Krijg je een boete als je de kerstboom met geopende achterklep vervoert?
Nu Sinterklaas het land uit is, wordt het tijd om een kerstboom te kopen. Maar hoe vervoer je hem in je auto en mag je rijden met geopende achterklep?
Een slecht gemonteerde kerstboom is een levensgevaarlijk projectiel in het verkeer, zo bleek al eens uit een crashtest van de Duitse Adac. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe je die veilig thuis krijgt. Wanneer je auto groot genoeg is of je boom klein genoeg, kan hij mee in de auto, desnoods met neergeklapte achterbank.
Auto’s zijn de afgelopen jaren gelukkig steeds ruimer geworden, waardoor een beetje kerstboom verbazingwekkend genoeg mét gesloten achterklep in de auto past. Leg het onderste, breedste deel van de boom in de kofferbak; de smalle piek belandt dan hooguit ergens tussen de voorstoelen.
Kerstboom in de auto in de aanhanger of dakdrager?
Soms is de boom toch echt te lang of de auto te klein. De beste methode is dan vervoeren op een aanhanger, maar het is ook mogelijk om de boom op de dakdrager van de auto te plaatsen. Doe dat in alle gevallen met de stam naar voren, omdat anders de takken beschadigen door de wind die ze opvangen tijdens het rijden.
Zorg ervoor dat de klep tijdens het rijden niet kan openwaaien. Bind de boom vast met spanbanden – één om de stam en één om de takken – zodat hij niet verschuift tijdens het rijden. Een ‘spin’ gebruiken, oftewel een elastische band met haken aan het uiteinde, wordt afgeraden.
Wanneer de boom kan verschuiven, kan die bij een botsing worden gelanceerd en dan kan ook een kleine kerstboom door de zwaartekracht zo een kracht van 750 kilo krijgen. Dat is vooral gevaarlijk voor verkeer dat zich voor je auto bevindt. Wanneer de boom niet goed is vastgemaakt, bedraagt de boete 140 euro.
Mag je een kerstboom vervoeren in de auto met geopende achterklep?
Het simpele antwoord luidt: ja, dat mag, maar onder voorwaarden. Een boom - of ander ondeelbaar voorwerp - mag aan de zijkant van de auto uitsteken, bijvoorbeeld als je de boom via de zijruit naar buiten laat. Maar je volgeladen wagen mag in geen geval breder zijn dan 2,55 meter, of 2,60 meter als je voertuig die breedte al heeft.
Aan de achterzijde mag een kerstboom of ander ondeelbaar voorwerp maximaal één meter uitsteken. Dat mag ook uit een (deels) geopende achterklep. Daar is wel een uitzondering op: als de lading drie meter lang is en niet splitsbaar is in delen, dan mag die meer dan één meter uitsteken. Dat moet je duidelijk aangeven voor andere weggebruikers door een waarschuwingsbord – een vierkant bord met rood/witte schuine strepen – aan je lading te hangen.
De hoogte mag niet hoger dan vier meter zijn.
Ook moeten te allen tijde de achterlichten en richtingsaanwijzers zichtbaar zijn, net als je nummerplaat. En uiteraard mag je lading je zichtbaarheid niet hinderen of jouw voertuig uit evenwicht brengen.
Hoe hoog is de boete als je het verkeerd doet?
Als je de regels niet respecteert, dan bega je een inbreuk van de tweede graad. In het algemeen betekent dat een onmiddellijke inning van 116 euro. Als je niet betaalt, moet je voor de rechtbank verschijnen, en dan kunnen de boetes sterk oplopen.
Is met geopende achterklep rijden slecht voor gezondheid?
Tot zover het wettelijke gedeelte, want als het gaat om de gezondheid, kun je beter helemaal nooit met (deels) geopende achterklep rijden, omdat de uitlaatgassen bij hatchbacks, SUV’s en stationwagens naar binnen worden gezogen. Elektrische rijders hebben hier natuurlijk nagenoeg geen last van. Als je het toch doet, open dan de zijramen deels, zodat de giftige dampen minder snel naar binnen trekken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
PREMIUM
“Mijn vrouw vindt het een pooierbak en hij verbruikt enorm veel, maar ik denk er niet aan hem weg te doen”: Ruud is dol op zijn Pontiac Firebird
Al 36 jaar lang geniet Nederlander Ruud Waardenburg van zijn Pontiac Firebird. Een echte Amerikaanse muscle car, maar van Nederlandse bodem. Niet geïmporteerd. In die 36 jaar werd de wagen heel wat meer waard dan toen Ruud de auto kocht, maar aan verkopen denkt hij niet. “Al biedt iemand er het driedubbele voor.” -
Icoon uit de Amerikaanse autohistorie is eindelijk klaar voor de elektrische revolutie: Corvette stelt zijn eerste hybride voor
Met de E-Ray toont General Motors dat het de Corvette wil klaarstomen voor het elektrische tijdperk. Toch heeft het nieuwe exemplaar geen stekker. “De E-Ray werd een hybride, met een extra accu in de middentunnel.” Voldoende om de prestaties weer op een hoger niveau te leggen, en dat voor een redelijke prijs.” -
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
24
Nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur: “3 op 10 bestuurders zitten op hun gsm tijdens het rijden”
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft een campagne gelanceerd tegen het gebruik van telefoons achter het stuur. Uit een bevraging van de VSV blijkt dat drie op de tien Vlaamse automobilisten bijna elke rit hun gsm bedienen terwijl die los in de wagen ligt. Een grotere groep, een op de drie bestuurders, gaf aan met hun telefoon bezig te zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit op het dashboard. -
Zoveel kost 10 jaar onderhoud van een Bugatti
De Bugatti Chiron is een van de meest iconische en dure sportwagens ter wereld. Er zijn maar weinig mensen die deze supercar kunnen betalen. En zelfs als je eenmaal hebt afgerekend, wachten er astronomische vervolgkosten. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.