De trein heeft brandstofcellen die op het dak gestockeerde waterstof omzetten in elektriciteit.
Volledig scherm
De trein heeft brandstofcellen die op het dak gestockeerde waterstof omzetten in elektriciteit. © AFP

Eerste waterstoftreinen in dienst genomen in Duitsland

In Duitsland is voor het eerst een spoorlijn met waterstoftreinen in dienst genomen. Dat meldt de Franse treinbouwer Alstom. De veertien treinen zullen er dagelijks het traject tussen Cuxhaven en Buxtehude afleggen. Eerder werd de trein al getest in onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Zweden.

11 reacties

 • bob jansens

  5 maanden geleden
  @Walter Van Criekinge, niet alle dieseltreinen werken volgens het diesel-elektrisch concept; er zijn er ook met een hydraulische koppeling waarbij de mechanische energie van de diesel motor via deze koppeling aangewend wordt om de wielen aan te drijven denk maar aan de rangeerlocomotieven reeks 77 en de 2-ledige motorstellen reeks 41
 • ringo van der pulst

  5 maanden geleden
  Om waterstof te maken heb je wel elektriciteit nodig he mannekes,en veel .
 • Marc De Smet

  6 maanden geleden
  Eindelijk daar hebben we lang op moeten wachten, net zoals Nederland die met waterstof experimenteert daar kan dat allemaal behalve hier in Belgie daar kijken ze zoals altijd de kat uit den boom, er is niet genoeg aan verdient.
 • Lucien Switten

  6 maanden geleden
  Prachtig! Wanneer de eerste electriciteitscentrale op waterstof en zonneënergie? Waar wacht België nog op?
 • Bert Vandeweyer

  6 maanden geleden
  Groene waterstof is dé energiedrager bij uitstek! Nu nog zorgen voor distributie van dit edelgas en we kunnen met aangepaste opwekkers ook voorzien in alle houshoudelijke energiebehoeftes. The future is now!
 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.