1. Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fietsstraat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fiets­straat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  In 198 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag minstens één fietsstraat terug te vinden. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zaterdag. Het concept werd tien jaar geleden wettelijk mogelijk gemaakt. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen. Uit onderzoek blijkt echter dat een fietsstraat invoeren er niet per se voor zorgt dat de omgeving fietsvriendelijker wordt.
 2. Verkeersexpert geeft gouden tip voor zwart verkeersweekend: "Vertrek niét 's ochtends vroeg”
  Play

  Verkeersex­pert geeft gouden tip voor zwart verkeers­week­end: "Vertrek niét 's ochtends vroeg”

  VAB waarschuwt voor een tweede zwart weekend op de weg deze zomer. Vooral in Frankrijk worden problemen verwacht, maar ook andere landen blijven niet gespaard. Stijn Smets van mobiliteitsorganisatie VAB legt bij HLN LIVE uit waar de grootste files worden verwacht én geeft ook een gouden tip. “Het klinkt misschien raar, maar je vertrekt beter niet vroeg in de ochtend”, aldus de verkeersexpert.
 1. Hoeveel kosten de extra’s van je nieuwe wagen écht? Mobiliteitsexpert werpt kritische blik op de optiepolitiek: “Zo bespaar je geld”
  PREMIUM

  Hoeveel kosten de extra’s van je nieuwe wagen écht? Mobili­teits­ex­pert werpt kritische blik op de optiepoli­tiek: “Zo bespaar je geld”

  Nieuwe auto’s worden in een recordtempo duurder. Daar valt niet aan te ontsnappen. Inflatie, schaarste en steeds strengere normen zijn slechts enkele oorzaken daarvan. Besparen is dus essentieel. “En dat kan je door grondig te kijken naar de opties, die je op een auto neemt”, zegt onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn. Maar op welke opties kan je dan besparen? En hoe komt het dat we bijvoorbeeld meer voor grijze lak dan voor rode betalen?