Is constant van rijstrook wisselen de manier om sneller door de file te raken? Wij zochten het uit.
Volledig scherm
Is constant van rijstrook wisselen de manier om sneller door de file te raken? Wij zochten het uit. © ThinkStock

65 procent zigzagt in de file: ben je dan sneller of net niet?

De ene vindt het verschrikkelijk irritant, terwijl de andere er een vaste gewoonte van maakt. Constant wisselen van rijstrook heeft in de auto al tot veel discussies geleid. Maar zorgt het er ook effectief voor dat je sneller op je bestemming aankomt? En maakt het je niet extra kwetsbaar voor ongevallen? Wij vroegen raad aan verkeersinstituut VIAS. “Er gebeuren naar schatting zo’n 14.000 ongevallen door van rijstrook te veranderen.”

 1. Extinction Rebellion kaapt 400 reclameposters van autofabrikanten in marge van Autosalon

  Extinction Rebellion kaapt 400 reclamepos­ters van autofabri­kan­ten in marge van Autosalon

  De klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben samen met activisten van Subvertisers International en Brandalism meer dan 400 reclameborden en posters in bushokjes in Brussel, Parijs, Londen, Berlijn en andere Europese steden gekaapt. Zo willen ze "de valse reclame en het agressief lobbyen door Toyota en BMW" aan de kaak stellen. Dat meldt Extinction Rebellion deze ochtend in een persbericht. In Brussel werden zeven grote reclameborden en 70 posters in bushokjes vervangen.
 2. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”
 1. Even swipen tijdens het rijden kan je 174 euro kosten: experts geven advies om je smartphone veilig te gebruiken in de auto

  Even swipen tijdens het rijden kan je 174 euro kosten: experts geven advies om je smartphone veilig te gebruiken in de auto

  Twee procent van de tijd rijden we met onze gsm in de hand, zo blijkt uit onderzoek. Nochtans bedraagt de boete voor smartphonegebruik achter het stuur al 174 euro, zelfs als je het toestel gewoon vasthoudt zonder het te gebruiken. Maar hoe gebruik je dan best je smartphone in de wagen? “Laat je gsm zeker niet rondslingeren op de passagierszetel of je schoot”, zeggen professor verkeerskunde Tom Brijs (UHasselt) en Stef Willems van Vias, die enkele veilige opties geven.