Stef Willems, woordvoerder van verkeersexpertisecentrum VIAS, legt uit wat er gebeurt als je je rijbewijs kwijtraakt.
Volledig scherm
PREMIUM
Stef Willems, woordvoerder van verkeersexpertisecentrum VIAS, legt uit wat er gebeurt als je je rijbewijs kwijtraakt. © Getty Images / rv

"30 km/uur te snel in de bebouwde kom? Dan moet je voor de politierechter komen": deze straffen mag je verwachten na een (zware) verkeersovertreding

We maken allemaal wel eens een blunder in het verkeer. Maar hoe wordt juist bepaald welke boete je dan krijgt? En vanaf wanneer moet je schrik hebben om je rijbewijs te verliezen? Wij vroegen het aan de woordvoerder van het verkeersexpertisecentrum VIAS Stef Willems en Leuvens politierechter Sophie Lodewyckx. “De rechtspraak kan erg verschillen afhankelijk van je voorgeschiedenis.”

 1. Wijntje om de dag door te spoelen: is gematigd drinken gezond of niet? Expert: “Maar liefst 230 ziektes worden mee door alcohol veroorzaakt”
  PREMIUM

  Wijntje om de dag door te spoelen: is gematigd drinken gezond of niet? Expert: “Maar liefst 230 ziektes worden mee door alcohol veroor­zaakt”

  Ja, alcohol heeft enkele gezondheidsvoordelen. Maar gebruiken we die niet vooral om ons dagelijks wijntje goed te praten? Want de nadelen zijn niet van de poes, weet Tom Evenepoel, coördinator bij De Druglijn. Naar aanleiding van Tournée Minérale vertelt hij hoe (on)gezond het is om af en toe een glas wijn of biertje te drinken. “Drank is niet zomaar een voedingsmiddel dat je in het schap naast de groenten in de supermarkt koopt.”
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  3

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 1. Tesla schetst toekomst en visie, maar onthult toch nog geen kleinere auto

  Tesla schetst toekomst en visie, maar onthult toch nog geen kleinere auto

  Tesla heeft tijdens een investeerdersdag verschillende verbeteringen voor zijn voertuigen gepresenteerd. Ook schetste de maker van elektrische auto's een visie hoe de wereld kan overstappen naar groene energie. Maar hoewel er verschillende keren gehint werd op een nieuwe auto van een volgende generatie, werd die auto nog niet onthuld. Veel kenners hadden verwacht dat Tesla een kleinere, goedkopere auto zou aankondigen die eerder al door topman Elon Musk in het vooruitzicht was gesteld.