Met deze formule kan je driftbui bij je kind(eren) in de auto voorspellen: “Snacks zijn belangrijk, maar hou het op maximaal twee per uur”
Met een wiskundige formule hoopt een Britse statisticus ouders handvatten te geven om een naderende woede-uitbarsting van hun kind(eren) te voorspellen tijdens een lange autorit. Een driftbui zo lang mogelijk uitstellen? Zorg dan dat je genoegen eten mee hebt, maar ook entertainment is belangrijk.
Lange files, kibbelende kinderen, extreme verveling - de meeste ouders zullen de signalen herkennen wanneer ze een woedeaanval op de achterbank tijdens een gezinsvakantie zien aankomen. Nu heeft een Britse statisticus de formule berekend om te voorspellen of én wanneer je kind tijdens een lange reis een driftbui krijgt, schrijft de Britse krant ’The Guardian’.
James Hind van de Nottingham Trent University stelt dat T = 70 + 0,5E + 15F - 10S de formule is die ouders een handje kan helpen. De wetenschapper baseerde zich hiervoor op ingevulde vragenlijsten onder 2.000 ouders.
In mensentaal
Uit het onderzoek blijkt dat de tijd (T) die het gemiddelde kind normaal gesproken nodig heeft om een driftbui te krijgen tijdens een lange autorit zeventig minuten is. De kans op zo’n uitbarsting wordt kleiner met elke minuut dat een kind wordt geëntertaind (E). Ook met eten (F) kunnen ouders de driftbui met vijftien minuten uitstellen. Als er broers en/of zussen (S) samen in de wagen zitten, blijkt de kans op geruzie op de achterbank dan weer met tien minuten te vervroegen.
“Zijn we er bijna?”
Statisticus Hind, die het onderzoek deed in samenwerking met LV= Britannia Rescue (een soort wegenwachtservice, red.), zegt dat 68 procent van de kinderen uit verveling een driftbui krijgt, gevolgd door een te lange reis (62 procent) en hongerige kinderen (57 procent). Het gemiddelde kind zal na 32 minuten vragen ‘zijn we er bijna?’, een vraag die gemiddeld vier keer tijdens een lange rit wordt herhaald.
Entertainment is de sleutel, maar zelfs dat is niet genoeg met echt lange reistijden. Dan is een pauze nemen om ‘de klok te resetten’ belangrijk.
“Als je maar één kind hebt, en je kunt het bezig houden en af en toe omkopen met eten, dan kun je twee uur driftvrij rijden. Helaas kunnen twee kinderen zonder entertainment en zonder snacks in slechts 40 minuten een driftbui krijgen”, zegt Hind in ‘The Guardian’.
“Snacks zijn belangrijk, maar er is een limiet aan hoeveel die kunnen helpen, dus hou het op maximaal twee per uur. Entertainment is de sleutel, maar zelfs dat is niet genoeg met echt lange reistijden. Dan is een pauze nemen om ‘de klok te resetten’ een belangrijk iets om driftbuien te voorkomen en ervoor te zorgen dat je niet moe wordt tijdens het rijden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Van koel-vriescombinatie tot kookplaat: zoveel bespaar je door te kiezen voor een gunstiger energielabel
De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is dan ook een kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren. -
PREMIUM
Lange autorit en voeten op het dashboard? Doe het alsjeblieft nooit meer, vraagt Cynthia (44): “Als ik mijn foto’s bovenhaal, komt het besef bij de mensen”
Het lijkt erbij te horen op de snelweg naar de zon: fijn muziekje door de boxen, onderuitgezakt in de zetel naast de chauffeur en dan de voeten op het dashboard. Cynthia (44) wil het wel eens vertellen hoe het komt dat zij al drie jaar niet meer gewoon kan stappen. In ruil moet u dan wel beloven dat u het zelf nooit (meer) zult doen, die voeten op het dashboard. -
14
Prijzenoorlog rond elektrische wagens in de maak? Na Tesla verlaagt ook Ford prijzen
In de Verenigde Staten lijkt een prijzenoorlog op te doemen onder fabrikanten van elektrische auto’s. Autobouwer Ford gaat de prijs van zijn elektrische Mustang Mach-E met gemiddeld 4.500 dollar (ongeveer 4.140 euro) verlagen. Het bedrijf reageert daarmee op een prijsverlaging die eerder door Tesla was aangekondigd. Ook andere modellen van Ford worden goedkoper in de VS. -
-
HLN Shop
Hoe maak je een babyzitje veilig vast? En mag je kind voorin zitten? Zo vertrek je veilig op autovakantie met de kids
Trek je er gezellig met je gezin op uit met de wagen? Of je nu naar het andere eind van de wereld rijdt, of om de hoek een boodschap doet: je kids veilig vastzetten tijdens de rit, dient je eerste bezorgdheid te zijn. Raak je betrokken bij een ongeval en bleek je kind niet volgens de regels te zijn vastgeklikt, dan ben je verantwoordelijk voor de gevolgen. HLN Shop overloopt de regels om je kroost veilig tot op jullie bestemming te brengen. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Onderzoek naar “misleidende” uitspraken Elon Musk over zelfrijdende auto’s
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet opnieuw onderzoek naar Elon Musk, de topman van Tesla. Deze keer draait het om zijn rol bij claims op het gebied van zelfrijdende auto’s. Volgens ingewijden onderzoekt de toezichthouder of Musk onjuiste uitspraken deed over het zogeheten Autopilot-systeem. -
Jobat
Van bruto naar netto: dit gaat er precies van je loon af voor het op je rekening verschijnt
Wie voor het eerst zijn loonbrief onder de loep houdt, ziet in eerste instantie wellicht een mooi bedrag staan. Groot is de teleurstelling als je ogen iets verder naar beneden rollen. Wat onderaan je loonstrookje als nettoloon rest - en dus op je rekening belandt - is een pak minder. Jobat.be schetst wat er precies allemaal gebeurt bij de transformatie van bruto naar netto.