“Hond van 35 kg die zonder beveiliging op de achterbank zit, wordt bij ongeval projectiel van 1 ton”: zo vervoer je je viervoeter wél veilig in de auto
IndependerHeel wat Belgen hebben een hond en een auto, en het gebeurt dan ook ongetwijfeld dat je er met die twee samen op uit trekt. Zijn er bepaalde regels die je moet volgen als je een hond vervoert in de wagen? En wat als je huisdier het interieur van je auto beschadigt? Independer.be informeert.
Welke regels zijn er rond het vervoeren van honden?
Eigenlijk zijn er in ons land geen bepaalde regels voor het vervoeren van huisdieren met je auto. Maar als het om honden gaat, kun je er best voor zorgen dat je viervoeter het zo comfortabel én veilig mogelijk heeft tijdens een lange autorit.
Dat kan onder meer door hem op de achterbank met een riem te beveiligen, of met een hondenbench die je ook in de kofferruimte kunt zetten. Er bestaan zelfs speciale veiligheidsharnasjes die je kunt vastklikken aan de autogordels. Zorg er ook voor dat je hond genoeg zuurstof heeft in de wagen, en denk ook aan wat water.
Vertrek je binnenkort op vakantie? Check hier alles wat je moet weten als je met je wagen de grens oversteekt.
Waarom is een hond veilig vervoeren zo belangrijk?
Een hond vastmaken tijdens het rijden is belangrijker dan je denkt. Niet alleen voor de hond, maar ook voor jezelf. Als je huisdier in de wagen plots begint te blaffen en op je schoot springt, dan kun je afgeleid raken en een ongeval veroorzaken.
Of stel dat je zelf aangereden wordt door een andere auto, dan kan door de klap of plots remmen je huisdier door de voorruit geslingerd worden. “Een hond van 35 kilogram die zonder beveiliging op de achterbank zit, wordt bij een kop-staartaanrijding een projectiel van 1.000 kilogram”, vat het verkeersveiligheidsinstituut Vias het krachtig samen. Vergelijk het met een bom die door je voorruit vliegt, en die de chauffeur of de passagier ernstig kan verwonden.
Hoe zit het in het buitenland?
Ga je met de hond in de auto naar het buitenland, dan moet je je houden aan een aantal regels. Zo moet je beschikken over een Europees paspoort met een overzicht van alle vaccinaties, en daarnaast is ook een microchip verplicht.
In bepaalde landen zijn er daarnaast specifieke regels als je je hond vervoert in de auto. Zo moet je in Duitsland en Portugal je hond verplicht vastmaken als hij op de achterbank zit. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Check dus vooraf waaraan je je moet houden. Op woefwelkom.nl vind je een overzicht van de gedetailleerde regels per land.
Opgelet: Sommige landen verbieden het gebruik van flitsmelders en kennen zware boetes toe aan overtreders. Ontdek hier voor welke landen dit geldt.
Wat als je hond je auto beschadigt?
Tot slot: hoe welopgevoed ook, een hond blijft een hond. Krassen op je mooie leren autozetel, een vlek op de achterbank, slijk dat je niet meer uit je voetmatten krijgt gewassen: het komt geregeld voor. Er is maar één manier om je te verzekeren voor je eigen materiële schade, namelijk door in te tekenen op een full omnium autoverzekering.
Leestip: Welke waarborgen geeft zo'n full omnium allemaal?
Met Independer.be leg je diverse autoverzekeringen naast elkaar, en zie je meteen hoeveel je - mogelijks - kunt besparen op je premie.
Lees verder op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Independer
Auto-ongeval in de sneeuw: wat is gedekt door je verzekering?
Het heeft de laatste uren flink gesneeuwd en ook op woensdag blijven de vlokken uit de hemel vallen. Dat zorgt voor een wit laagje op heel wat plaatsen in Vlaanderen. Wie de baan op moet, is dus maar beter voorzichtig. Wat moet je zeker weten over je autoverzekering als je een ongeval hebt bij gladheid door sneeuw? Independer.be legt het je uit. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
“Elektrisch rijden is voor botsauto’s op de kermis”: Leo (59) geniet met volle teugen van zijn BMW M6 met V10-motor
Hij had al een M5. Er was niets mis mee, maar toch was het niet dé droomauto van de 59-jarige Leo Visser. Ruim een jaar geleden trof hij per toeval een BMW M6 aan en die kon hij niet laten staan. “Hij heeft een V10-motor, dus ik heb al heel wat gillende mensen in de auto gehad.” -
27
Duitse regering biedt weinig hoop op snel akkoord over verbod auto’s met verbrandingsmotor
In enkele interviews drukt de Duitse minister van Transport Volker Wissing donderdag de hoop de kop in om snel een akkoord te vinden over het verbod op auto’s met verbrandingsmotor in Europa. “Het verbieden van technologie heeft ons land nog nooit vooruitgeholpen”, zegt hij in de krant ‘Augsburger Allgemeine’. Het aanhoudende Duitse verzet tegen het Europese akkoord om de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035 te verbieden, beroert ook de gemoederen op de Europese top. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.