Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
IndependerDeze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
1. Van achteren aangereden na plotseling hard remmen
Stel: je moet plotseling remmen, waardoor je achterligger op je auto botst. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Zo’n botsing ontstaat vaak doordat degene die achter je rijdt onvoldoende afstand houdt. Als bestuurder moet je er immers altijd voor zorgen dat je je niet te dicht achter je voorganger bevindt. Hield je achterligger onvoldoende afstand? Dan is hij in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade.
Maar er zijn uitzonderingen. Want remde je zonder noodzaak? Of sneed je je achterligger af tijdens het inhalen? Dan ben jij degene die in fout bent en ben jij dus aansprakelijk voor de schade.
Zit je in een conflict over je auto(schade)? Deze aanvullende verzekering biedt je juridisch advies en deskundige rechtshulp.
2. Van achteren aangereden na inhalen
De situatie: op een drukke snelweg haal je iemand in. Zodra je weer op de rechterrijbaan rijdt, knalt je achterligger in je auto. Het kan zijn dat de bestuurder achter je het gas nog eens extra intrapte in plaats van te remmen. In dat geval is de achterligger natuurlijk aansprakelijk.
Maar gaf je de andere bestuurder te weinig ruimte en sneed je ‘m af? Dan ben je zelf verantwoordelijk. De bestuurder kan je hiervoor dus aansprakelijk stellen. Hiervoor moet hij wel kunnen aantonen dat je hem daadwerkelijk hebt afgesneden.
Wie betaalt de schade na een ongeval: jij of je verzekeraar?
Dat hangt ervan af of je gekozen hebt voor een BA-verzekering, een mini-omnium of een full omnium. Lees hier waarop je moet letten bij het afsluiten van je autoverzekering.
3. Van achteren aangereden voor stoplicht
Stel: je nadert een groen stoplicht, dat op oranje springt. Je trapt snel op de rem. Je achterligger remt niet (of te laat). Wie is aansprakelijk? Ook in deze situatie geldt: je achterligger moet voldoende afstand houden. Reed hij te dicht achter je? Dan is hij verantwoordelijk voor de schade.
Stond je al op de rem terwijl je nog lang niet bij het stoplicht was? Of reed je al voorbij het stoplicht, waardoor je niet meer veilig kon stoppen? Dan kan je wel aansprakelijk worden gesteld.
4. Van achteren aangereden in de file
De situatie: je staat stil in de file en wordt plotseling van achteren aangereden. Hierdoor bots je op je voorganger. Omdat je stil stond, is je achterligger in dit geval aansprakelijk voor zowel jouw schade als die van je voorligger.
Wat als je wel had gereden op het moment van de aanrijding? Dan zou je zelf aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade aan de auto voor je.
Help, waar ligt dat Europees aanrijdingsformulier ook alweer? Met deze apps op je telefoon heb je alles wat je nodig hebt na een auto-ongeval.
Lees ook via Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je auto zetten op een parkeerplaats voor mensen met een handicap? Deze boete riskeer je
Een parkeerkaart voor mensen met een handicap is altijd op naam. Zo kun je ze altijd gebruiken, met welke auto je ook (mee)rijdt. En toch vragen sommige steden en gemeenten om die parkeerkaart ook te registreren met de nummerplaten van auto’s waarmee je je verplaatst. Een nieuw systeem moet meer duidelijkheid brengen voor zowel gebruikers als parkeerwachters. -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
PREMIUM2
Autodeeldiensten schieten als paddenstoelen uit de grond: wat kost een ritje bij de populairste aanbieders?
Onze steden tellen almaar meer autodeeldiensten. Na Brussel en Gent een half jaar geleden, lanceerde het Duitse MILES gisteren zijn free floating-dienst in Antwerpen. Het zet er meteen een wagenpark van 100 Volkswagen Polo’s en Audi A3’s neer, een aantal dat de komende weken nog wordt opgedreven. Poppy Mobility, de deelmobiliteit start-up van D’Ieteren, verdubbelt zijn vloot in Gent dan weer tot 200 wagens, om aan de groeiende vraag te voldoen. Welke aanbieders zijn het populairst? Wat zijn de verschillen en hoeveel kost een rit? -
-
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
Livios
Minder btw, maar ook minder premies: wat verandert er de komende maanden allemaal voor (ver)bouwers?
In tijden van dure bouwmaterialen en hoge energieprijzen zijn premies mooi meegenomen voor wie gaat bouwen of renoveren. Al durft daar wel geregeld iets aan te veranderen. En dat is ook dit jaar niet anders. Bouwsite Livios zet alvast vier veranderingen op een rij vanaf deze maand. -
Wat is de veiligste plaats in de auto?
In 2021 stierven er meer dan 500 mensen in het Belgische verkeer, waarvan 216 in de auto. Wij vroegen ons af wat de veiligste plaats in de auto is. Ben je veiliger op de bestuurdersstoel, op die van de passagier of ergens op de achterbank? We vroegen het aan Stef Willems van Verkeersinstituut VIAS. -
Onderzoek naar Tesla in VS nadat stuurwiel loskomt tijdens rijden
De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla, na klachten over bepaalde nieuwe voertuigen van het type Model Y. Daarbij zou het stuurwiel tijdens het rijden losgekomen zijn van de stuurkolom, zo meldt zakelijk persbureau ‘Bloomberg’ woensdag.