Een man geniet van het uitzicht op de Glacier des Martinets, een gletsjer in Zwitserland.
Volledig scherm
Een man geniet van het uitzicht op de Glacier des Martinets, een gletsjer in Zwitserland. © EPA

Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwekkend tempo" smelten

In Zwitserland blijven de gletsjers aan een onrustwekkend tempo smelten. Ook de sneeuwophoping op de grootste Alpengletsjer is nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd door de Zwitserse Academie der wetenschappen. De gletsjers verloren dit jaar 2 procent van hun volume. Dat is in lijn met het gemiddelde van de voorbije tien jaar, maar auteur Matthias Huss noemt de cijfers toch “zeer onrustwekkend”. “De cijfers liggen iets lager dan de drie vorige jaren, toen we heel hoge temperaturen haalden, maar toch hebben de gletsjers veel van hun massa verloren.”

2 reacties

 • Peter Dewaele

  8 maanden geleden
  Ja, ijs wordt water... en water wordt terug ijs in de volgende ijstijd. Al de rest is mediadramatiek.
 • Hans Oomen

  8 maanden geleden
  Ja miss nog snel een kerncentrale bijbouwen nog wat extra verbrandingsovens of extra belasting heffen is dat geen plan ... want echt iets voor de natuur doen vergeet dat maar snel .
 1. Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan
  8

  Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan

  In het West-Afrikaanse land Ghana hebben vrijwilligers afgelopen vrijdag bijna 2,7 miljoen bomen geplant op één dag. Initieel wou de regering vijf miljoen bomen planten om de ontbossing in het land tegen te gaan. Zo is Ghana een groot deel van de bossen kwijtgeraakt door de landbouwuitbreiding, de goudmijnbouw en het kappen van bomen voor houtproductie. In totaal zou het land nog slechts over een vijfde van de bossen beschikken die het in de jaren 90 had.

Wetenschap & Planeet