De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip.
Volledig scherm
De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip. © Wallenius Marine

Zweeds bedrijf bouwt vrachtschip dat door wind wordt aangedreven: “90 procent minder uitstoot”

De Oceanbird, een Zweeds consortium, is bezig met het bouwen van een vrachtschip dat door wind wordt aangedreven. De ingenieurs verduidelijken dat het een zéér milieuvriendelijk schip is. In vergelijking met eenzelfde model dat op fossiele brandstoffen vaart, ligt de uitstoot van de Zweedse boot beduidend lager.

  1. Vincent, de man die de Gouden Klassiekers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

    Vincent, de man die de Gouden Klassie­kers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

    Hij is de enige wielerliefhebber die blij is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Vincent van Marrewijk sprong na de Ronde naar de koppositie van de Gouden Klassiekers en mag zich nu € 7.000 rijker rekenen. De Nederlander kon de eindzege zelfs pakken zonder winnaar Wout van Aert in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Dankzij Fuglsang en de goedkope Vlasov ben ik van ver kunnen terugkomen.”
  2. Gletsjerwater uit Groenland belandt via Antwerpen in Zwitserland: “En intussen blijven de poolkappen smelten”

    Gletsjerwa­ter uit Groenland belandt via Antwerpen in Zwitser­land: “En intussen blijven de poolkappen smelten”

    Het gebottelde bronwater van het merk Berg, dat gemaakt is van gesmolten gletsjers op Groenland, heeft in Zwitserland de jaarlijkse milieuprijs voor het meest absurde product gewonnen. Dat heeft de organisatie Swiss Alpine Initiative bekendgemaakt. "Het gesmolten gletsjerwater wordt vervoerd over een afstand van 9.600 kilometer. Extra cynisch als je kijkt naar de smeltende poolkappen", luidt de redenering.

Wetenschap & Planeet