Exclusief, praktisch, of gewoon leuk: dit zijn de beste Franse wagens van het moment
HLN DriveVan de Citroën DS tot de Renault 5, en van de Peugeot 406 over de Alpine A110 tot zelfs de Bugatti Veyron: Franse automerken leverden de afgelopen decennia heel wat iconische modellen af. Maar wat zijn de beste Franse auto’s van het moment? HLN Drive ging op onderzoek.
De leukste: Alpine A110
Wat waren we enthousiast toen Renault het beroemde merk Alpine terug vanonder het stof haalde. De A110 teert op de verleidelijke vormen van zijn voorganger uit de jaren ’60 en ’70, maar onderhuids beschikt hij uiteraard over moderne techniek. Een 1.8 liter viercilinder middenmotor meer bepaald, die minstens 252 pk naar de achterwielen stuurt. De ideale opstelling voor veel rijplezier, zeker gezien zijn geringe gewicht van nog geen 1.100 kilo. De A110 wordt qua rijgedrag dan ook vaak vergeleken met de Porsche Cayman. Tripjes beperk je wel best tot één dag, aangezien de koffer van de Alpine slechts 190 liter bagage slikt.
Het totaalplaatje: Peugeot 308
Hatchbacks verliezen pluimen aan de steeds populairder wordende SUV’s, maar deze Peugeot 308 mag daar wat ons betreft verandering in brengen. De knap gelijnde middelgrote wagen werd dit jaar volledig vernieuwd en combineert knappe looks met een meer dan degelijk rijgedrag. Dit veelzijdige model komt in 2023 trouwens ook met een elektrische aandrijflijn uit. HLN Drive mocht het model, dat dit najaar gecommercialiseerd wordt, trouwens vorige maand al uittesten. Onze volledige review lees je hier.
De meest praktische: Citroën Berlingo
De Fransen zijn de uitvinders van de benaming Ludospace, een type personenauto met veel binnenruimte, vooral door zijn hoogte, en veel praktische mogelijkheden. De auto’s zien eruit alsof ze gebaseerd zijn op een kleine bestelauto. En de topper in dit segment is de Citroën Berlingo. Zo zijn er in de wagen tot 28 opbergvakken, waar je tot 186 liter aan spullen in kwijt kunt. Zijn looks zijn leuk en schattig voor de ene, maar een absolute no go voor de andere. Binnenkort komt er trouwens een elektrische versie uit.
De groenste: Renault ZOE
Ook bij de Franse merken gaat er een elektrische golf door het gamma. De elektrische Fransman bij uitstek is echter de Renault ZOE, die al aan zijn tweede generatie toe is. De voorloper had een batterij van 41 kWh waarmee je een rijbereik had van 300 km. De nieuwe Renault ZOE doet daar een flinke schep bovenop met een batterij van 52 kWh die zijn rijbereik vergroot tot 395 kilometer (WLTP-cyclus). De meest praktische is hij gezien zijn compacte afmetingen niet. In de categorie elektrische wagens scoort hij daarentegen hoge punten.
De populaire jongen: DS 7 Crossback e-tense
Een Frans lijstje zonder een DS kan je niet compleet noemen. Citroën haalde de naam een paar jaar geleden vanonder het stof om een submerk op te richten dat mikte op premiumklanten. De DS7 Crossback E-Tense heeft alvast alles om het te maken, met naast een hoog afwerkingsniveau een fiscaalvriendelijke motor: een plug-in hybride met een elektrisch rijbereik van een goede 50 km. Door zijn hogere basisprijs begeeft hij zich echter in de klasse van de Duitse premiummerken en dat speelt hem wat parten.
De duurste: Bugatti La Voiture Noire
Op het autosalon van Genève in 2019 toonde Bugatti La Voiture Noire, een exclusief model waarvan slechts één exemplaar wordt gebouwd. In mei van dit jaar kregen we bericht dat de 1.500 pk sterke bolide volledig afgewerkt was en dat hij geleverd werd bij een enthousiasteling van het merk, die er meer dan 15 miljoen euro voor neerlegde. Daarmee is hij de op één na duurste nieuwe auto ter wereld. Enkel de Rolls-Royce Boat Tail gaat hem voor.
Welke topwagen past binnen jouw budget? Ontdek het met deze snelle autotest
Lees ook:
Dit artikel is u aangeboden door HLN Drive.
HLN Drive is de grootste virtuele autoshowroom van Vlaanderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondanks zijn torenhoge verbruik zou Maarten zijn Jeep niet kunnen missen: "Hij heeft een snorkel naast het raam om het water in te rijden, maar dat durf ik niet”
Vanaf de eerste keer dat Maarten Michon in zijn Jeep Cherokee reed, was hij verkocht en hij wist meteen: zo’n grote auto rijdt veel leuker dan een kleiner model. Maar er hangen ook een paar nadelen aan vast. Zoals het wel erg royale verbruik: “In de stad verbruikt hij zo’n 33 liter benzine per 100 km.” -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
Onderzoek naar “misleidende” uitspraken Elon Musk over zelfrijdende auto’s
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet opnieuw onderzoek naar Elon Musk, de topman van Tesla. Deze keer draait het om zijn rol bij claims op het gebied van zelfrijdende auto’s. Volgens ingewijden onderzoekt de toezichthouder of Musk onjuiste uitspraken deed over het zogeheten Autopilot-systeem. -
Veilig rijden op gladde wegen? Onze reporter ging op slipcursus: “Gebruik nóóit je handrem als het glad is”
Met code oranje is de kans weer groot dat de wegen er vanavond, vannacht en morgenochtend nog glad bij liggen. Slippertjes zijn dan ook geen uitzondering. Maar hoe rijd je best als het zo glad is? Onze reporter ging op cursus en leerde stap per stap hoe je zo’n noodsituatie het beste aanpakt: zo weet je of je je koppeling best (niet) indrukt en welke sliptechniek je kunt gebruiken als je elektrisch rijdt. “Je moet écht leren om je pedalen zo hard mogelijk in te drukken.” -
Half miljoen Belgen moeten dit jaar hun plastic rijbewijs vervangen, en daar hangt een prijskaartje aan
Opmerkelijk: veel automobilisten met een plastic rijbewijs moeten het vervangen en daarvoor 25 euro betalen. Na tien jaar vervalt het ook. Terwijl het oudere papieren exemplaar geldig blijft en het de houder dus niks kost. “Nog tot 2033 is dat het geval”, zegt Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit in Dag Allemaal.