Zorgt een topfiets ervoor dat je topprestaties neerzet zoals Wout van Aert? Wielercommentator Michel Wuyts licht toe.
Volledig scherm
PREMIUM
Zorgt een topfiets ervoor dat je topprestaties neerzet zoals Wout van Aert? Wielercommentator Michel Wuyts licht toe. © Belga / VTM

Met welke fietsen rijden profs in de Tour de France? En hoeveel kosten ze? "Hoe lichter, hoe sneller je bergop gaat”

De Ronde van Frankrijk doet velen goesting krijgen om zelf mythische cols te overwinnen. Wie dat wil doen op een proffiets genre Van Aert, moet diepe zakken hebben. Maar is de doorsnee fiets van een wielertoerist dan zoveel minder goed? En waarom kost de fiets van Mathieu van der Poel de helft minder dan die van de rest van het profpeleton? ‘Dag Allemaal’ vroeg het aan wielercommentator Michel Wuyts en voormalig wereldkampioen Johan Museeuw. “Het is niet omdat je ’n tweewieler zoals Pogačar hebt, dat je sneller gaat rijden.”

 1. GETEST: Avignon e-bike van Gazelle: “Op een vlak parcours bleek het geen probleem om het beloofde rijbereik van 135 kilometer te evenaren”
  PREMIUM

  GETEST: Avignon e-bike van Gazelle: “Op een vlak parcours bleek het geen probleem om het beloofde rijbereik van 135 kilometer te evenaren”

  Het Nederlandse Gazelle bouwde een hele reputatie op rond traditionele, degelijke en comfortabele fietsen. “Een beetje saai”, zou je die ook kunnen noemen. Maar het merk probeert traditie te verzoenen met de almaar groter wordende aandacht voor design. De nieuwe Avignon bewijst dat. Maar heeft ook een aanzienlijk prijskaartje van 4.499 euro. Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn testte uit of de e-bike zijn geld waard is. “Op deze fiets kan je gerust de hele dag zitten.”
 2. Hoe kies je de meest geschikte fietsendrager? “Houd er rekening mee dat zo’n e-bike al snel 20 kilo weegt”
  PREMIUM

  Hoe kies je de meest geschikte fietsendra­ger? “Houd er rekening mee dat zo’n e-bike al snel 20 kilo weegt”

  Je ziet ze steeds meer op onze wegen: de auto’s met fietsen erop, op het dak, de achterklep of de trekhaak. “Dat is niet verwonderlijk”, zegt mobiliteitsexpert Mike Defresne. “Mensen schaffen zich steeds vaker een e-bike aan waarmee ze onder meer uitstapjes doen. Ook met de auto willen ze dan hun fietsen veilig vervoeren.” De expert bespreekt verschillende fietsendragers, en één type springt er opvallend uit.