Meer en meer jongeren laten de auto aan de kant staan: hoe komt dat?
Alsmaar minder jongeren verplaatsen zich met de auto. Het aandeel is van 55% in 2019 naar 45% in 2022 gegaan. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Vias. Maar hoe komt dat? Nemen we dan allemaal minder de wagen? En welke alternatieven gebruiken we?
Hoewel het verkeer in België zich aan het herstellen is na twee jaar getroffen te zijn door de coronacrisis, ziet Vias dat het verkeer zich nog niet terug op het niveau van voor 2020 bevindt. Zo is het aantal afgelegde kilometer tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog steeds 17% lager dan in dezelfde periode in 2019. Het aantal kilometers is wel gestegen met 21% in vergelijking met de eerste helft van 2021.
Belangrijkste oorzaak is de toename van het telewerken. Die lijkt het aantal verplaatsingen in België aanzienlijk te hebben verminderd. Het is bovendien waarschijnlijk dat dit effect zal blijven door de stijging van de brandstofprijzen. Eén op de drie Belgen geeft immers aan de auto minder te gebruiken sinds de stijging van de brandstofprijzen.
11% van de mensen gebruikte dit jaar het openbaar vervoer
Autorijden minder populair
Dat effect is ook te merken in de cijfers van autoverplaatsingen. Het aandeel van het totale aantal afgelegde kilometer dat als autobestuurder wordt afgelegd is afgenomen van 57% tijdens de eerste helft van 2021 naar 52% tijdens de eerste helft van dit jaar. Het aantal afgelegde kilometer door autobestuurders ligt ook nog steeds onder het niveau van de eerste helft van 2019 (23% lager). Vooral bij de jongere populatie (18-34) is autorijden minder populair geworden. Het aandeel van de afgelegde kilometers als autobestuurder is van 55% in 2019 naar 45% in 2022 gegaan.
Maar hoe komt dat? Files, het risico op ongevallen, steeds moeilijkere toegang tot een rijbewijs, de stijging van voertuig- en brandstofprijzen: het zijn allemaal redenen waardoor jongeren de auto vrijwillig aan de kant laten staan en hun rijbewijs slechts halen als een soort verplichting. De coronacrisis lijkt die tendens te hebben versterkt.
In Vlaanderen worden bijna evenveel kilometers afgelegd op een elektrische fiets als op een gewone fiets
Hoe zit het met openbaar vervoer?
Het gebruik van het openbaar vervoer is tijdens de pandemie aanzienlijk verminderd en begint zich pas dit jaar opnieuw te herstellen. In de eerste helft van 2019 gaf nog 12% van de respondenten aan dat ze het openbaar vervoer gebruikt hadden. Tijdens de coronapandemie daalde dit aandeel tot 7%, maar tijdens de eerste helft van dit jaar zien we opnieuw een toename: 11% van de respondenten geeft aan het openbaar vervoer te gebruiken. Toch ligt het aantal kilometers die met het openbaar vervoer worden afgelegd nog steeds 27% lager dan in de eerste helft van 2019. Dat is gedeeltelijk toe te schrijven aan een daling van het aantal verplaatsingen met de trein als gevolg van telewerken.
Het gebruik van de elektrische fiets blijft jaar na jaar toenemen. In 2017 gaf slechts 3% van de respondenten aan gebruik te hebben gemaakt van een elektrische fiets, dit aandeel steeg naar 5% in 2019 en is al 7% in de eerste helft van 2022. De elektrische fiets blijft het populairst bij 55-plussers: in 2022 verplaatste 9% van de respondenten uit deze leeftijdsgroep zich met een elektrische fiets. In Vlaanderen worden bijna evenveel kilometers afgelegd op een elektrische fiets als op een gewone fiets.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Spaargids.be
Wat betekent een afkoelende woningmarkt voor wie vandaag wilt kopen? "Snel beslissen is nog altijd aan de orde"
Volgens de vastgoedbarometer van de federatie van notarissen (Fednot) zijn er in de eerste helft van dit jaar 2% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat brengt die lichte afkoeling van de woningmarkt met zich mee? Zijn er minder biedingen en bezichtigingen? Is dit nu het goede moment om te kopen? Spaargids.be geeft advies. -
Verkeersexpert geeft gouden tip voor zwart verkeersweekend: "Vertrek niét 's ochtends vroeg”
VAB waarschuwt voor een tweede zwart weekend op de weg deze zomer. Vooral in Frankrijk worden problemen verwacht, maar ook andere landen blijven niet gespaard. Stijn Smets van mobiliteitsorganisatie VAB legt bij HLN LIVE uit waar de grootste files worden verwacht én geeft ook een gouden tip. “Het klinkt misschien raar, maar je vertrekt beter niet vroeg in de ochtend”, aldus de verkeersexpert. -
-
Tank jij soms tot na de klik? Onze expert vertelt waarom je dat beter niet doet
We komen allemaal wel eens in de verleiding om nog even iets meer brandstof in de tank te gooien. Voor een mooi rond bedrag, omdat benzine of diesel die dag net iets goedkoper is of omdat we dan net iets verder kunnen rijden. Maar is het een goed idee om je tank tot het randje te vullen? Kan het bijvoorbeeld je auto beschadigen? Onze mobiliteitsspecialist Brecht Vanhaelewyn geeft advies: “Je riskeert er kosten door.” -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
PREMIUM
Hoe kan je een laadpaal laten installeren als je in een appartement woont? En hoe veilig is het? "Bewoners verbieden om er een te plaatsen, kan niet”
-
98 procent van alcohol- en drugtests negatief tijdens Vlaamse verkeerscampagne ‘Groot Gelijk’
Bij de alcohol- en drugtests in het kader van de Vlaamse verkeerscampagne ‘Groot Gelijk’ is 98 procent negatief uitgedraaid. De lokale en federale politie voerden van 27 juni tot 31 juli meer dan 98.000 testen uit in Vlaanderen, zo melden de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de Federale Politie donderdag in een persbericht.