Drie dodelijk ongevallen met slippende Porsches in Duitsland: zo voorkom je aquaplaning
De drie Porsches die crashten op de Duitse snelweg A3 raakten in een slip door aquaplaning. In veel gevallen gaat het daarbij om een combinatie van een te hoge snelheid en een nat wegdek. Maar wat moet je doen wanneer je de controle dreigt te verliezen?
Het is de nachtmerrie van iedere automobilist. Je rijdt door de regen en plotseling voel je dat je voor- of achterwielen geen grip meer hebben. Meestal loopt het goed af en merk je alleen dat je auto een klein beetje naar links of rechts trekt, of je hoort aan de motor dat de aangedreven wielen even doorslippen. Maar wanneer je te hard rijdt voor de omstandigheden, wanneer je banden te weinig profiel hebben of wanneer een stortbui het wegdek verandert in één grote waterplas, kan aquaplaning fataal aflopen.
Dat bleek zondagochtend eens te meer, toen vier Nederlanders om het leven kwamen bij een crash net over de Duitse grens. De voorste Porsche - een Cayman - raakte door aquaplaning in een slip en crashte. Toen een Nederlander stopte om te helpen, raakte een tweede Porsche - een 911 Turbo cabriolet - op dezelfde plek eveneens in een slip, vermoedelijk ook door aquaplaning. Hij raakte de Nederlander die probeerde te helpen en ramde op de vluchtstrook de eerder gecrashte Porsche, met fatale gevolgen.
Porsche 911: laag gewicht en brede banden
Opvallend is dat uitgerekend moderne Porsches 911 sinds 2019 zijn uitgerust met een knop die aquaplaning moet voorkomen. Dat is geen overbodige luxe, want Porsche-ingenieurs hebben in het verleden bij de sportwagen 911 vooral nadruk gelegd op het verbeteren van de handling op droge oppervlakken, niet op kletsnatte wegen. Door een combinatie van het relatief lichte gewicht en de brede banden heeft de auto veel sneller last van gripverlies tijdens regenbuien dan bijvoorbeeld een zwaardere SUV met smallere wielen.
De enige oplossing om aquaplaning te voorkomen in een Porsche 911 was tot nu toe om simpelweg de snelheid te verlagen en uit te wijken naar de rechterbaan, maar veel Porsche-bestuurders zijn hier niet aan gewend en denken vaak ten onrechte dat besturingssystemen, zoals ESP, het voertuig helpen te stabiliseren. “Deze zijn echter niet ontworpen voor een dergelijke taak en kunnen relatief weinig doen om aquaplaning te voorkomen”, zegt Ulrich Morbitzer, hoofd van de ontwikkeling van het chassis van sportwagens bij Porsche in 2019 tegen Automotive News.
‘Wet modus’ moet aquaplaning voorkomen
Alle nieuwe 911's worden daarom sindsdien standaard geleverd met een nieuw veiligheidssysteem. Compacte microfoonsensoren analyseren indirect de intensiteit van het water dat in de voorste wielkasten spat. Afhankelijk van de snelheid kan het voertuig de bestuurder aanbevelen om deze zogenaamde ‘wet modus’ te activeren. Wanneer je dat doet, wordt het motorkoppel verlaagd. Bij vierwielaangedreven Porsches 911 wordt de aandrijving meer overgebracht naar de smallere voorwielen voor meer stabiliteit. Ook wordt meer downforce gecreëerd (neerwaartse kracht: de auto wordt als het ware tegen het asfalt gedrukt) en reageren de ESP- en tractiecontrolesystemen alerter.
Grens van aquaplaning moeilijk te bepalen
Aanvankelijk zou de ‘wet modus’ uitsluitend worden geïntroduceerd op de snellere modellen, zoals de 911 Turbo. Maar August Achleitner - destijds chef van de 911-modellen bij Porsche - veranderde van gedachten toen hij las over een ongeluk in Oostenrijk waarbij een van zijn klanten de controle over de auto was verloren op een regenachtige weg. ,,Mensen rijden te snel in de regen en weten niet wanneer ze de grens van aquaplaning bereiken”, zei Morbitzer, en voegde eraan toe dat dit vooral geldt voor 911-rijders. Het is nog niet bekend of de Porsche 911 die zondag verongelukte was voorzien van dit systeem en of het aan stond.
Wat moet je doen bij aquaplaning?
Maar wat moet je als automobilist doen bij aquaplaning als je geen ‘wet modus’ in je auto hebt die je waarschuwt voor dreigend gevaar? Allereerst moet je zorgen dat je niet in die situatie terechtkomt. Dat betekent goede banden onder je auto zetten met voldoende profiel, zodat het regenwater snel afgevoerd kan worden en ze dus geen grip verliezen. Ook moet je je snelheid aanpassen als het regent. Mocht het toch misgaan, dan is het beter om in ieder geval niet keihard te remmen, want daardoor blokkeren de wielen en begint je auto nog meer te glijden. Dit maakt het moeilijker om hem weer onder controle te krijgen.
