: “Met een M 1000 R in de garage kan je je fitnessabonnement opzeggen.”
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.