Stef Willems van Vias vertelt hoe je je gsm in de auto kunt gebruiken op een veilige manier.
Volledig scherm
PREMIUM
Stef Willems van Vias vertelt hoe je je gsm in de auto kunt gebruiken op een veilige manier. © GettyImages/rv

“Je kan zelfs automatisch een bericht sturen om te melden dat je achter het stuur zit”: verkeersexpert geeft advies om veilig te rijden en boetes te voorkomen

Vanaf volgend jaar geldt gsm’en achter het stuur als een overtreding van de derde graad, waarbij je iemand rechtstreeks in gevaar brengt. Daardoor stijgt de boete van 116 naar 174 euro, zelfs als je het toestel gewoon vasthoudt zonder het te gebruiken. Maar hoe gebruik je dan best je smartphone in de wagen? “Laat je gsm zeker niet rondslingeren op de passagierszetel of je schoot”, zeggen professor verkeerskunde Tom Brijs (UHasselt) en Stef Willems van Vias, die enkele veilige opties geven.

 1. MOTORTEST. Ducati Multistrada V4S: “De old boys die vroeger op supersports rondreden willen nu wat extra comfort en luxe”
  PREMIUM

  MOTORTEST. Ducati Multistra­da V4S: “De old boys die vroeger op super­sports rondreden willen nu wat extra comfort en luxe”

  De Ducati Multistrada is al jarenlang een topper in het Ducati gamma. Wat ooit begon als een vreemd buitenbeentje, groeide uit tot het ultieme vlaggenschip. De vorige 1260 generatie stond al bekend als een kanon op wielen en met de overstap naar het 1.158cc V4 motorblok werd de Duc er niet tammer op. Ook onze motorexpert Arno Jaspers was onder de indruk: “Met zo’n krachtige en comfortabele toermotoren vraag je je af waarom merken überhaupt nog supersports bouwen?”
 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.