Deze vijf reparaties aan je auto kosten het meest en zo kan je je er optimaal tegen indekken
IndependerEen auto-herstelling na een ongeval kan een ferme inpact hebben op je portemonnee, want de kosten lopen mogelijk fors op. Wat zijn de duurste reparaties? Waarom/wanneer is een full omniumverzekering in die gevallen nuttig? En wat met slijtage? Independer.be legt het uit.
1. Versnellingsbak nakijken
Hoewel de prijs van een herstelling natuurlijk afhangt van het model en het merk van je wagen, zijn er wel reparaties die gevoelig duurder zijn dan andere.
Een versnellingsbak die beschadigd is, moet bijvoorbeeld gedemonteerd worden. Daarna worden de versleten bewegende onderdelen, zoals tandwielen en lagers, vervangen. We spreken algauw van een kost tussen de 2.000 en 5.000 euro.
2. Nakijken van de motor
Ook het uiteenhalen van het motorblok is arbeidsintensief en kost veel geld. Reken op herstellingskosten tussen 1.500 en 5.000 euro. Vaak is het voordeliger om de motor niet te reviseren, maar meteen te vervangen door een ruilmotor.
Ongeval gehad met je wagen? Dit stappenplan toont wat je moet doen en helpt je het hoofd koel te houden.
3. Brandstofpomp vervangen
Als je te lang wacht met tanken, beschadig je je hogedrukpomp. Die laten vervangen kost een pak geld: tussen 1.000 en 3.500 euro. Zorg er daarom voor dat je altijd een kwart benzine in je tank hebt.
4. Nieuwe schokdempers, remblokken of uitlaat
Voor deze drie ‘klassieke’ herstellingen door slijtage mag je rekenen op bedragen tussen de 500 en 1.500 euro.
5. Herstellingen aan elektrische auto’s
Elektrische wagens zijn veel makkelijker te onderhouden dan auto’s met een verbrandingsmotor, omdat ze minder onderdelen bevatten en die bovendien veel minder snel stuk gaan. Dat zorgt voor lage onderhoudskosten. Maar anders ligt het met herstelkosten. Die zijn aanzienlijker hoger dan bij een gewone wagen, omdat de onderdelen van een elektrische auto veel complexer in elkaar steken. Zo kost het vervangen van de rembekrachtiging van de elektrische Nissan Leaf 4.000 euro, tien maal zoveel als de herstelling van de rembekrachtiging van een klassieke Nissan Qashqai.
Wie bepaalt wanneer je auto onherstelbaar beschadigd is? En op welke vergoeding kan je dan rekenen? Lees hier alles over een ‘perte totale’.
Full omnium vergoedt alle schade bij ongeval
Met een full omniumverzekering ben je gedekt voor de materiële schade die je zelf veroorzaakt als je een ongeval hebt. Dat wil zeggen dat als je motorblok of een ander onderdeel van je wagen beschadigd raakt tijdens een ongeval waarvoor je in fout bent, de verzekeraar de schade volledig vergoedt.
Zijn er uitsluitingen?
Die zijn er wel degelijk. Anders ligt het onder meer met schade ontstaan door slijtage, zoals bijvoorbeeld van de remblokken. Die vergoedt je omniumverzekering niet.
Daarnaast zijn er nog een paar andere uitsluitingen:
• Schade door een constructiefout
• Schade door slecht onderhoud van de auto
• Schade aan de banden, tenzij ook andere delen van de auto beschadigd zijn in het ongeval
• Schade veroorzaakt door laden en lossen of overbelasting van de auto
• Schade veroorzaakt door het tanken van verkeerde brandstof
Met Independer.be leg je diverse aanbieders naast elkaar en zie je meteen welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past.
Lees verder op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begin juni wordt de nieuwe Volvo EX30 onthuld: maar één detail over deze elektrische auto werd al vrijgegeven
-
PREMIUM
Oldtimers uit barnfind in Nederland zijn drie dagen te bekijken voor het publiek: “Als je binnenkomt in de loods loop je recht op drie pareltjes af”
De liefhebbers smachten er al lang naar, maar nu kunnen ze de bijzondere auto’s van de zogenoemde The Palmen Barnfind Collection in Dordrecht echt gaan bekijken, aanraken en besnuffelen. Dit pinksterweekend zijn de kijkdagen.Dordrecht -
Auto te lang onder een boom geparkeerd? Met deze truc verwijder je vlot alle vogelpoep
Vogeluitwerpselen zijn zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je ze zonder krassen? -
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: dit mag je niet missen op citytrip in New York
-
Independer
Nieuwe auto met trekhaak? Dan kan het zijn dat je toch élk jaar naar de technische keuring moet
Met je (groen)afval naar het containerpark, op (fiets)vakantie, met je caravan op reis, ... multifunctioneel is hij wel, je trekhaak. Maar waarop moet je letten als je zoiets plaatst? Wat is het maximale trekgewicht? En zijn er bijzonderheden wat betreft elektrische auto’s? Independer.be geeft de nodige toelichting. -
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer