GELDFLATER. Viktor (44) werd vervolgd voor de pittige boetes van een vriend: “Ik ben 1.700 euro en mijn vertrouwen in mensen kwijt”
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Viktor (44), die 2.500 euro én bijna zijn rijbewijs verloor door de auto van een vriend op zijn naam te laten zetten.
Waarom liet je de auto van een ander op jouw naam zetten?
“Acht jaar lang was hij mijn beste vriend. We hielpen elkaar overal mee. In het begin van de eerste lockdown verhuisde hij van Ede naar Amsterdam, ik ging erachteraan. Ik wist dat hij geldproblemen had, maar toen hij vroeg of zijn auto op mijn naam mocht staan, stemde ik er toch mee in. Hij had me vaak geholpen met van alles. In het begin ging het ook goed, de rekeningen werden netjes betaald.”
Wanneer ging het mis?
“Vorig jaar ging ik weg uit Amsterdam, het werd me te duur. Langzaam groeiden we uit elkaar. Terug in Ede kreeg ik een telefoontje van de verzekeringsmaatschappij dat de auto wegens wanbetaling niet meer verzekerd was. Ik heb hem hierop aangesproken. Hij zei dat ik me niet druk moest maken, maar reed gewoon door. Ondertussen kwamen er ook boetes binnen. Hoge boetes. Toen ging ik er echt alles aan doen om die auto van mijn naam af te krijgen.”
Met schuim op de lippen belde ik hem op en zei ik hem dat ik mijn rijbewijs kon kwijtraken. Dat noemde hij ‘fake news’.
Hoe deed je dat?
“Eerst door te praten. Dat lukte niet. Inmiddels woonde hij in Heerlen en reed nog steeds rond in die auto. Eind april ben ik naar hem toegegaan. Eindelijk gaf hij toe. Ik was dolblij van opluchting. Toen ik die avond thuiskwam, lag er een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau. Of ik contact met hen wilde opnemen vanwege snelheidsovertredingen van meer dan 50 kilometer per uur. Met schuim op de lippen belde ik hem op. Hij deed het af als een ‘administratieve handeling’. Ik zei hem dat ik mijn rijbewijs kon kwijtraken. Dat noemde hij fake news.”
Moest je voorkomen voor de rechter?
“Ja. Dus ik nam een advocaat in de arm. Ik heb veel tijd gestoken in het bewijzen van mijn onschuld. Mijn redding was dat hij op een maandagochtend geflitst was in Zuid-Limburg terwijl ik daar onmogelijk had kunnen zijn en hij stond op de foto. Ik heb al het bewijsmateriaal aan mijn advocaat gegeven en die speelde het door naar de officier van justitie.”
“‘Wat denk je ervan?’, vroeg ik. ‘Het ligt eraan of de rechter een goed of slecht humeur heeft’, antwoordde mijn advocaat. Binnen 48 uur kreeg ik een telefoontje van mijn advocaat, om 9 uur ‘s ochtends. Dat kan nooit goed nieuws zijn, dacht ik nog, maar de zaak was geseponeerd! Als reden werd gegeven dat ik zoveel tijd had gestoken in het bewijzen van mijn onschuld.”
Ik moet nog 1.700 euro van hem krijgen. De vraag is of ik het ooit allemaal terug zal zien.
Daarmee had jij je geld nog niet terug.
“Inderdaad. Mijn spaargeld had ik er al ingestoken om zelf niet verder in de problemen te komen. Heel af en toe doet hij een betaling. Ik heb zijn rekeningen en die van mijn advocaat op één hoop gegooid en streep netjes het lijstje af. Ik moet nog 1.700 euro van hem krijgen. Of ik het ooit allemaal terugkrijg, we zullen zien. Dat mijn rijbewijs is veiliggesteld, is voor mij het allerbelangrijkste.”
Wat leerde je hiervan?
“Altijd het goede in mensen willen zien is mijn kracht en mijn achilleshiel. Mensen veranderen. Hij was juist altijd bezig met karma en verkondigde dingen als ‘wat je niet wilt, doe je een ander ook niet aan’. Aan dat geld hecht ik niet veel waarde, maar dit heeft onze vriendschap gekost. En mijn vertrouwen in mensen.”
* Viktor wil omwille van privacyredenen niet met zijn achternaam genoemd worden. Zijn volledige naam is bij de redactie bekend.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GELDFLATER. Impulsiviteit kostte Sandra 15.000 euro: “Ik nam een cursus over die niemand wilde kopen”
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week getuigt Sandra Lakebrink (56), die voor 15.000 euro een cursus overkocht, maar er geen cent aan verdiende. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Independer
Tweedehandswagen: kopen bij een particulier of bij een garage? En welke documenten mag je zeker niet vergeten?
Wie geen budget heeft voor een nieuwe auto, vindt in ons land een ruim aanbod aan tweedehandswagens. Vorig jaar werden er maar liefst 642.669 ingeschreven. Maar waarop moet je zeker letten bij aankoop? En hoe verzeker je je auto het best? Met deze handige checklist van Independer.be zie je niets over het hoofd. -
-
Ben kocht online een scooter met gebreken, gaf hem mee met een monteur en zag hem nooit meer terug: “2.900 euro en mijn scooter in rook opgegaan”
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ben van Vliet (39) uit Pernis, die online een scooter kocht voor 2.900 euro, en deze nooit meer terugzag. -
VITO lanceert tool om milieuvriendelijkste reparatieoptie voor autoschade te vinden
De reparatie van een wagen kan voortaan een Eco Repair Score of duurzaamheidsscore ontvangen. De tool werd ontwikkeld door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en expertisebureau Vonck. "Dit is uniek in de wereld." -
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten.