Gunther Bauer (rechts) is coördinator van de dienst herstelonderzoeken bij Vias, het kenniscentrum rond verkeersveiligheid. Links: de enige gehomologeerde alcoholsloten die bij ons gebruikt mogen worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Gunther Bauer (rechts) is coördinator van de dienst herstelonderzoeken bij Vias, het kenniscentrum rond verkeersveiligheid. Links: de enige gehomologeerde alcoholsloten die bij ons gebruikt mogen worden. © Ria De Geyter / rv

“Een alcoholslot kopen alleen al kost je minstens 2.775 euro”: deze straffen en boetes riskeer je voor dronkenschap achter het stuur

Wie betrapt wordt op rijden onder invloed, krijgt bovenop een hoge boete steeds vaker psychologische en/of medische proeven opgelegd. En ook het alcoholslot is in opmars: van 2.910 vonnissen in 2019 naar 3.810 in 2020. Stuk voor stuk maatregelen die het lastig maken om je rijbewijs terug te krijgen, horen we van Gunther Bauer, coördinator herstelonderzoeken bij Vias. We geven ook een overzicht van alle maatregelen die je krijgt opgelegd als je bepaalde overtredingen begaat. 

 1. Straffen hoeven niet strenger. Wel de uitvoering ervan, zegt politierechter: “Ik spreek duizenden vonnissen uit op een jaar. En daar gebeurt niks mee”
  PREMIUM

  Straffen hoeven niet strenger. Wel de uitvoering ervan, zegt politie­rech­ter: “Ik spreek duizenden vonnissen uit op een jaar. En daar gebeurt niks mee”

  De chauffeur van de BMW die het ongeval met zes doden in Strépy veroorzaakte, riskeert maximaal vijf jaar cel. Dat lijkt een lichte straf, gezien de hoge tol. Moeten politierechters verkeersovertreders strenger kunnen straffen? En worden straffen ook effectief uitgevoerd? De Brugse politierechter Peter Vandamme geeft uitleg. “De strafuitvoering is een catastrofe. Wij geven geen gevangenisstraf voor de lol. Daar wordt hard over nagedacht. Maar als we er dan eentje opleggen, gebeurt er niets mee. Een maand bak? Gebeurt niks. Een jaar bak? Gebeurt niks”.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.