Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
IndependerHet is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken.
Dit zijn de regels als je een kind vervoert
• Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten ALTIJD vervoerd worden in een kinderbeveiligingssysteem dat geschikt voor hen is. Dat betekent ook dat het zitje correct aangebracht moet zijn in de auto, en die procedure verschilt van merk tot merk. Soms moet het met de veiligheidsgordel, soms met bevestigingshaken. In de handleiding van je wagen vind je de juiste info daaromtrent, maar je kunt ook terecht op de website van je automerk.
Tip: Let op met tweedehandszitjes. Soms kunnen die beschadigd zijn geraakt tijdens een ongeval, en dus niet meer correct werken. Dat risico neem je liever niet.
• Kinderen vanaf 1,35 meter groot moet je vervoeren in een kinderbeveiligheidssysteem OF ze moeten de gordel dragen. Voor kinderen kun je makkelijk de hoogte van de gordel verstellen. Let er wel op dat de gordel plat over de schouder loopt, en niet snijdt in de hals of het gezicht.
Ook de juiste verzekering aan boord? Hier kan je autoverzekeringen vergelijken en een polis op jouw maat kiezen.
Dit zijn de regels als je kinderen van iemand anders vervoert
Normaal gezien mag je maar zoveel personen vervoeren als er zitplaatsen (gordels) zijn in je auto. Voor kinderen is dat niet anders. Er is maar één uitzondering: als je af en toe kinderen van iemand anders vervoert over een korte afstand en je hebt niet voldoende kinderzitjes, dan moet je je hieraan houden:
• Kinderen jonger dan drie jaar: mag je NIET vervoeren.
• Kinderen vanaf drie jaar: moeten achterin zitten en de gordel dragen.
• Je eigen kinderen moeten daarentegen ALTIJD in een gepast zitje.
Wat als je het niet correct doet?
Vervoer je kinderen niet op een correcte manier, dan kun je daarvoor fiks beboet worden.
• Kinderen kleiner dan 1,35 meter die niet in een correct zitje vervoerd worden: 174 euro boete (overtreding van de derde graad).
• Kinderen vanaf 1,35 meter groot die geen veiligheidsgordel dragen: 116 euro boete (overtreding van de tweede graad).
En wat met je verzekering?
Als na een auto-ongeval blijkt dat je gewonde kind niet correct vastgemaakt was, dan zou dat problemen kunnen opleveren met je autoverzekering.
Birgit Verbruggen van Independer: “De BA-verzekering vergoedt de schade van de tegenpartij en van je passagiers wanneer je een ongeval veroorzaakt. Als blijkt dat een verkeerd gebruik van een gordel of een kinderzitje een aandeel heeft in de verwondingen van een kind, dan kan een verzekeraar je mee aansprakelijk stellen voor deze verwondingen, en dus ook voor de medische kosten die daaraan verbonden zijn.”
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van 116 tot 4.000 euro: zoveel riskeer je te betalen als je door rood of oranje rijdt
Als een verkeerslicht op rood staat, moet je stoppen. Dat is een verkeersregel die jong en oud kent. Maar wat als je toch per ongeluk met je auto door het rood rijdt? Welke boetes riskeer je dan? En gaat de flitspaal ook al af als het licht nog oranje is? Wij vroegen het aan verkeersinstituut VIAS. -
3 op de 4 kinderen zijn fout vastgemaakt, en dat kan je een boete kosten: zo doe je het wél goed
Ieder jaar krijgen 5.000 ouders een boete omdat ze hun kind niet juist hebben vastgeklikt in de auto. Dat blijkt uit recente cijfers van verkeersinstituut VIAS. Maar wat zijn nu de meest voorkomende fouten? En hoe kan je er zeker van zijn dat je kind wel volledig juist is vastgemaakt? Wij vroegen advies aan verkeersinstituut VIAS. -
PREMIUM
GETEST: onze expert fietst met de Stromer ST3 Pinion: “Een raket die alle verkeer te snel en te slim af is”
Stromer is marktleider bij de speedpedelecs in België. Het Zwitserse merk zet keihard in op sportieve fietsen die 45 km/u halen en de markt veroveren met hun strakke looks, performante motor en grote actieradius. Reden genoeg voor een eerste test van de ST3 Pinion door onze mobiliteitsexpert Arno Jaspers: “Stromer is met recht en reden de gouden standaard onder de speedpedelecs en daarvoor hoef je zeker niet naar de duurste modellen te grijpen.” -
-
PREMIUM
“Elektrisch rijden is voor botsauto’s op de kermis”: Leo (59) geniet met volle teugen van zijn BMW M6 met V10-motor
Hij had al een M5. Er was niets mis mee, maar toch was het niet dé droomauto van de 59-jarige Leo Visser. Ruim een jaar geleden trof hij per toeval een BMW M6 aan en die kon hij niet laten staan. “Hij heeft een V10-motor, dus ik heb al heel wat gillende mensen in de auto gehad.” -
Gouden Formule 17
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
PREMIUM
Hoeveel garantie heb je op een tweedehands auto? “Bij professionele verkopers is één jaar het minimum, maar bij een particulier zit het anders”
Een tweedehandswagen is een pak goedkoper dan een nieuwe (elektrische) bolide. Maar kan je wel met een gerust hart vertrouwen op de kwaliteit van zo’n occasie? En wat als je problemen krijgt achteraf? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn vertelt wat je moet weten over de garantie op een tweedehandsauto.