In deze vakantielanden heb je het meeste kans op een verkeersongeval
IndependerBelgië staat in de top 5 van landen met de meeste verkeersslachtoffers. Oost-Vlaanderen is daarbij de gevaarlijkste provincie. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. Maar welk vakantieland is het meeste onveilig? En komt je verzekering tussen als je een ongeval krijgt in het buitenland?
Op het gebied van verkeersveiligheid valt nog veel te verbeteren in België. Onze wegen behoren tot de meest onveilige van Europa. Zo zijn er in Oost-Vlaanderen per 10.000 inwoners jaarlijks 37,9 verkeersslachtoffers te betreuren. Dat aantal is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 32,2 slachtoffers per 10.000 inwoners. Het gaat dan om zowel (ernstig) gewonden in het verkeer als ongelukken met een dodelijke afloop.
Ook in West-Vlaanderen (36,7 slachtoffers per 10.000 inwoners) en in de provincie Antwerpen (34,8) ligt het aantal verkeersongelukken hoger. De ‘meest verkeersveilige provincie’ is Waals-Brabant met 24,8 slachtoffers per 10.000 inwoners.
Rest van Europa
In Oostenrijk vallen ieder jaar de meeste verkeersslachtoffers. Bijna 43 slachtoffers per 10.000 inwoners. Daarna volgen Duitsland (39,7) en Portugal (33,5). België (32,2) staat op de vierde plek. De top vijf wordt afgesloten door Turkije en Slovenië (27,6).
Als we kijken naar de veiligheid in de Europese hoofdsteden, staan Berlijn (41,9) en Rome (31,4) op plek een en twee. Onze eigen hoofdstad Brussel sluit die top drie af met 30,4 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners.
Veiligste land en hoofdstad
Denemarken komt als ‘meest verkeersveilige’ Europese land uit de bus: hier waren per 10.000 inwoners ‘slechts’ 5 verkeersslachtoffers. De veiligste hoofdstad? Dat is vooralsnog Kopenhagen. In de Deense hoofdstad werden ‘slechts’ 4,2 verkeersongelukken gemeld met (dodelijk) letsel als gevolg. Ook in Warschau (4,6 slachtoffers per 10.000 inwoners), Helsinki (6,4) en Oslo (6,6) is het verkeer relatief veilig.
Wat moet je doen bij een ongeval in het buitenland?
Maar wat als je plots een ongeval krijgt in het buitenland? Komt je verzekering dan tussen? “Het ligt er een beetje aan welke verzekering je hebt”, zegt Birgit Verbruggen van Independer. “Als je over een full omniumverzekering beschikt, betaalt jouw verzekeraar de schade aan je auto. Je moet met andere woorden dus enkel aangifte doen bij jouw verzekeraar. Die handelt alles af met de verzekeraar van de tegenpartij.”
“Heb je enkel een verzekering met burgerlijke aansprakelijkheid én rechtsbijstand? Dan kan je via je rechtsbijstandsverzekering de verzekeraar van de tegenpartij contacteren om de schade te regelen. Je moet dus alles zelf afhandelen. Dat is het allemaal het geval als je niet in fout bent. Is dat wel het geval? Dan zal de tegenpartij zelf jouw verzekeraar contacteren. Bovendien gaat na een ongeval in fout, de premie van je verzekering wel stijgen.” Lees hier welke stappen je moet nemen bij een ongeval.
Je kan trouwens geen tijdelijke verzekering nemen voor ongevallen op vakantie. De enige tijdelijke verzekering die je kan nemen, is een reisbijstandsverzekering. Maar die dekt geen schade bij ongevallen. “De verzekering komt wel tussen bij onder meer een autorepatriëring of als je auto getakeld moet worden. Maar dan moet je dus wel kiezen voor een reisverzekering met voertuigbijstand.”
Lees ook op Independer.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be. Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
Honderdste Autosalon trekt ruim 265.000 bezoekers
Het Autosalon heeft voor zijn honderdste editie meer dan een kwart miljoen bezoekers naar Brussels Expo gelokt. Dat heeft autofederatie Febiac zondag op de slotdag van het evenement bekendgemaakt. De organisator spreekt van een "fenomenaal succes". -
PREMIUM
Onze auto-expert testte Car of the Year-finalist Kia Niro: “De gewone hybride kost 30.000 euro, en je krijgt waar voor je geld”
Onze autokenner Joost Bolle vertegenwoordigde België in de jury van de Car of the Year, de meest prestigieuze onderscheiding in de Europese autowereld. Die werd in de wacht gesleept door de Jeep Avenger. Maar er waren in totaal zeven finalisten, waaronder ook de Kia Niro. Wat vond onze expert daarvan? Je leest zijn uitgebreid testverslag hieronder. “Echte minpunten zijn er niet.” -
-
Independer
Tweedehandswagen: kopen bij een particulier of bij een garage? En welke documenten mag je zeker niet vergeten?
Wie geen budget heeft voor een nieuwe auto, vindt in ons land een ruim aanbod aan tweedehandswagens. Vorig jaar werden er maar liefst 642.669 ingeschreven. Maar waarop moet je zeker letten bij aankoop? En hoe verzeker je je auto het best? Met deze handige checklist van Independer.be zie je niets over het hoofd. -
Veilig rijden op gladde wegen? Onze reporter ging op slipcursus: “Gebruik nóóit je handrem als het glad is”
Met code oranje is de kans weer groot dat de wegen er vanavond, vannacht en morgenochtend nog glad bij liggen. Slippertjes zijn dan ook geen uitzondering. Maar hoe rijd je best als het zo glad is? Onze reporter ging op cursus en leerde stap per stap hoe je zo’n noodsituatie het beste aanpakt: zo weet je of je je koppeling best (niet) indrukt en welke sliptechniek je kunt gebruiken als je elektrisch rijdt. “Je moet écht leren om je pedalen zo hard mogelijk in te drukken.” -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
24
Nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur: “3 op 10 bestuurders zitten op hun gsm tijdens het rijden”
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft een campagne gelanceerd tegen het gebruik van telefoons achter het stuur. Uit een bevraging van de VSV blijkt dat drie op de tien Vlaamse automobilisten bijna elke rit hun gsm bedienen terwijl die los in de wagen ligt. Een grotere groep, een op de drie bestuurders, gaf aan met hun telefoon bezig te zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit op het dashboard.