Elektrische wagens geven elektromagnetische straling af: is dat gevaarlijk als je een hartimplantaat hebt?
Bij het opladen van een elektrische wagen loop je een groter risico om blootgesteld te worden aan elektromagnetische straling. Bepaalde apparatuur, zoals een hartimplantaat, kan daar gevoelig voor zijn. Moet je daar rekening mee houden als je elektrisch rijdt?
Elektrische apparaten creëren elektromagnetische velden wanneer ze in gebruik zijn. Dat geldt ook voor elektrische wagens, tijdens het rijden en opladen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn er limieten vastgelegd wat die straling betreft. Dat maakt dat elektrische wagens, net als andere elektrische apparaten, in principe veilig zijn.
Er is echter een grote groep mensen die extra moet opletten voor elektromagnetische straling: hartpatiënten met een hartimplantaat in de vorm van een pacemaker of defibrillator (ICD). Dus wat als je een pacemaker hebt en je elektrische wagen wil opladen?
Als voorzorgsmaatregel adviseert Medtronic patiënten om 30 cm afstand te houden van batterijladers en laadstations voor elektrische voertuigen.
Volgens een woordvoerder van Medtronic, specialist in medische technologie, zijn er geen klachten bekend: “Om patiënten te beschermen hebben we beveiligingen ingebouwd in de implanteerbare hartapparaten van Medtronic, om interferentie met normale dagelijkse activiteiten te voorkomen. Die omvatten elektronische filters, elektromagnetische afscherming en algoritmen die onderscheid maken tussen hartslagsignalen en andere mogelijke interferentie. Medtronic heeft geen meldingen ontvangen van implanteerbare hartapparaten die worden beïnvloed door elektromagnetische velden van elektrische auto’s.”
Als voorzorgsmaatregel adviseert Medtronic patiënten wel om 30 centimeter afstand te houden van batterijladers en laadstations voor elektrische voertuigen. Maar dat geldt ook voor andere elektrische apparatuur die straling kan geven. “Toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd, voerde Medtronic beperkte testen uit met elektrische voertuigen en hun oplaadsystemen. Daarbij werd geen interactie waargenomen. We volgen ook de normen voor elektromagnetische interferentie (EMI) die zijn opgesteld door de International Standards Organization (ISO) voor een breed scala aan EMI-omgevingen. Daarmee kunnen we de continue functionaliteit van onze cardiale implanteerbare apparaten garanderen.”
Bevestigd door wetenschappelijk onderzoek
Een recente observatiestudie ontdekte dat hoewel elektrische auto’s elektromagnetische velden produceren, ze “geen invloed op de CIED (cardiac implantable electronic device) functie of programmering hadden. Rijden en opladen van elektrische auto’s is waarschijnlijk veilig voor patiënten met CIED’s.”