De banden van een elektrische auto verschillen danig van ‘gewone’ autobanden. Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn legt uit waarom.
Volledig scherm
PREMIUM
De banden van een elektrische auto verschillen danig van ‘gewone’ autobanden. Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn legt uit waarom. © Getty Images / rv

“Een elektrische auto weegt soms wel 700 kilo meer” en 3 andere redenen waarom de banden anders zijn dan bij een gewone auto

Een elektrische auto rijdt heel anders dan een wagen met verbrandingsmotor, en dus is het ook logisch dat er andere vereisten worden gesteld aan een optimale autoband. Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn vertelt je alles wat je moet weten over de banden van je elektrische wagen en geeft aan waar je rekening mee moet houden. “Ja, ze slijten sneller, en neen, ze zijn niet lief voor het milieu.”

 1. Nu diesels en benzinewagens verdwijnen: zo ziet het tankstation van de toekomst eruit
  PREMIUM

  Nu diesels en benzinewa­gens verdwijnen: zo ziet het tankstati­on van de toekomst eruit

  Gedaan met naar naft meurende handen na een tankbeurt. Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe diesel- en benzinewagens meer worden verkocht, zo heeft het Europees parlement beslist. Maar wat betekent dat voor de 3.000 tankstations in ons land? 6 kenners ter zake - van een kleine zelfstandige tot de verantwoordelijke van 300 stations - geven hun kijk op het tankstation van de toekomst. “Eén ding is zeker: het zal er helemaal anders uitzien dan dat van vandaag.”
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Hoe rijd je veilig met je elektrische wagen in de sneeuw? “De trekkracht is meestal een voordeel, maar niet op een gladde ondergrond”
  PREMIUM

  Hoe rijd je veilig met je elektri­sche wagen in de sneeuw? “De trekkracht is meestal een voordeel, maar niet op een gladde ondergrond”

  Het is bijna krokusvakantie: voor heel wat Belgen hét moment voor een welverdiend weekje genieten in de sneeuw. Een avontuur dat steeds meer mensen ondernemen met een elektrische auto. Maar met een ‘EV’ in de sneeuw rijden is toch wel wat anders dan met een klassieke wagen. HLN-mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn kroop achter het stuur, zocht naar de limieten en legt uit waar je moet op letten. “Eén ding is zeker: als je begint te schuiven is er geen houden meer aan.”
 3. Ex-veldritkampioen bespreekt veel voorkomende fietsproblemen én oplossingen: “Zet je zadel goed en neem een busje schuim mee”
  PREMIUM

  Ex-veldritkam­pi­oen bespreekt veel voorkomen­de fietspro­ble­men én oplossin­gen: “Zet je zadel goed en neem een busje schuim mee”

  Nu de temperaturen eindelijk stijgen, is een ontspannende fietstocht een geweldige manier om je zaterdag- of zondagmiddag sportief in te vullen. Maar wat als je stalen ros het onderweg begeeft? We klopten aan bij niemand minder dan Klaas Vantornout. De ex-veldritkampioen leert je de kneepjes van het vak: bekijk hier hoe je snel een band vervangt of je ketting er weer op legt zonder je handen al te vuil te maken.
 4. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.