Elektrische auto inzetten als thuisbatterij? Bij deze wagens kan het
HLN DriveDe energieprijzen swingen de pan uit. Op sommige plaatsen vallen zonnepanelen ook uit omdat het elektriciteitsnet hun productie niet aankan, waardoor je opbrengsten misloopt. Dan maar een thuisbatterij als ideale oplossing om deze energie te stockeren, dacht je? Niet nodig volgens HLN Drive, want je kan die thuisbatterij vaak vervangen door… je eigen auto!
Heel wat elektrische wagens beschikken immers over zogenaamde vehicle to grid technologie. Hiermee kan je EV – althans als je laadpaal hier ook geschikt voor is – niet alleen energie opnemen, maar deze ook teruggeven aan het elektriciteitsnet. De mogelijkheden hiermee zijn gigantisch. Zeker omdat de batterijen van elektrische wagens (met een opslagcapaciteit tot 120 kWh) een stuk groter zijn dan de gemiddelde thuisbatterij, die 5 à 10 kWh scoort.
Zo kan je tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld tussen 5 en 8 uur ’s avonds, wanneer je eten pruttelt, de televisie aan staat en het water voor de douche verwarmd wordt, energie uit de elektrische wagen gebruiken. ’s Nachts, tijdens de daluren, laad je die energie dan weer bij aan een gunstiger tarief. Het verschil tussen beiden is pure winst voor jou. Of je laadt de energie de volgende dag gewoon gratis op aan de laadpaal bij je werkgever. Een gemiddelde elektrische wagen beschikt immers over een batterij van 40 tot 50 kWh, terwijl het gemiddelde gezinsverbruik ongeveer 10 kWh per dag is. Er blijft met andere woorden voldoende elektriciteit in de accu om de volgende dag op het werk te raken.
Werk je thuis? Dan kan je je wagen echt als thuisbatterij gebruiken en er de energie van je zonnepanelen in opslaan. Zo kunnen ze niet uitvallen en achteraf kan je nog altijd kiezen of je de gewonnen stroom op het net zet, zelf gebruikt voor je huishouden dan wel oprijdt met je wagen. De allerslimste laadpalen en elektriciteitssystemen berekenen zelfs constant wat het meest aangewezen is: elektriciteit inslaan of verkopen op het net. Zo kan je je energie zo efficiënt mogelijk besteden én financieel de beste keuzes maken.
Technologie in opmars
Wagens met vehicle to grid technologie zijn momenteel eerder beperkt. Mitsubishi, dat sinds dit jaar geen auto’s meer verkoopt in ons land, integreerde het in zijn plug-in hybride Outlander. En ook bij de elektrische wagens zijn er een aantal modellen, vooral Aziaten, met deze optie. De Nissan LEAF bijvoorbeeld, maar ook de technologisch gelijkaardige Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5. Beide wagens hebben trouwens nog een extra trucje: naast vehicle to grid kunnen zij ook vehicle to load opladen. Via een speciaal tussenstuk kan je er met andere woorden je elektrische fiets, kampeerspullen of zelfs andere elektrische auto mee opladen.
De Europese merken zijn eveneens bezig met de technologie. Volkswagen zou er volgend jaar werk van maken voor de EV’s van de hele groep (dus ook Audi, Skoda, Porsche en Cupra) en Mercedes biedt bidirectioneel laden al aan in Japan met de EQS. Maar ook bij onder meer Renault en BMW zouden testprojecten lopen. Volvo en Polestar kondigden reeds enkele samenwerkingsverbanden met bedrijven aan in functie van vehicle to grid technologie. Om maar te zeggen: de kans dat de elektrische wagen zich niet alleen in je mobiele leven, maar ook in je huishouden nestelt is bijzonder groot.
Elektrische wagen of toch eerder benzine? Doe hier de test en ontdek welke wagen bij jou past.
Lees ook:
Dit artikel is u aangeboden door HLN Drive.
HLN Drive is de grootste virtuele autoshowroom van Vlaanderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe voorkom je dat dieven je wagen stelen? Met dit gadget voor je autosleutel ben je ze te slim af
Het WK Darts laat een wrange smaak na bij commentator Matthias De Vlieger (35). In Dag Allemaal getuigt hij hoe kort na de jaarwisseling vlak voor zijn deur zijn nieuwe auto werd gestolen. Hieronder leggen we uit hoe je zo’n diefstal kan voorkomen. -
PREMIUM
“Geen lange laadtijden, geen gedoe met kabels, en je tankt in 5 minuten”: wordt waterstof een duchtige concurrent voor de elektrische auto?
Vanaf 2035 mogen alleen auto’s met een nuluitstoot nog in Europa verkocht worden. De verbrandingsmotor moet zo verdwijnen. Maar of die vervangen wordt door de elektrische auto, is nog geen uitgemaakte zaak. Heel wat automerken geloven immers ook in waterstof. Je kan vandaag al auto’s met een brandstofcel kopen en ze zijn helemaal niet zo veel duurder dan een elektrische auto. HLN-mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn bespreekt de voor- en nadelen van dit alternatief. -
Honderdste Autosalon trekt ruim 265.000 bezoekers
Het Autosalon heeft voor zijn honderdste editie meer dan een kwart miljoen bezoekers naar Brussels Expo gelokt. Dat heeft autofederatie Febiac zondag op de slotdag van het evenement bekendgemaakt. De organisator spreekt van een "fenomenaal succes". -
-
1 op de 3 nieuwe auto’s in ons land is hybride of elektrisch: “En dat aandeel zal snel stijgen, want fiscale regels verstrengen vanaf 1 juli”
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
15
Tesla boekt recordwinst ondanks hoge inflatie en economische tegenwind
De fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft in het afgelopen boekjaar een recordwinst behaald, ondanks de hoge inflatie, economische tegenwind en problemen met onderdelenleveranties. De inkomsten stegen met 51 procent tot 81,5 miljard dollar. -
Spaargids.be
Hoogste rente op de markt: Izola Bank trekt vergoedingen voor spaar- en termijnrekeningen op
Mooi nieuws voor spaarders: Izola Bank trekt de rente op haar Saver-spaarrekening op. Ook de vergoeding op termijnrekeningen tot drie jaar gaat er de hoogte in. Spaargids.be zet de cijfers op een rij.