Ontkoppelen
Je rem gebruik je dus bij voorkeur zo voorzichtig mogelijk. Je gaspedaal laat je uiteraard los. Het koppelingspedaal indrukken helpt wel. Wanneer je de koppeling indrukt, gaan je wielen rollen en heb je de beste kans dat ze weer grip krijgen op het wegdek. Daar zijn de automaatrijders natuurlijk niet mee geholpen. Die kunnen wel proberen hun versnellingsbak in neutraal te zetten (de N-stand), al vermoeden we dat je beide handen tijdens een slip het liefst aan het stuur houdt. Gas loslaten is dan ook vaak het enige dat je kunt doen in dit geval.
Kijk naar waar je heen wilt
Veel mensen kijken tijdens het slippen naar het mogelijke gevaar: een paaltje, een boom, een huis, om er vervolgens pardoes tegenaan te rijden. Beter is het om naar de oplossing te kijken, dus naar waar je heen wilt en met een zachte stuurbeweging in die richting te sturen. Blijf naar de uitweg kijken en je handen sturen er haast automatisch naartoe. Snel reageren is immers de boodschap, maar niet overmatig, net als bij het remmen. Bij een abrupte stuurmanoeuvre breng je je auto nog meer uit balans.
Mee of tegensturen?
In welke richting je het beste stuurt, hangt af van de manier waarop je wagen begint te schuiven. Slippen je voorwielen, waarbij de wagen in de bocht rechtdoor gaat in plaats van mee te draaien, stuur dan mee in de richting waar de auto naartoe glijdt en voel wat er gebeurt. Wanneer de wielen weer grip krijgen, kun je de wagen rustig de bocht insturen. Zijn het de achterwielen die wegschuiven waardoor de auto een bocht van 180 graden maakt, stuur dan tegen en leid de auto naar de richting waar je heen wilt.
Goede zithouding
Gaat het toch fout? Een juiste zithouding kan veel letsel voorkomen. Zo zit je het best op een afstand van je stuur waarbij je je armen niet kunt strekken, wanneer je je stuur vasthoudt. Uit paniek gaan veel mensen immers verkrampt hun stuur vasthouden wanneer ze ergens tegenaan rijden. Zijn je armen gestrekt, dan krijgen ellebogen en polsen de volledige impact te verwerken, met alle gevolgen van dien.
Armen gekruist over de borst bij omrollen
Wanneer je auto over de kop slaat, zoals ook gebeurde met de tweede Porsche in Duitsland, probeer dan de tegenwoordigheid van geest op te brengen om je armen gekruist over je borst te houden. Rallyrijders worden hier ook in getraind. Tijdens het omrollen ben je anders namelijk geneigd om steun te zoeken. Daarbij is in veel gevallen arm- en handletsel opgetreden doordat deze ledematen werden geplet onder de omrollende auto.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Lifehack: in elke auto zit een flesopener, ook in de jouwe. Heb jij hem al gespot?
Alcohol hoort niet thuis in een auto. Maar af en toe heb je achter het stuur of tijdens een pauze wel zin in een cola, flesje water of alcoholvrij bier. Zonder flesopener helpt er maar één speciale vaardigheid: de dop van een fles openen met de dop van een tweede fles, of met een aansteker. Maar als je dat niet kunt, is er altijd nog die verborgen flesopener in je auto. -
HLN Shop
Nog geen geschenk voor Vaderdag? Geef een avontuurlijke ‘boys day out’ cadeau
Zondag is het Vaderdag. En daar horen natuurlijk geschenken bij. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau? Laat die fles whisky of boekenbon maar achterwege dit jaar, want deze keer kom je een stuk origineler uit de hoek. Verras vaderlief met een onvergetelijke beleving en trakteer hem op een avontuurlijke uitstap samen, dankzij HLN Shop. -
-
Auto’s zouden een pak duurder worden bij invoering nieuwe milieunorm: “Tot 10 keer hogere prijsstijging dan EU beweert”
-
PREMIUM
“Voor particulieren zijn er géén fiscale voordelen”: expert weerlegt 5 misverstanden over elektrische auto’s
Meer dan 100.000 Belgen rijden vandaag al met een full elektrische auto, en per kwartaal komen daar nog meer dan 50.000 nieuwe EV’s bij. Toch bestaan er nog heel wat misvattingen over, blijkt uit een onderzoek van Blitz Power, ontwikkelaar van laadoplossingen. We legden vijf van de grootste fabels voor aan Jochen De Smet van EV Belgium. “Het is geen enkel probleem meer om een afstand van 1.000 tot zelfs 2.000 kilometer elektrisch te overbruggen.” -
PREMIUM
“Gelukkig had ik een helm op”, zegt De Croo. Maar waarom is die niet verplicht? “1 op de 3 dode fietsers zou dan nog leven”
“Gelukkig had ik een helm op”: nog voor hij de hulpdiensten bedankte, prees premier Alexander De Croo (Open Vld) dit weekend de helm op zijn hoofd. Terecht, want met een helm op zou 37 procent van alle overleden fietsers die geen helm dragen hun ongeval wél nog kunnen navertellen. Toch wil bevoegd minister Lydia Peeters, De Croos partijgenoot, geen verplichte fietshelm. Waarom niet? In welke landen is dat wel het geval? En hoe denken artsen hierover? -
Al 1.600 nieuwe laadpunten toegekend aan Vlaamse gemeentes: dit is de top vijf