Beslagen ruiten? Acht tips om condens uit je auto te weren
DRIVEDe natte weersomstandigheden van de laatste dagen zorgen voor beslagen ramen en meer vocht in de auto. Acht tips om condens uit je auto te weren.
Beslagen autoramen zijn vervelend. Zonder airconditioning moet er behoorlijk worden geveegd met een droge doek. In extreme gevallen moet daardoor bij vorst straks ook aan de binnenzijde worden gekrabd. Maar hoe ontstaat deze condensvorming?
In koude en natte seizoenen beslaan de ruiten sneller doordat koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Vooral ‘s nachts condenseert die vochtigheid, die via kleding en schoenen in de auto komt, op de koude ruiten. Zodra het vocht in de auto zit, gaat het niet zomaar weg. Zeker niet in auto’s waarmee weinig wordt gereden. Het is dan ook vaak de tweede auto in het gezin die er het meest last van heeft. Auto’s waarmee veel wordt gereden, drogen zichzelf immers door langdurig gebruik van kachel en airconditioning.
Naast natuurkunde is er nog een andere oorzaak: verwaarlozing. Met een beetje zorg, een paar eenvoudige stappen en de juiste accessoires kunnen de problemen snel worden opgelost. Als de ramen na het volgen van onderstaande tips nog steeds beslaan, kan alleen de garage nog helpen. Als bijvoorbeeld de afdichtingen van deuren, ramen of zonnedak poreus of gescheurd zijn, moeten die vervangen worden.
Tip 1: Houd de afvoerkanalen schoon
Wanneer de afvoerkanalen voor regenwater worden geblokkeerd door vuil en bladeren, hoopt het water zich op. Niet zelden sijpelt het na verloop van tijd door in het interieur. De afvoerkanalen bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms ook aan de achterkant van de auto. Vaak is het voldoende het vuil te verwijderen. Controleer vervolgens met een beetje water of het water wegstroomt.
Tip 2: Vervang de binnenfilter
Ook een verstopte interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bovendien krijgen schimmels en bacteriën een kans, waardoor de vervuilde pollenfilter een gezondheidsrisico vormt. Een nieuwe filter kost ongeveer 15 euro. Hoogwaardige actieve koolfilters filteren niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden (NOx) uit de lucht.
Tip 3: Laat vocht eruit
Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan en dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat omdat het voertuig dan niet wordt ontlucht. Schakel daarom de ventilatie en de verwarming in – warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Daarnaast is het handig tussendoor de ramen kort te openen om de vochtige lucht naar buiten te laten.
Tip 4: Gebruik de airconditioning
Hoewel veel mensen de airco alleen gebruiken voor koeling in de zomer, moet deze ook 's winters regelmatig worden gebruikt. Regelmatig gebruik smeert de afdichtingen, voorkomt ophoping van bacteriën en nare geurtjes en verhoogt de levensduur. Bovendien verwijdert de airconditioning vocht uit de lucht op een veel effectievere manier dan de verwarming.
Tip 5: Houd de auto droog
Om de auto droog te houden moet natte kleding worden uitgedaan voordat je instapt. Leg natte jassen in de kofferbak zodat het vocht niet door de bekleding van de stoelen wordt opgenomen. Haal desnoods natte vloermatten uit de auto om deze te drogen. Als je een droge parkeerplaats of garage hebt, kun je het raam open laten zodat de auto kan ventileren.
Tip 6: Gebruik ontvochtiger
Om de vochtige binnenlucht te drogen, zijn speciale vochtabsorberende producten te koop. Deze speciale kussens kosten ongeveer 10 euro en kunnen in het interieur worden geplaatst. Ze verwijderen vocht uit de lucht en kunnen, eenmaal vol, op de kachel worden gedroogd en opnieuw worden gebruikt. Als alternatief kan kattenbakvulling in een oude sok worden gestopt en in de auto geplaatst, maar dit product kan niet worden hergebruikt.
Tip 7: Klein beetje shampoo
Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.
Tip 8: Onderhoud
Als pakkingen en rubbers poreus worden, kan ook hier vocht binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld talgpoeder, vaseline, of andere speciale verzorgingsproducten geschikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM30
Dit zijn de ‘zotste’ fietspendelaars van Vlaanderen: “Ik sta om 1.30 uur op. De politie kent me al”
Vanaf mei heeft elke werknemer recht op een fietsvergoeding. Die bedraagt maximaal 0,27 euro per kilometer. Vandaag fietsen veel Vlamingen de longen uit hun lijf. Op onze oproep ‘Wie is de zotste fietspendelaar van Vlaanderen?' kwam dan ook massaal veel reactie. Wij vonden de vroegste vogel, de kilometervreter en de meest romantische pendelaars. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
-
PREMIUMGetest
Onze autokenner reed met de Nissan Ariya: “Hij zal comfortabel rijden op biljartvlakke wegen, maar die vind je in België niet zo vaak”
Onze autokenner Joost Bolle vertegenwoordigt België in de jury van de Car of the Year, de meest prestigieuze wedstrijd in de Europese autowereld. De Jeep Avenger kwam als winnaar uit de bus, maar in totaal waren er zeven finalisten. Joost testte ze allemaal en velt zijn oordeel over de Nissan Ariya: “Ik kon mijn achterhoofd niet tegen de hoofdsteun houden.” -
6 veelgemaakte fouten bij rijden door groen
Dat je gewoon door kunt rijden omdat er weinig mis kan gaan als het verkeerslicht op groen springt, is een misvatting. Sterker nog, je hebt zelfs dan niet altijd voorrang. Dit zijn de zes meest voorkomende fouten wanneer het verkeerslicht op groen springt. -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken.
27 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Kris Waclawski
Luc Van Baelen
André Hendrickx
Bart Maris