Fietsen

  1. Hoeveel kilometer kan je met een elektrische fiets afleggen? En hoe groot is de onderhoudskost? Fietsexpert beantwoordt 10 vragen voor wie een e-bike wil kopen
    PREMIUM

    Hoeveel kilometer kan je met een elektri­sche fiets afleggen? En hoe groot is de onderhouds­kost? Fietsex­pert beant­woordt 10 vragen voor wie een e-bike wil kopen

    Het aanbod is groot en de prijzen schommelen sterk. Een elektrische fiets kopen doe je dus best niet in een opwelling. Zeker omdat je niet alleen een correct bedrag wil neertellen, je wil ook veel rijcomfort en dat liefst voor een aantal jaren, zonder veel problemen of pech. Mike Defresne, mobiliteitsspecialist en expert in alles wat met e-bikes te maken heeft, legt uit waarop je moet letten.
  2. Geen budget voor een e-bike? Tover je gewone fiets om tot een elektrische: “Een ombouwpakket heb je al voor 600 à 700 euro”
    PREMIUM

    Geen budget voor een e-bike? Tover je gewone fiets om tot een elektri­sche: “Een ombouwpak­ket heb je al voor 600 à 700 euro”

    Misschien had je toch liever een elektrische fiets dan een ‘gewone’. Of je conditie is wat minder geworden en je kan wel wat ondersteuning van een batterij gebruiken. Geen probleem: je kunt van je eigen conventionele fiets zélf een elektrische maken. Al vergt zo’n klus behoorlijk wat inzicht. Dus vroeg onze verslaggever, een man met twee linkerhanden, raad aan fietsenmaker Dirk Van Bever van D&S Bikes. “Met dit stappenplan moet het vlot lukken, maar je kan je fiets ook tot in de puntjes làten ombouwen.”
  1. “Power genoeg om elke Porsche of Ferrari je achterlicht te tonen”: onze motorexpert is onder de indruk van Suzuki GSX-S1000 GT
    PREMIUM
    Getest

    “Power genoeg om elke Porsche of Ferrari je achter­licht te tonen”: onze motorex­pert is onder de indruk van Suzuki GSX-S1000 GT

    Suzuki’s GSX-S1000 GT hoort bij de snelste toermotoren die vandaag op de markt zijn. De Japanners vertrokken van hun 1.000 cc superbike, voegden er de nodige dosis comfort en gebruiksgemak aan toe, et voilà: een Grand Tourer waarmee je net zo goed snelwegkilometers afmaalt, dan wel bochtige binnenwegen verovert. Onze motorexpert Arno Jaspers trok op pad en ontdekte een wolf in schaapskleren. “Vergis je niet in de naam ‘GT’, want deze valse toerist trekt de stenen uit de grond.”
  2. De grote test. Onze journalisten reden 1.500 km naar Berlijn, welke auto is het snelst: elektrisch of waterstof?
    PREMIUM

    De grote test. Onze journalis­ten reden 1.500 km naar Berlijn, welke auto is het snelst: elektrisch of waterstof?

    De verkoop van benzine- en dieselauto’s wordt tegen 2035 verboden en dat zal onze manier van autorijden ingrijpend veranderen. Of toch niet? Onze autospecialisten Joost Bolle en Brecht Vanhaelewyn namen de proef op de som en reden van Kontich naar Berlijn met een auto van de (nabije) toekomst. De ene elektrisch, de andere op waterstof. Na een bewogen roadtrip van bijna 1.500 kilometer kwamen ze tot enkele verrassende conclusies: “Elektrische SUV’s? Dat is je reinste onzin.”
  1. GETEST. De Volkswagen Amarok: “Krachtpatser van bedreigde soort met hoog Amerika-gehalte”
    PREMIUM
    Getest

    GETEST. De Volkswagen Amarok: “Krachtpat­ser van bedreigde soort met hoog Amerika-gehalte”

    Aangezien de toekomst elektrisch is, zal er binnenkort voor heel wat - soms iconische - automodellen geen plaats meer zijn. Denk maar aan de F-Type van Jaguar of de Volkswagen Amarok. Onze autospecialist Joost Bolle haalde die laatste van stal. Hij legt uit hoe sommige merken van dit werkbeest een paradepaard probeerden te maken, maar mislukten. “Niet mijn ding, maar sommige landbouwers of veeartsen zullen hem ongetwijfeld missen, zoals hij vandaag moeiteloos terrein verslindt.”
  1. Onze fietsexpert testte de Veloretti Ivy & Ace e-bikes: “Mooi op papier, maar minder overtuigend in het echt”
    PREMIUM
    Getest

    Onze fietsex­pert testte de Veloretti Ivy & Ace e-bikes: “Mooi op papier, maar minder overtui­gend in het echt”

    Het Amsterdamse fietsmerk Veloretti heeft met de Ivy en Ace twee e-bikes in het gamma die er niet alleen mooi uitzien, maar ook goed uitgerust zijn. Onze expert Arno Jaspers deed de test maar toont zich kritisch: “Toegegeven, op Instagram ziet het er allemaal ontzettend gelikt uit. Maar zo mooi als het op papier ook lijkt, zo moeilijk heeft Veloretti het om me écht te overtuigen.”
  2. Droom je van een eigen boot(je)? Dit moet je weten: “Als je deze documenten niet hebt, moet je een keuring van zo'n 5.000 euro laten doen”
    PREMIUM

    Droom je van een eigen boot(je)? Dit moet je weten: “Als je deze documenten niet hebt, moet je een keuring van zo'n 5.000 euro laten doen”

    De Belgen kopen massaal boten, waterscooters en andere vaartuigen voor de pleziervaart. Met de campagne #SamenOpHetWater wil de FOD Mobiliteit en Vervoer mensen toegankelijk én veilig op het water krijgen. “Want de laatste jaren stelden we verschillende inbreuken of tekortkomingen vast”, zegt Eric Hiele van de pleziervaartinspectie. Waar moet je op letten wanneer je een boot(je) koopt? Wat moet je in orde brengen om te mogen varen? Samen met ervaren booteigenaars Herman en Linda legt Hiele uit waar je aan moet denken, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt.