(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © Shutterstock / Christophe Licoppe

Je motor even uitzetten om benzine te besparen is pas na zoveel seconden rendabel

MobiliteitMet de hoge brandstofprijzen van tegenwoordig worden tips om zuinig te rijden veelvuldig geraadpleegd. Een van die tips luidt: ‘schakel de motor uit als je auto gedurende een tijd stilstaat’. Toch is dat in veel gevallen geen goed idee.

 1. Ook de oudste pompbediende van het land snapt dure brandstofprijzen niet meer: “Geen wonder dat iedereen een elektrische fiets koopt”
  PREMIUM
  Zwevezele

  Ook de oudste pompbedien­de van het land snapt dure brandstof­prij­zen niet meer: “Geen wonder dat iedereen een elektri­sche fiets koopt”

  De cijfers aan de pomp blijven de pan uit swingen. Honderd euro voor een volle tank is geen uitzondering en bij die bedragen krabt Urbain Goethals (90) zich toch even in het haar. Hij is de oudste pompbediende van het land en runt al 64 jaar tankstation De Warande in Zwevezele. “Dit jaar heb ik de prijzen al meer dan honderd keer moeten aanpassen”, zucht hij. “Bij de oliecrisis in de jaren zeventig was het bijlange zo erg niet.”
 2. CNG-rijder Sophie (35) ziet haar jaarlijkse tankkost met 3.500 euro toenemen: "Rijden op CNG is echt onbetaalbaar geworden”
  PREMIUM

  CNG-rij­der Sophie (35) ziet haar jaarlijkse tankkost met 3.500 euro toenemen: "Rijden op CNG is echt onbetaal­baar geworden”

  Er staat geen maat op de prijsstijging van CNG, het gecomprimeerd aardgas dat enkele tienduizenden landgenoten als brandstof voor hun wagen gebruiken. Alleenstaande moeder Sophie Dieryck (35) uit Menen is een van die verbouwereerde CNG-rijders. “Ik betaal bijna vijf keer zoveel als een jaar geleden. Dit is schandalig”, zucht ze. “Ik verwacht niet meteen beterschap, wel integendeel”, klinkt het weinig sussend bij Johan Mattart van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars BRAFCO.
 3. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.